Operasyon sonucu: 9'u avukat, 21 tutuklama

İstanbul’da yapılan operasyon kapsamında 9’u ÇHD üyesi avukat 21 kişi tutuklandı.

Operasyon sonucu: 9'u avukat, 21 tutuklama

Operasyon kapsamında tutuklananlar arasında Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Bozağaçlı ve Şube Başkanı Taylan Tanay da var.

Geçtiğimiz hafta 18 Ocak’ta polis, İstanbul, Ankara ve İzmir dahil çeşitli şehirlerde DHKP-C üyesi oldukları şühesiyle çok sayıda adrese baskın düzenledi. İlk gelen bilgilerde polisin 85 kişiyi gözaltına aldığı yönündeydi ama polis kaynakları daha sonra bunu 97 kişinin gözaltına alınmadığını söyledi. Gözaltına alınanlar arasında ÇHD’ye üye 15 avukat da bulunuyor. Bu avukatların hapistesi DHKP-C liderlerinden gelen mesajları ilettiği şüphesi bulunuyor.

Çağlayan Adliyesi’ne getirilen şüpheliler için bazı CHP milletvekili de onlara destek için buraya geldi. Bu arada Adliyenin önünde polisin operasyonunu eleştiren bir grup gösteri yaptı.

12 şüpheli tutuklandı. Mahkeme kalan 16 kişinin tutuklanmasına gerek görmeyerek serbest bıraktı. Serbest bırakılanlar arasında iki avukat da bulunuyor.

Adliyedeki sorgulamalar devam ederken protestocu bir grup ta polisle çatıştı. Çıkan arbedede bir polis memuru hafif şekilde yaralandı.

Protestocular arasında DİSK Başkanı Erol Ekici de bulunuyordu. Ekici, gözaltı, baskı ve tehditlerle haksızlığa ve yolsuzluğa karşı mücadelenin durdurulmasının mümkün olamayacağını söyledi.

Bu sabah erken saatlerde de 26 kişi İstanbul’da savcılığa sevkedilirken 17 kişi de aynı anda İzmir’de savcılığa çıkarıldı. İzmir’de savcılığa götürülmek için otobüse bindirilmek istenen şüpheliler direndi.

İstanbul’da savcılar şüphelilerden 10 kişinin tutuklanmasını talep ederken, mahkeme bir kişinin  tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına ve kalan 9 kişnin tutuklanmasına karar verdi.

ÇHD bir bildiri yayınlayarak “Bu operasyon DHKP-C için değil derneğimize yapılmış bir polis operasyonudur. Suçlamaların hiçbirini kabul etmiyoruz. Biz tüm arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar adliye önünde beklemeye devam edeceğiz. Üyelerimizin kişilikleri ve siyasi görüşleri ile ilgili tüm suçlamalar yanlış” açıklamasını yaptı.

ŞÜPHELİLER BELGELERİ YAKMAYA ÇALIŞTI

Star gazetesinin haberine göre DHKP-C operasyonunda bazı şüphelilerin operasyondan hemen önce bazı belgeleri yakmaya çalıştığını iddia etti. Polis bazı belgeleri soba içinde buldu. Yakalanan bu belgelerde, polis karakolları ve konsolosluklara saldırı planları olduğu da iddialar arasında.

Polis bu operasyonu yaklaşık 9 ay önceden başlattı. Ayrıca bu grubun bazı hakim, savcı ve polis şeflerine de suikast planladığı bildirildi.

Diğer haber kaynaklarına göre de DHKP-C üyelerinin bürokratlar, hakimler ve savcılar gibi devletin yetkili organları hakkında bilgi toplayıp bunları yabancı ülke yetkililerine ilettikleri.

Ayrıca İstanbul polisi isimleri açıklanmayan bazı gazetecilerin de DHKP-C’ye yardım ettiklerini söyledi.

Polis göre, DHKP-C yasal faaliyetlerde bulunuyor gibi görünse de, aslında gizli devlet bilgilerini ele geçirmeye çalışıyor ve bunları yabancı ülkelere veriyordu. Polis kaynakları ayrıca şüphelilerin terör örgütüne üye olmakla suçlandıklarını da söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz