O iddia yalanlandı

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce, bazı basın yayın organlarında yer alan "Diyalize Bağlı Hasta Tutukluya Kaçak Elektrikten Hücre Cezası" başlıklı haberin asılsız olduğu bildirildi.

O iddia yalanlandı

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda yapılan genel arama esnasında hükümlü C.Ş.'nin bulunduğu odada kaçak elektrik kullanıldığının tespit edildiği aktarılarak, şunlar kaydedildi:

DİSİPLİN SONUCU BİR GÜN

"Yapılan disiplin soruşması sonucu hükümlüye 1 gün süreyle hücreye koyma cezası verilmiştir. İnfaz hakimliği kararı onamış, hükümlü C.Ş. bir üst mahkeme olan Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz etmiş ve karar kesinleşmiştir. Disiplin cezasının infazı, yapılan muayene sonucunda doktor raporu ile 4 gün ertelenmiş, hükümlü 4 gün sonra tekrar muayeneye çıkarılmış ve cezasının 1 ay ertelenmesi yönünde rapor verilmiştir. Basın-yayın organlarında yer alan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır, asılsızdır."

VAN CEZAEVİNDEKİ İDDİA

 Buarada, Van M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna nakil işlemleri esnasında, "Kelepçeli kadın tutsaklara cinsel saldırı" yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin de açıklama yapıldı. Açıklamada, sevk esnasında kadın hükümlü ve tutukluların sürekli görevli askerlere laf atarak sözlü sataştığı, jandarma görevlilerinin bu söylemlere kulak asmadığı ve sevk işlemlerinin sorunsuz yapıldığı ifade edilen açıklamada, tutuklu ve hükümlülerin jandarma görevlileri hakkında kurum idaresine sözlü ya da yazılı olarak şikayette bulunmadığı aktarıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

HAKARET SÖZ KONUSU DEĞİL

"Tutuklu ve hükümlüler kuruma 10.35'te giriş yapmaya başlayıp, aramaları Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük'ün 46. maddesi arama, güvenlik ve sayıma uygun şekilde yapılmıştır. Tutuklu ve hükümlülerin tüm işlemleri tamamlanarak saat 16.40'da odalarına yerleştirilmiştir. Görevliler, tutuklu ve hükümlülere karşı herhangi bir hakaret sözcüğü ifade edecek şekilde hitap etmemiştir. Sayım için alt kata inmeleri gerektiği hükümlü ve tutuklulara bildirilmiş ve bütün uyarılara rağmen hareket etmeyen hükümlü ve tutukluların ellerinden tutulup kollarına girilerek alt kata indirilmiş ve sayım alınmıştır.

Bu olaylar neticesinde darbedildiklerini iddia etmelerinden dolayı aldırılan doktor raporunda darp ve cebir izine rastlanmamıştır. Tutuklu ve hükümlüler kurum idaresi ile konuştuktan sonra sayımlarını sorunsuz şekilde alt katta vermektedirler. Ceza İnfaz Kurumu açılmadan tüm odaların temizliği yapılmış ve odaların kaloriferleri sorunsuz olarak çalışmaktadır. Söz konusu haberler, kamuoyunda algı oluşturmaya yönelik ve gerçek dışıdır."

Kaynak: Diyarbakır Söz