'Normalleşme': Salgın bitmeden olmaz

"Normalleşme" sürecinin ilk gününde iş yapamamaktan dert yanan Diyarbakır esnafı, yeteri destek alamadıkları için zor bir sürecin kendilerini beklediğini ve salgının tamamen sonlanmaması halinde "normalleşmenin" olmayacağına vurgu yaptı.

'Normalleşme': Salgın bitmeden olmaz

Korona virüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirlerin gevşetilmesi için devreye sokulan "normalleşme" süreci bugün başladı. İçişleri Bakanlığı da söz konusu "normalleşmeye" ilişkin tüm illere genelge gönderdi. Genelgeye göre, 16 Mart'tan bu yana faaliyetlerine ara veren lokanta, restoran, kafe, pastane, kahvehane, çay bahçesi ve lokaller 1 Haziran itibariyle her gün saat 22.00'ye kadar hizmet verebilecek.

İŞYERLERİ AÇILDI

Diyarbakır'da da, bir süredir kapalı olan iş yerlerinin bazıları "normalleşme" kararıyla birlikte bugün açıldı. Kentin en işlek yerlerinden olan Sur ilçesi ve Ofis semtinde de birçok cafe, kıraathane ve lokanta, salgına riskinin devam etmesi nedeniyle bir dizi önlemler alınarak faaliyete girdi. Fiziki mesafe kuralına uyulduğu işyerlerinde, 2 metre aralıklı masalar, 2 kişiyi geçmeyecek şekilde oturma düzeni, çalışanların maske ve eldiven takma zorunluluğu gibi yeni değişikler gözlemlendi.

'NORMALLEŞME' SALGIN BİTERSE OLUR

İşyerlerini açan esnaflar, "normalleşme" adımlarını yeterli görmeyerek, iş yapamamaktan dert yandı. Haklarında soruşturma açılması ya da işyerlerinin belediye tarafından kapatılması endişesiyle isimlerinin yazılmamasını isteyen esnaflar, salgın nedeniyle insanların iş yerlerine uğramaktan çekindiğini belirterek, özellikle kıraathanelerde oyun oynamanın yasaklanmasını eskiye oranla bir durgunluğu beraberinde getireceğine dikkati çekti.

Salgın sürecinde kendilerine destek verilmediğini vurgulayan esnaflardan birisi, "İşletmelerde çalışan personelleri de zor bir süreç bekliyor. Buradaki çoğu esnaf kiracı, bu durgunlukla bu kira bedellerinin ödemeleri mümkün değil. İşyerlerimizi açmaktan memnunuz ancak salgın bitmezse hiçbir zaman normalleşemeyiz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz