Öcalan açlık grevine son verilmesi çağrısı

Avukatlarıyla uzun aradan sonra görüşen Öcalan "cezaevindeki açlık grevleriyle" ilgili mesaj verdi. Öcalan'ın "Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak noktaya taşımamalarını istediğini." söyledi.

Öcalan açlık grevine son verilmesi çağrısı

Asrın Hukuk Bürosu Avukatı Newroz Uysal, İmralı'da görüştükleri Abdullah Öcalan'ın hazırladığı bir metinde, açlık grevlerine ilişkin, "Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz." ifadelerinin yer aldığını söyledi.

Asrın Hukuk Bürosu avukatları,  Abdullah Öcalan ile İmralı Adası'nda yaptıkları görüşmeye ilişkin İstanbul Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzenledi. Avukat Newroz Uysal, Öcalan ve İmralı’daki diğer hükümlüler Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar, Veysel Aktaş’ın imzasının bulunduğu metni okudu.

"Türkiye’nin hassasiyetlerine de duyarlı olunmalıdır"

Uysal'ın okuduğu söz konusu metinde, "İnanıyoruz ki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kapsamında Suriye’deki sorunların, çatışma kültüründen uzak durularak; içinde bulundukları konumun, durumun Suriye’nin bütünlüğü çerçevesinde Anayasal güvenceye kavuşturulmuş yerel demokrasi perspektifinde çözüme ulaştırılması amaçlanmalıdır. Bu bağlamda Türkiye’nin hassasiyetlerine de duyarlı olunmalıdır." değerlendirmesine yer verildi.

"Açlık grevlerine son verin" çağrısı

Söz konusu metinde, açlık grevlerine son verilmesine ilişkin çağrıda da bulunuldu. Metinde, şu ifadelere yer verildi: "Cezaevleri içindeki ve dışındaki arkadaşların direnişlerine saygı duymakla birlikte, sağlıklarını tehlikeye atacak ve ölümle sonuçlandıracak konumlara taşıracak noktaya taşımamalarını önemle belirtmek isteriz. Bizim için onların akli, fiziki ve ruhi sağlıkları her şeyin üstündedir. Ayrıca en anlamlı yaklaşımın zihinsel ve ruhi duruşun geliştirilmesiyle bağlantılı olduğuna inanıyoruz.

Bizlerin İmralı’daki duruşu, 2013 Newroz Bildirgesinde belirttiğimiz ifade tarzının daha da derinleştirerek ve netleştirerek sürdürme kararlılığındadır. Bizim için onurlu bir barış ve demokratik siyaset çözümü esastır."

HDP görüşmeye ilişkin açıklama yaptı

Öte yandan, Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesiyle ilgili olarak HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli'den bir açıklama geldi.  Buldan ve Temelli imzasıyla yapılan açıklama şöyle: "2 Mayıs'ta İmralı'da Sayın Abdullah Öcalan'ın 8 yıl aradan ve 810 başvurudan sonra avukatları ile yapmış olduğu görüşme, gecikmiş ama olumlu hukuki bir adımdır. Bu sorunun Türkiye'nin gündeminden çıkması için, İmralı'da hukuki tüm hakların var olan yasa ve yönetmeliklere, Anayasa'ya ve Türkiye'nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelere uyumlu bir şekilde bundan sonra da sürdürülmesi en önemli temennimiz ve beklentimizdir.

"Demokratik siyasetin temelidir

Ülkemiz son derece kritik bir dönemden geçmektedir. Her zaman özenle vurguladığımız bir gerçeklik, ister tarihsel isterse güncel olsun, siyasal ve kültürel sorunlarımızı evrensel hukuk ve insan hakları çerçevesinde çözme imkanlarını kullanmak bu parlamentonun ve demokratik siyasetin temelidir.

Adalet, özgürlük ve barış mücadelesi

HDP olarak demokratik siyaset, barış ve toplumsal uzlaşma konularındaki duruşumuzu sürdürmek konusunda kararlı ve ısrarlıyız. Bütün demokrasi güçlerini, vicdan sahibi insanları, siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını bu kararlılığı güçlendirmeye ve birlikte davranmaya, el ele ve omuz omuza demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, adalet, özgürlük, eşitlik ve barış mücadelesini güçlendirmeye davet ediyoruz."

Tutuklu yakınları izledi

Avukatların açıklamasını, cezaevinde açlık grevinde bulunan tutukluların aileleri yakından takip ederek, televizyondan izledi.  Öcalan'dan gelen mesajı dinleyen anneler, mesaji olumlu karşıladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz