Olay yerine köylülere para cezası

Hazırladığı şiir kitabı için Uludere'nin Roboski Köyü'ne giden ve 4 köylü ile birlikte olay yerini ziyaret eden Şair Abdurahman Adıyan ve köylülerin, dönüşte askerler tarafından gözaltına alındığı ortaya çıktı.

Olay yerine köylülere para cezası

Şırnak'ın Uludere (Qılaban) İlçesi'nde TSK'ye ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 sivil yurttaşın yaşamını yitirdiği Ortasu (Roboski) Köyü'nden olayın gerçekleştiği bölgeye giden köylüler dönüşte askerlerce durdurularak para cezasına çarptırıldı.

PARA CEZASI VERİLDİ

12 Nisan günü Şair Abdurrahman Adıyan, Roboski Köyü'nü ziyaret ederek, katledilen 34 Roboskili yurtaşa ilişkin çalışmasını sürdürdüğü şiir kitabı için olayın gerçekleştiği yere gitmek istediğini söyledi. Adıyan, katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinden Faruk Encü, Ümit Encü, Nadir Encü ve Veli Encü ile birlikte olay yerine gitmeden önce köy muhtarına karakolu bilgilendirmesi için başvuruda bulundu.

Köy muhtarına bildirimde bulunduktan sonra Adıyan ve köylüler olay yerine gitti. Dönüşte Şair Adıyan ve bombardımanda yaşamını yitirenlerin yakınlarının Gülyazı ve Jandarma Komutanlığı askerleri tarafından gözaltına alındığı ve izinsiz Irak'a geçtikleri gerekçesi ile 2'şer bin TL para cezasına çarptırıldıktan sonra serbest bırakıldıkları ortaya çıktı.

GİDİŞTE KARIŞMADILAR 

Konuya ilişkin konuşan Veli Encü, "Yolda askerler bizi gördü. Ancak bize karışan veya bir şey soran olmadı. Ancak dönerken askerler 'bizden habersiz gittiniz' diye bizi gözaltına aldı" dedi. Sınırı yasadışı yollardan geçtikleri gerekçesiyle kendilerine kesilen cezaların hukuki bir dayanağı olmadığını aktaran olayın mağdurlarından Veli Encü konu ile ilgili şunları söyledi: "Köylülerin öldürüldüğü yeri gitmeye karar verdik. Yola çıkmadan önce köy muhtarına bilgi verdik ve muhtardan Karakol Komutanı'na haber vermesini de istedik. Muhtar aynı gün Karakol Komutanı'yla görüştüğü halde, bizim bölgeye gideceğimizi söylememiştir. Biz yola çıkarken askerler gidişimizi gördü ve herhangi bir şey sormadı. Bu tepkisizliğin nedeni olarak, muhtarın komutanı bilgilendirmesi diye düşündük."

Kaynak: Diyarbakır Söz