Öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi cinayetindeki deliller kayboldu!

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürüldüğü saldırıya ilişkin soruşturmada yeni bir skandal yaşandı. Olay yerinden toplanan 42 ve 47 No'lu Delillerin kaybolduğu, emniyetin delillerle ilgili hazırladığı balistik incelemesinin ardından ortaya çıktı.

Öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi cinayetindeki deliller kayboldu!

Diyarbakır Barosu, soruşturmayı yürüten savcıya başvurarak delillerin akıbetinin araştırılmasını istedi.

Tahir Elçi, tarihi mirası korumak isterken 28 Kasım 2015 tarihinde katledilmişti. Elçi'nin vurulduğu sokakta, yaşanan çatışmalardan dolayı, olay yeri incelemesi tam yapılamadı. İlçede sokağa çıkma yasağı ilan edildikten sonra 30 Kasım'da olay yerine giren savcı, avukat ve polislerden oluşan heyet 83 delil belirledi. Sokakta numaralandırma çalışmalarını tamamlayan olay yeri inceleme ekipleri, delilleri topladığı sırada bölgede bulunan terör örgütü mensuplarının ateş açması üzerine çatışmalar başladı. Bu yüzden olay yeri incelemesi yarım kaldı. Numaralandırılan delillerin yarısı sokaktan alınamadı. Çatışmaya rağmen Elçi'nin öldürüldüğü Yenikapı Sokağı'ndan alınan deliller, incelenmek üzere Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı'na gönderildi. Balistik İnceleme Şube Müdürlüğü'nde incelenen deliller, 5 ayrı rapor halinde soruşturma dosyasına gönderildi.

Raporda, olay yerinden alınan delillerle ilgili detaylı bilgiye yer verildi. Ancak burada bir çelişki ortaya çıktı. Olay yerinde inceleme yapan ekipler, 83 delilden 43'ünün toplandığını açıklamıştı. Raporda ise 1'den 47'ye kadar delillerin toplandığı ve incelendiği belirtildi. Ayrıca 42 ve 47 numaralı delillere ilişkin hiçbir bilgi yer almadı. Bunun üzerine Elçi'nin soruşturmasını takip etmek için oluşturulan komisyonda görev alan avukatlar, savcıya başvurdu. Yarım kalan olay yeri incelemesinden 43 delilin alındığının açıklandığını hatırlatan avukatlar, balistik raporlarında 47'nci delile kadar inceleme yapıldığının belirtildiğini kaydetti. Avukatlar, 42 numaralı delilin toplandığı belirtilen son numaralı delilden çok öncesindeki bir bölgede olmasına rağmen neden alınmadığı hususunun olay yeri inceleme şube müdürlüğünden sorulmasını talep etti. Talep dilekçesinde ayrıca 47 numaralı delille ilgili raporlarda neden hiçbir bilgi olmadığı soruldu.

KAYBOLAN DELİLLER HANGİ TARAFTA DURUYORDU?

Bu arada Diyarbakır Barosu'nun soruşturma komisyonunda görevli bazı avukatları, kaybolan delillerin Elçi'nin öldürüldüğü sokakta olduğu sonradan ortaya çıkan istihbaratçı iki polisin bulunduğu noktaya denk geldiğini iddia etti. Elçi soruşturması kapsamında o gün bölgede bulunan 26 polisin silahları alınıp balistik incelemesi yapılmıştı. Olayla ilgili görüntüleri inceleyen avukatlar, iki polisin daha sokaktan çıkıp kaçtığını tespit etmişti. Yapılan incelemede, bu iki polisin İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli oldukları ve çalıştıkları birim tarafından savcılığa isimlerinin verilmediği ortaya çıkmıştı. Baronun talebi üzerine iki polisin ifadesi tanık olarak alınmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz