Müebbetlik dava açıldı

Diyarbakır'da HDP İl binası önünde örgüte katılan çocuklarının geri getirilmesi için oturma eylemi yapan Fatma Akkuş'un kızı Songül Akkuş güvenlik güçlerine teslim oldu. Akkuş, Irak sınırında askeri üs bölgesine saldırı eylemine katıldığını itiraf etti. Bu eylemi Milli Savunma Bakanlığı da doğrulayınca tutuklandı ve hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı.

Müebbetlik dava açıldı

HDP İl binası önünde PKK terör örgütüne katılan kızı için oturma eylemi yapan Fatma Akkuş'un çağrısı üzerine kızı Ronahi Azad kod adlı Songül Akkuş Irak'ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçarak Irak Bölgesel Kürt Yönetimine bağlı peşmerge gücü aracılığıyla Habur Sınır Kapısında teslim oldu.

İTİRAFLARDA BULUNDU

Kadın terörist sorgusunda, Hakkâri-Irak sınırının sıfır noktasındaki Stuni karakoluna 2020 yılı Mayıs ayında keskin nişancı tüfeği ile ateş açtığını ve 1 askeri şehit ettiğini itiraf etti. Terörist Akkuş, bu eylemin haricinde kendisinin katılmadığı 11 silahlı eylem hakkında da itiraflarda bulundu. Bu ifade üzerine Milli Savunma Bakanlığı ile yazışma yapılarak bahse konu tarihte böyle bir saldırı olup olmadığı soruldu. Gelen cevapta, Stuni adı verilen alanın geniş bir bölgeyi kapsadığı; buraya en yakın karakolun Ormanlı üs bölgesi olduğu, kadın teröristin saldırı gerçekleştirdik dediği tarihe denk düşecek şekilde Ormanlı üs bölgesine 11 Mayıs 2020 saat 11.34'te 1 kez, 26 Mayıs 2020 saat 19.46'da 1 kez, 28 Mayıs 2020 saat 09.30'da ve saat 17.33'te 2 kez, 2 Haziran 2020 saat 12.15'te 1 kez havan ve roketatar gibi ağır silahlarla saldırı düzenlendiği bilgisi verildi.

Teröristin 1 askerimizi şehit ettiğini itiraf ettiği tarihe denk düşecek 2020 yılının ilk 6 ayını içeren eylem evrakları ve olay tutanaklarına göre 11 silahlı saldırıda 10 askerimizin şehit olduğu belirtildi. Terörist Akkuş'a uydu görüntülü harita üzerinden de yaptırılan yer göstermede de saldırı yaptığı bölgede 5 gün kaldığını, araziyi iyi bilmediği için bu üs bölgesine Stuni karakolu dediklerini ikinci kez itiraf etti.

SALDIRI DOĞRU ÇIKTI

Milli Savunma Bakanlığı ile bölgede görev yapan üst düzey askeri personelle yapılan görüşmelerde ise, adı geçen üs bölgesine çok sık taciz atışı yapıldığı, saldırı yerinin Stuni Karakoluna 1,5 km mesafedeki Çukurca Ormanlı Taburu 40/2 Hudut taşı üs bölgesi olduğu, 2020 yılı mayıs ayında 1 adet keskin nişancı tüfeği ile atışın 500 metre mesafeden 2015-1625 sicil numaralı askeri personele yapıldığı ve askeri personelin isabet almadığı tespit edildi.

Kadın teröristin ifadesinde “Bir askeri öldürdüm” dediği saldırının bu olay olduğu kaydedildi. Saldırıda yara almadan kurtulan asker de mağdur olarak alınan ifadesinde olayı doğrulayarak keskin nişancı tüfeğiyle gerçekleşen atışla kendini yere atıp kurtulduğunu ve kadın teröristten şikâyetçi olduğunu belirtti.

“SUİKAST EĞİTİMİ ALIP BİR ASKERİ ÖLDÜRDÜM”

Pişmanlık yasasından yararlanmak istediğini belirten terörist Songül Akkuş sorgusunda şu itiraflarda bulundu:

“Çalıştığım tekstil atölyesinde terörist kıyafetleri dikiliyordu. Bundan etkilenip 2015 yılında örgüte katıldım. Suriye'deki Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı harekat bölgelerinde silahlı faaliyetlerim oldu. Kobani'de ön cephede IŞİD’e karşı savaştım. RPG-7 roketatar, Biksi makineli tüfek, Kannas suikast silahı ve kalaşnikof kullandım. Buradan Münbiç'e gönderildim ve ardından Irak'ın kuzeyindeki Gara Dağına geçtim. Sonra suikast eğitimi almak için Irak'ın Sincar bölgesine gittim.

6 aylık eğitimin ardından Hakkari Çukurca'nın karşısındaki Metina’ya suikastçı olarak geldim. Stuni karakoluna keşif yapıldı. Askerlerin sabah 06.00 ile akşam 06.00'da karakolun çatısına çıktıklarını tespit ettik. Ben de Zagros silahıyla mesafe ölçümü yaptım ve ben saldırıyı gerçekleştirirken propaganda amaçlı Arin Hasret kod adlı terörist de beni kameraya çekiyordu. Çatıdaki bir askeri nişan alarak vurdum. Net olarak yere düştüğünü gördüm. Diğer askerler hemen ağaçlık alana doğru ateş etmeye başladı. Bu saldırıdan sonra Türk askeri Kuzey Irak'a operasyon başlattı.

Azad tepesine sızma yapıldı ve burada 4 asker öldü. Yine Metina’da askerlerin konumlandığı bölgeye sızma yapıldı ve 2 ayrı saldırıda 11 asker öldü. 22 Mayıs 2021 günü Metina'da mevzideki askerler hedef alındı 3 asker öldü. Toplam 12 eylem yapıldı, ben sadece Stuni karakoluna suikast eylemini gerçekleştirdim. Başka eylemlere katılmak istiyordum ama 1 askeri öldürdüğüm eylem dışında katılmama izin vermediler.”

2 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPSİ İSTENDİ

Bu ifade üzerine Songül Akkuş hakkında silahlı terör saldırısında yer aldığı için etkin pişmanlık şartları oluşmadığından hakkında “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı öldürmeye teşebbüs etmek” suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istemiyle dava açıldı.

İddianamede, sanığın ifadesinde geçen saldırının somut olarak tespit edildiği, kendisinin de suçunu itiraf ettiği, dinlenen mağdur askerlerin ifadelerinin de teröristin anlatımlarıyla bire bir uyumlu olduğu kaydedildi. Yaptığı atışın taciz atışı olmayıp doğrudan öldürmeye yönelik suikast atışı olduğu için cezalandırılması istendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz