Görüş Bildir

MİT, 12 Eylül darbesini bildirmemiş

Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam ediliyor.

MİT, 12 Eylül darbesini bildirmemiş

Mahkemenin Cumhurbaşkanlığı, Meclis ve Başbakanlığa sorduğu "MİT darbenin olacağını bildir mi?" sorusuna cevap geldi. Üç kurum mahkemeye gönderdiği cevapta, kendilerine MİT tarafından 12 Eylül öncesi darbe yapılacağına ilişkin bir bilginin verilmediğini ifade etti.

Bayrak Harekat Planı'nın güncellenmesiyle ilgili belgeler mahkemeye gönderildi. İşkence ve kötü muameleye ilişkin suç duyurularının ise Cumhuriyet savcılıklarına gönderildiği açıklandı. Ayrıca sanıkların sağlık durumlarına ilişkin İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan kısmi cevap geldi. YÖK de 12 Eylül döneminde üniversitelerden atılanlara ilişkin bilgiyi mahkemeye gönderdi.

MİT tarafından darbe yapılacağı yönünde yazılan müzekkerelere cevap geldi. Böyle bir belgeye Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığı arşivlerde rastlanmadığı bildirildi. Milli Savunma Bakanlığı da Fatsa olaylarıyla ilgili olarak yazılan müzekkere neticesinde mahkemeye dosya gönderdi. Klasörün bir kısmında ise Erzincan Sıkıyönetim Mahkemesi'nin döneme ilişkin dava fotokopisi bulunuyor.

Mahkemenin Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na işkenceyle ilgili yazdığı müzekkereye de cevap geldi. Bu konudaki belgelerin askeri mahkemelerde bulunabileceği belirtilerek sanık ismi söylenmesi halinde araştırma yapılabileceği kaydedildi.

Genelkurmay Başkanlığı'na yazılan müzekkereye ilişkin de 4 cilt halinde darbe öncesinde sıkı yönetim koordinasyon toplantılarının kayıtları gönderildi. Gönderilerde resmi olarak yapılan sıkı yönetim koordinasyon toplantılarının içeriği bulunuyor.

Mahkeme daha sora müdahillik talebinde bulunanların dilekçelerini ele aldı ve duruşmaya öğle arası verdi.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi