Görüş Bildir

Müteahhit kaçtı, vatandaş mağdur

TOKİ tarafından, Sur mağduru ve dar gelirli aileler için inşa edilen konutlar oturulmadan harabeye dönerken, alt yapı yetersizliği konut sakinlerini isyan ettirdi. Aileler, dün site yönetimini basıp, eylem yaptı.

Müteahhit kaçtı, vatandaş mağdur

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde Sur mağdurları ve dar gelirli vatandaşlar için yaptırılan TOKİ evlerinin, müteahhit firmanın konkordato ilan etmesi ve iflasını vermesinin ardından tam olarak bitilmeden vatandaşa teslim edildiği iddia edildi. Binalarında derin çatlakların olduğu evlere doğalgaz bağlanmazken, açık kanalizasyonlar nedeniyle de çocuklar hastanelik oluyor.

KÖTÜ MALZEME VE İŞÇİLİK

Müteahhit firmanın tası tarağı toplayarak, ortadan kaybolduğu bildirilirken, asansörlerin çalışmadığı ve binaların dış cephelerinde derin çatlakların göze çarptığı binalarda kötü malzeme ve işçilik nedeniyle banyo ve lavabo suları oturma alanlarına sızıyor.

SİTE YÖNETİMİ BU AY 1 MİLYONUN ÜSTÜNDE PARA TOPLADI

Çevre düzenlemesinin yapılmadığı bölgede Emlakbank tarafından atanan yönetim tarafından daire başı bin 200 lira, toplamda 1 milyonun üstünde para toplandığı iddia edilirken, vatandaşlar bina çevrelerindeki açık kanalizasyonlar nedeniyle salgın hastalığın baş gösterdiğini iddia etti.

“KIŞ GELİYOR, DOĞALGAZIMIZ YOK”

Medine İçli, “Evler tokuluyor, hiçbir şey yok. Kış geliyor, doğalgazımız yok. Su aboneleri yapılmadı.”

“YÖNETİM AİDAT ALMAKTAN BAŞKA BİR İŞE YARAMIYOR”

Zülfü Baturay, “Yönetim aidat almaktan başka bir işe yaramıyor.”

“ETRAF PİSLİKTEN GEÇİLMİYOR, ÇOCUKLARIMIZ HASTA OLDU”

Rukiye Yılmaz, "Burada her şey soygunla yapılıyor. Elektrik ve su bağlanması için bile bizden ekstra para alınıyor. Etrafı görüyorsunuz pislikten geçilmiyor. Çocuklarımız hep hasta oldu.

“İSTANBUL’DAN YENİ MÜTEAHHİT GELECEKMİŞ”

Davut Kolsuz, "Müteahhit kaçmış, İstanbul’dan başka bir müteahhit gelecekmiş onu bekliyorlarmış. Önümüz kış evde bebeklerimiz çocuklarımız var. Doğalgazımız yok."

“LOGAR KAPAKLARINI BİZ KAPATTIK”

İhsan Tekalp, “Lagarların kapakları yok. Çocuklarımız buralarda hep hasta oldu. Kendi imkanlarımızla logar kapaklarını kartonla üstünü kapattık.”

Filiz YAŞA/Şaban YILMAZ

DİYARBAKIR-Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde Sur mağdurları ve dar gelirli vatandaşlar için yaptırılan TOKİ evlerinin, müteahhit firmanın konkordato ilan etmesi ve iflasını vermesinin ardından tam olarak bitilmeden vatandaşa teslim edildiği iddia edildi. Binalarında derin çatlakların olduğu evlere doğalgaz bağlanmazken, açık kanalizasyonlar nedeniyle de çocuklar hastanelik oluyor.

MÜTEAHHİT FİRMA KONKORDATO İLAN ETTİ

Yenişehir ilçesi Üçkuyular Mahallesi sınırları içerisinde Sur mağdurları ve dar gelirli vatandaşlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 808 adet TOKİ konutları yaptırıldı. Müteahhit firmanın bir süre önce konkordato ilan ettiği ve ardından iflasını verdiği iddia edilirken, tam olarak tamamlanmayan evler, 2 ay önce TOKİ yönetimi tarafından vatandaşlara teslim edildi.

KÖTÜ MALZEME VE İŞÇİLİK

Müteahhit firmanın tası tarağı toplayarak, ortadan kaybolduğu bildirilirken, asansörlerin çalışmadığı ve binaların dış cephelerinde derin çatlakların göze çarptığı binalarda kötü malzeme ve işçilik nedeniyle banyo ve lavabo suları oturma alanlarına sızıyor.

SİTE YÖNETİMİ BU AY 1 MİLYONUN ÜSTÜNDE PARA TOPLADI

Çevre düzenlemesinin yapılmadığı bölgede Emlakbank tarafından atanan yönetim tarafından daire başı bin 200 lira, toplamda 1 milyonun üstünde para toplandığı iddia edilirken, vatandaşlar bina çevrelerindeki açık kanalizasyonlar nedeniyle çocuklar başta olmak üzere herkesin hastalanmaya başladığını ifade ettiler.

İÇLERİNİ SÖZ HABER MUHABİRİNE DÖKTÜLER

İhbar ve semt sakinlerin başlattığı eylem üzerine bölgeye giden Söz Haber ekibi bölgede vatandaşa mikrofon uzattı. Bir dokunup bin ah işiten muhabirlere bölge sakinleri akıl almaz şikayetlerde bulundu.

Bir evin en temel gereksinimlerinin bile tam olarak yapılmadığı gözlerden kaçmazken muhabirler,  binalarda asansörler çalışmadığını, elektrik şebeklerinin ise binalara dadanan hırsızlar tarafından tahrip edildiğini tespit etti.

SİTE YÖNETİMİNE YÜRÜDÜLER, MUHATAP BULAMADILAR

Sorunlarını muhabirlerimize anlatan bölge sakinleri daha sonra site yönetimine yürüdü. Burada yetkili müdürü yerinde görmeyen vatandaşlar, görevli çalışanlarla tartışırken, muhatap bulamamaktan yakındı.  Site sakinleri, muhabirlerimize şu şekilde açıklamalarda bulundu;

“KIŞ GELİYOR, DOĞALGAZIMIZ YOK”

Medine İçli, “Bir ay önce buraya taşındım. Mutfak kapısı kırık, yapılmadı. Lavabolarım kırık ilgilenen yok. Lavabo suları alt katta oturan komşularımız üstüne akıyor. Bin 245 lira bu ay çevre düzenlenmesi için bizden para alındı. Asansörler çalışmıyor, kış geliyor, doğalgazımız yok. su aboneleri yapılmadı. Bu sorunlarla nereye kadar gideriz bilmiyorum. Para ödüyoruz ama yapmıyorlar. Bekçi olduğu halde hırsızlar evlere dadandı.”

“YÖNETİM AİDAT ALMAKTAN BAŞKA BİR İŞE YARAMIYOR”

Zülfü Baturay, “Burada oturanların yüzde 80’i dar gelirli insanlar. Aidatlar çok yüksek ödeyemiyoruz. Bu ay 800 lira aidat ödedik. Söylemesi ayıp evimdeki odaların lambasını bile takmamışlar. Kapıların camları takılmamış. 2 ay önce buraya taşındık. Yönetim aidat almaktan başka bir işe yaramıyor. Zaten doğalgaz yok. Asansör yok. Bu sorunları yönetime ilettiğimizde bizi oyalıyorlar ve yapmıyorlar.”

“ETRAF PİSLİKTEN GEÇİLMİYOR, ÇOCUKLARIMIZ HASTA OLDU”

Rukiye Yılmaz, Burada taşındığımızda elektriklerimiz yoktu. Yönetim her daire başı oturanlardan 100 lira aldı ve elektriklerimiz o şekilde bağlandı. Burada her şey soygunla yapılıyor. Elektrik ve su bağlanması için bile bizden ekstra para alınıyor. Asansörümüz yok hastamız olduğunda mağdur oluyoruz.  5. Katta oturuyorum, rahatsızım ve merdivenleri çıkamıyorum. Bu ay herkesten çevre düzenlemesi için bin 200 lira toplandı. 808 daire var. 1 milyonun üzerinde para toplandı bu paralara ne oldu? Havuz yapacağız dediler hani nerede? Ağaçlar kurudu. Sulayan yok. Etrafı görüyorsunuz pislikten geçilmiyor. Çocuklarımız hep hasta oldu.

“İSTANBUL’DAN YENİ MÜTEAHHİT GELECEKMİŞ”

Davut Kolsuz, Bize kim çare olacak derdimizi kime söyleyelim bilmiyoruz. Evimin tavanından su akıtıyor. Yönetim ilgilenmedi kendim yaptırdım. Yönetime gidiyoruz, bizle ilgilenmiyorlar. Müteahhit kaçmış, İstanbul’dan başka bir müteahhit gelecekmiş onu bekliyorlarmış. Ben müteahhidi beklemek mecburiyetinde miyim? Önümüz kış evde bebeklerimiz çocuklarımız var. Doğalgazımız yok. Ben emekli adamımım bu ay bin 200 lira çevre düzenlemesi ödeme yaptım ayriyeten 110 lirada normal aidat ödedim. Artık ödeyecek gücüm kalmadı. Ne olacak sonumuz? Kapıcı parası ödüyoruz ama ortada kapıcı yok.

“LOGAR KAPAKLARINI BİZ KAPATTIK”

İhsan Tekalp, “Lagarların kapakları yok. Çocuklarımız buralarda hep hasta oldu. Kendi imkanlarımızla logar kapaklarını kartonla üstünü kapattık. Bir kısmını da çocuklar içine düşmesin diye çalı çırpıyla örtmeye çalıştık ama buda çözüm değil.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi