Onlar 34. kez yargılanacak

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, geçen yıl Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Irak sınır kesiminde 34 kişinin öldüğü hava saldırısının 'insanlık suçu' olduğunu söyleyerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

Onlar 34. kez yargılanacak

Demirtaş, "Bu katliamın hesabı mutlaka sorulacak. 34 masum insanı bu şekilde öldürmenin cezası, 34 defa ağırlaştırılmış müebbettir. Başbakan, emrindeki Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı, 34 defa bu katliamdan yargılanacaklar" dedi.

Demirtaş, Mersin'de partisinin il kongresine katıldı. BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, bazı sivil toplum örgütü ile diğer parti temsilcilerinin yanı sıra partililerin de yoğun ilgi gösterdiği kongrede konuşan Demirtaş, başta Mersin olmak üzere birçok ilde, parti yöneticilerinin tutuklanması nedeniyle sürekli olağanüstü kongre yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Demirtaş, kendileri dışında tüm partilerin birbirinden farkının olmadığını savunarak şunları söyledi:

TABELALARI FARKLI OLABİLİR

"Tabelaları farklı olabilir, bayrakları farklı olabilir, genel başkanları farklı olabilir, ama hepsi tek partidir. Benim onlara tavsiyem şu; bu partilerin ayrı ayrı faaliyet yürütmesine gerek yok. AKP'nin, CHP'nin ve MHP'nin bu kadar ayrı ayrı çalışmasına, yorulmasına gerek yok. Tek bir parti adı altında birleşmelerini tavsiye ediyorum. İsmi de 'Tekçi Parti' olsun, Tayyip Erdoğan genel başkan, Devlet Bahçeli ve Kılıçdaroğlu da genel başkan yardımcısı olsun. Çünkü Türkiye'deki sorunlara ve çözümlere yaklaşımları itibariyle aralarında hiçbir fark yok. Neden kendi kendinizi bu kadar çok yoruyorsunuz, ayrı partilerde neden örgütleniyorsunuz? Bir birinize muhalefet ediyormuş gibi görünüp de halkı neden kandırıyorsunuz? Türkiye'de farklı olan bir tek parti var, o da BDP. Geri kalanların hepsi aynı."

AK Parti, CHP ve MHP'nin Kürtlerle ilgili söylemlerinde bir fark olmadığını savunan Demirtaş şöyle devam etti:

TEK DÜŞÜNCEYLE HAREKET

"Alevilerle ilgili söylemlerinde bir birinden ayrışıyor mu? Türkiye'nin farklı kimlikleriyle ilgili politikalarında bir birinden ayrışıyor mu? Hayır. Başbakan, 'Ana dilde eğitim asla olmaz. Türkiye'de bir tek millet var, o da Türk milletidir, onun dışında başka millet asla olamaz, başka hiçbir dil eğitim dili, kamusal dil, resmi dil olamaz' diyor. Bunu Kürt ve Alevi Kemal Kılıçdaroğlu'da diyor. Aynısını o da tekrar ediyor. 'Türklükten, Türk milletinden vazgeçilmez, Türkçe dışında ana dilde eğitim asla olmaz' diyor. Bunun aynısını başka kim söylüyor? MHP'nin Genel Başkanı söylüyor. Farkı mezheplere yaklaşımlara baktığımızda yine 3'ü aynısını söylüyor. Üçü de milliyetçilikte, üçü de Türkçülükte birleşiyorlar. Üçünün de ortak paydası budur. Tek farklı söyleme sahip olan BDP'dir. Bu nedenle BDP, 3 partinin de hedefindedir. BDP'ye yönelik tutuklama operasyonları, soykırım operasyonları 3 partinin de desteği ile gerçekleşmektedir. Çünkü BDP'nin varlığı, bu üçünün de ırkçılığını, milliyetçiliğini teşhir ediyor."

Konuşmasında, 'alternatif cuma namazlarını' eleştiren Başbakan Erdoğan'a yüklenen Demirtaş, şunları söyledi:

"Bu halk dinin, İslamiyet'in ne olduğunu senden iyi bilir. O Allah'ın bileceği iştir. Kimin namazı kabul olur, kimin ki kabul olmaz, ona sen karar veremezsin. Kimin haccı, kimin namazı, kimin duası kabul olacak, buna Allah karar verir, başka kimse değil."

ULUDERE HATIRLATMASI

Geçen yıl Uludere'de 34 kişinin öldüğü olaya da değinen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu olay, 'Kürtleri işte böyle bütün dünyanın gözü önünde savaş uçağı ile parçalarız, hesabını da vermeyiz' demek için yapıldı. Bu olayın üzerinden 1 yıl geçtiği. Başbakan Erdoğan olayın yıl dönümünde televizyona çıkarak, 'yargı kararını açıklasın, bunlar sivil mi değil mi, göreceğiz' şeklinde açıklamalarda bulun. Tezgah şimdiden belli. Demek ki emrindeki savcılara, 'ne yapın edin aralarından bir kaçını silahlı PKK'lı olarak gösterin' şeklinde talimat vermiş. Şunu açıkça söyleyeyim ki, Uludereli aileler orada. 19'u çocuk 34 kişi katledildi. Köyleri belli, evleri belli, okulları belli, şu ana kadar ne iş yaptıkları belli. Bu çocukların büyük bir kısmı öğrenciydi ve okula gidiyordu. Tamamı sivildi. Ben şunu sormak istiyorum; Bunların hepsi PKK'lı olsa senin bu yaptığın katliam yine insanlık suçudur. Bu katliamın hesabını sen yine vermek zorundasın."

ONLAR 34. KEZ YARGILANACAK

Bu olayın hesabının mutlaka sorulması gerektiğini söyleyen Demirtaş, "34 masum insanı bu şekilde öldürmenin cezası, 34 defa ağırlaştırılmış müebbettir. Kendisi de bunu bildiği için sürekli konuyu çarpıtıyor, hesap vermemek için sürekli başkalarını suçluyor. BDP bu konuyu istismar ediyormuş. Bu katliamı yapanlardan hesap soracağız, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Başbakan, emrindeki Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı bu katliamın sorumlularıdır. 34 defa bu katliamdan yargılanacaklar ve gün gelecek bunun hesabını verecekler. Kimse bu katliamın üstünü örtmeye çalışmasın" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz