Mızraklı hakkında ‘festival giderini karşıladı’ iddianamesi

Yerine kayyım atanan tutuklu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında, hazırlanan ek iddianamenin, “festival giderini karşıladığına” yönelik olduğu ortaya çıktı.

Mızraklı hakkında ‘festival giderini karşıladı’ iddianamesi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yerine kayyım atanan tutuklu Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı hakkında, açık tanık Ümit Akbıyık’ın “festival giderini karşıladı” iddiasıyla ayrı bir iddianame hazırlandı. Buna göre, açık tanık Berna Ayverdi’nin ifadeleriyle hakkında açılan davada 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan ve cezası Yargıtay tarafından “eksik inceleme” nedeniyle bozulan Mızraklı hakkında bu kez de Ümit Akbıyık adlı açık tanığın ifadeleriyle, birleştirme talepli iddianame yazıldı.

‘ÖRGÜT ÜYELİĞİ’ SUÇLAMASI

25 Nisan’da haklarında gözaltı kararı verilen 216 kişi hakkında verdiği ifadelerle gündeme gelen Akbıyık’ın ifadeleri üzerine Mızraklı hakkında soruşturma başlatıldı. Akbıyık, 12 Ocak 2023’te verdiği ifadede “örgüte yakın olduğunu öne sürdüğü” Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği’nin yaptığı bir festivalin giderlerinin Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandığı iddia etti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu iddialar üzerine Mızraklı hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla iddianame hazırladı.

SAVUNMASI ALINMADI

Mızraklı’nın yargılandığı davayla birleştirme talebiyle hazırlanan iddianame, Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilerek, 5 Eylül’de Mızraklı’nın ve avukatlarının yokluğunda yapılan duruşmayla açık tanık Ümit Akbıyık dinlendi. Mızraklı’nın ise iddialara karşı savunması alınmadı.

İDDİA: FİLM ETKİNLİĞİ YAPILDI

İddianamede, Ümit Akbıyık’ın şu iddiası şöyle yer aldı:

"...2019 yılı mayıs ayı başlarında KCK yerel yönetimlerinde görevli S. D. ve H. P. planladıkları film festivali için o dönem Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı ile görüşerek bir etkinlik düzenlediler. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Sezai Karakoç Kültür Merkezinde düzenlenen film festivaline Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği Başkanı Ç. K. organize etti. Festivale benimle birlikte gençlik yapılanmasında olan H. T., B. Y., S. A., M. Ö., E. T. katıldık. Bu festivalde Suriye'de PKK'nın örgüt yapısını ve gerilla hayatını izleten belgesel izletildi. Belgeselin sonunda Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği yazıyordu. Bu etkinliğin masrafları Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı..."

15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Söz konusu ifade nedeniyle Mızraklı’nın örgüt ile organik bağ kurarak, örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğu savunulan iddianamede, Mızraklı’nın “örgüt üyesi olmak” suçundan 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

YARGILANDIĞI DOSYA İLE BİRLEŞTİRİLDİ

Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame, Mızraklı’nın yargılanmasının sürdüğü dosya ile birleştirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler