O görüşme siyasiydi!

Demokratik Toplum Kongresi(DTK) Eş Başkanı Hatip Dicle, 28 Şubat’ta Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan görüşmeyle ilgili, "Çok önemli bir siyasi hamleydi.

O görüşme siyasiydi!

DTK’nın genel kurul toplantısı başladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle’nin yanı sıra DTK delegeleri katıldı.

Kurulda ilk olarak konuşan DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, 3 aylık genel kurullarını seçim süreci nedeniyle ertelediklerini söyledi. Yaklaşık 40 yıldır yürütülen Kürt özgürlük mücadelesinin Kürdistan'ın her parçasında yeni bir aşamaya geçtiğini kaydeden Irmak, "Yürütülen mücadele dünyanın her yerinde meşru görülüyor. Çünkü biz halkların sahip olması gereken hakların mücadelesini yürütüyoruz" dedi.

ÇÖZÜM MERKEZİ HALİNE GELDİ                                           

Rojava devrimiyle beraber Kürtlerin önüne konulan duvarların yıkıldığını ifade eden Irmak, şunları aktardı: "Menfaatleri uğruna Kürdistan'ı tarumar eden güçlerin önü kesilmiştir. Kürtler Ortadoğu'da çözümün merkezi haline gelmiştir. Kürtlere dönük yapılan saldırılar nedenini buradan alıyor. Ortadoğu'da barış ve özgürlüğü istemeyen tüm kesimler, bunu Kürtlere saldırarak sağlamaya çalışıyor."  Kobanê zaferinin tüm Kürdistan'a güç ve moral verdiğini belirten Irmak, HDP'nin seçim zaferinin Rojava devriminin devamı olduğunu söyledi. "

ÖCALAN OLMADAN KALICI BARIŞ OLMAZ

Abdullah Öcalan'ın İmralı'da tutulmasına değinen Irmak, "Türkiye ve Kürdistan halkları için önemli kazanımların mimarı Sayın Öcalan halen tutuklu bulunuyor. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için bir kampanya başlatıldı ancak bu çok yetersiz bir istektir. Bir tutuklunun avukatı ve ailesiyle görüşmesi en doğal hakkıdır zaten. Kalıcı bir barışın sağlanması için Sayın Öcalan'ın özgür olması gerekir. Mandela olmasaydı Afrika'da hiç kimse halklar arasında barışı sağlayamazdı. Aynı şekilde Abdullah Öcalan olmadan da hiç kimse Türkiye'de kalıcı bir barışı sağlayamaz" dedi.

DOLMABAHÇE GÖRÜŞMESİ

İmralı heyeti üyelerinden DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, 28 Şubat’ta Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan görüşmeye değindi. “Dolmabahçe görüşmesi çok önemli bir siyasi hamleydi. İlk defa Türkiye’de önderliği (Öcalan) temsil eden bir heyet ile Hükümetten, AKP’den ve devlet bürokratlarının olduğu bir fotoğrafla müzakere yürütme iradesi ortaya konuldu” dedi.

Görüşmede müzakerelerin 10 madde üzerinden yürütülme kararının alındığını hatırlatan Dicle, “Ama gelin görün 5 Nisan’dan itibaren başta Cumhurbaşkanı olmak üzere hükümet çark etti. Hep şunu derlerdi ‘Bu bir devlet projesidir sadece AKP projesi olarak algılanmamalı.’ Madem öyleyse önderlik üzerindeki tecrit ilk başlarda, daha sonra önderliğini özgürlüğünün hazırlığı yapılarak özgür koşullarda müzakere yürütecek koşullar sağlanmalı.” diye konuştu.

ATEŞKES TEK TARAFLI

Bunun Türkiye’nin önünü açan bir dönemi başlatabileceğini belirten Dicle, “Ateşkes tek taraflı yürüyorsa bunun devam etmesi gerekiyor. Tahkim edilmiş bir ateşkes gerekiyor. Bugünkü durumlarda bunun sürdürülmesi artık imkansız hale gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin Kobani kentinde radikal terör örgütü IŞİD’in saldırılarına da değinen Dicle, “Tel Abyad başarısı Kobani’yi Türkiye rehineliğinden kurtulmuştur. Türkiye’de yetkililer ilgimiz yok diyor son olayda. Bunlar değil mi Tel Abyad’ta etnik temizlik yapılıyor diyen; PYD, IŞİD’den daha tehlikelidir diyen. Sınırdan geçip geçmedikleri ortaya çıkacak. Bunlar azmettirme suçunu işlemiştir. O katliamın azmettiriciliğinden kurtulamazlar. Bu soykırım niteliğindeki saldırıya sessiz kalınmamalı. Kim bu IŞİD’e destek verenler. Bu katiller ve Tükiye’nin verdiği destek somutlaştırılmalı. Bunlar uluslararası mahkemelerde yargılanmalı.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz