Nihayet, itiraf etti

Güneydoğu'daki faili meçhul cinayetlerle ilgili davanın görüldüğü duruşmada ilginç bir gelişme yaşandı. Davanın bir numaralı sanığı emekli albay Cemal Temizöz, JİTEM bünyesinde infaz mangasının kurulduğunu ilk kez itiraf etti.

Nihayet, itiraf etti

DİYARBAKIR-Şırnak’ın Cizre ilçesinde 1993-95 yılları arasında işlenen 20 faali meçhul cinayetle ilgili açılan davanın duruşması Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam etti. Duruşmaya emekli Albay Cemal Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atağ, itirafçı Adem Yakin, Hıdır Altuğ, Abdulhakim Güven, tutuksuz sanık Temer Atağ ile geçtiğimiz ay Ankara'da yakalanan ve JİTEM'in infaz mangasının sorumlusu olduğu iddia edilen Yavuz kod adlı Burhanettin Kıyak, dosyasının bu dava dosyasıyla birleşmesi nedeniyle hazır edildi.

Mahkeme başkanı Bekir Türksoy, birleşen dosya ile ilgili 30 sayfalık iddianameyi okudu. Yeni iddianamede sanıklar Kıyak, Adem Yakin, Abdulhakim Güven, Hıdır Altuğ Cizre'de 1993-1995 yılında işlenen cinayetlerden sorumlu oldukları belirtildi.

 

DÖNEMİN KARAKOL KOMUTANLARI

Mahkeme heyeti iddianamede sanıkların Cizre'de kurduğu sorgu ekibi aracılığıyla insanları evlerinden alıp, sorgulayıp öldürdüklerinin belirtildiğini vurguladı. İddianamede, Temizöz tarafından göreve getirilen ve ‘sorgu ekibi' diye adlandırılan 6-7 kişilik grubun yakalama, sorgulama, serbest bırakma, adliyeye sevk etme gibi durumlarda tek hakim olduğunu ve karakol komutanlarını devre dışı bırakarak direkt Temizöz'le çalıştıkları vurgulandı.

 

6-7 KİŞİLİK İNFAZ GRUBU VARDI

İddianamede o dönemde karakol komutanlığı yapan Ahmet Öznalbant ile Mehmet Aksoy'un da ifadelerini yer verildi. Karakol komutanlarının şu beyanlarda bulunduğuna yer verildi: "Adli evrakların tamamını 6-7 kişilik itirafçı ve rütbelilerden oluşan grup yapar, oluşturulan evrakı İlçe Jandarma Komutanı imzası ile adliyeye intikal ettirirlerdi. Ayrıca gözaltı işlemlerini de yine bu grup yapar bize herhangi bir bilgi vermezlerdi. Nezarethane defterleri de onlardaydı. Karakolumuzda ve civarında bulunan bahsettiğim sivil kıyafetli 6-7 kişi, ‘Sorgu ekibi' diye bilinirdi. Bu birim direkt ilçe jandarma komutanı Cemal Temizöz ile birlikte çalışırdı.

 

EMİR KOMUTA TEMİZÖZ’DEN GELİRDİ

Emir ve komutayı ondan alırdı. Ayrıca bu sorgu ekibi beyaz renkli bir Renault araç, kalaşnikof silah ve tabanca kullanırdı. Diğer tüm askeri personel G-3 piyade tüfeği kullanırdı. ‘Sorgu ekibi' diye bilinen Selim Hoca, Tuna, Yavuz, Cabbar isimli kişiler ile sivil olan isimlerini bilmediğim 2-3 kişi daha vardı. Bizim karakol teşkilat kadromuzda sorgu diye bir birimimiz yoktu. Ama fiilen devam eden böyle bir birim vardı. Bu ekip şüpheliler aldığında ya da bıraktığında sadece Temizöz'e bilgi verir, talimatları da ondan alırlardı."

 

JANDARMA İNFAZ AMİRİNİN İSMİ

Duruşmada söz alan müdafi avukatlarından Veysel Vesek, sanık Burhanettin Kıyak'ın Yavuz kod adını kullanmasına rağmen kod adı ve gerçek adıyla attığı imzanın aynı olduğunun belgelerde görüldüğünü hatırlattı. Vesek, "Yavuz kod adlı birinin olduğunu defalarca belirtmemize, mahkemenin de Cizre İlçe Jandarma'dan defalarca bilgi istenmesine rağmen jandarma böyle bir ismin olmadığını beyan etti. Mahkemeye yalan bilgi verdi. Kıyak, avukatların çabasıyla ortaya çıkartıldı. Biz sanıkların hala korunduğuna inanıyoruz. Tanıklara her seferinde 'yalan söylüyor' denildi ancak bugün ortaya çıkan manzara gösteriyor ki tanıklar doğruyu söylüyor ve Yavuz kod adlı Kıyak burada." diye konuştu.

SAVCI ATAĞ'IN TAHLİYESİNİ İSTEDİ

Duruşmada söz verilen iddia makamı sanıklardan eski Cizre Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atağ'ın tahliyesini istedi. Savcı Temizöz, Yakin, Altuğ, Güven ve Kıyak'ın da mevcut delil durumu ve gizli tanık ve tanık beyanlarının dikkate alınarak tutukluluk halinin devamını istedi.

Daha sonra söz hakkı verilen Kamil Atak, 4 yıldan bu yana sabırla beklediğini belirterek, "Beni burada ne için tutuyorsunuz?Benim bir hatam korucu olmamdır. Ben kendi halkıma hedef olmuş durumdayım. Ben Cemal Temizöz ile ölüme bile giderim. Ama burada beni hangi iple onunla bağlıyorsunuz" dedi.

 

TEMİZÖZ VE MAHKEME BAŞKANI TARTIŞTI

Savunması alınan Kayseri eski İl Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz ise, "Cizre'de cehennem gibi bir ortamda 3-4 kişiyi ifade almak için görevlendirdiğim söyleniyor. Şimdi bunu bir suç gibi çıkarmanın bir anlamı yok. Ben çalıştım ve karşılığı bu olmamalıydı. Beni dikkatle dinlerseniz sevinirim" dedi. Bu sırada araya giren Mahkeme Başkanı, "2 saat gözünün içine bakmaya gerek yok. Heyet sizi dinliyor merak etmeyin" dedi.

Mahkeme Başkanı'nın çıkışından sonra savunmasına devam eden Temizöz, "İlk Cudi'ye gittiğimizde birliklerin tuzağa düşebileceğini düşünerek kendim de gittim. Bütün komanda birliklerine tırmık aldırdım. Sabah tırmıklarla otları çektiğimizde bombalanmış kabloları bulduk. Bu büyük bir faciayı önledi. Cizre gündüz külahlı gece silahlı milislerin gezdiği yerdi. Korucuların elektrik direklerine asıldığı yerdi. Silahlı milislerce kontrol altında tutulan bir yerdi. Bizim yaptığımız çalışmalarla ilçeye huzur gelmiştir" dedi.

 

KORUCUBAŞI ATAK TAHLİYE EDİLDİ

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme daha sonra kararını açıkladı. Mahkeme Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak'ın tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyesine karar verdi. Diğer sanıkların tutukluluk halinin devamına hükmeden mahkeme, duruşmayı erteledi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede sanıklardan Cemal Temizöz'ün 9, Kamil Atak'ın 7, Temel Atak'ın 2, Kukel Atak'ın bir kez, itirafçılar Adem Yakin'ın 7, Hıdır Altuğ'un 3, Abdulhakim Güven'in 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. Faili meçhullerle ilgili hazırlanan ve Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya ile birleştirilen ikinci iddianamede ise sanıklar Burhanettin Kıyat, Abdülhakim Güven, Adem Yakin ve Hıdır Altuğ'un 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyor.

 

SAVCI 7 KEZ MÜEBBET İSTEMİŞTİ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2009 yılında hazırlanan iddianamede Kamil Atağ hakkında 'Cürüm işlemek için oluşturulan teşekküle katılarak mensubu olmak ve teşekkül mensuplarını azmettirmek suretiyle Ramazan Uykur, Abdurrahman Akyol, İhsan Arslan, Beşir Bayar, Abdurrezak Binzet'i öldürtmek suçundan 5 kez müebbet hapis cezası talep ediliyordu.

 

CİZRE'DE KUTLAMA SİLAHLARI

Duruşmada Cizre eski Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atak'ın tahliye olduğu haberi üzerine yakınları sevinç gösterileri yaptı. Sevinç gösterileri sırasında havaya ateş edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz