Operasyon söylentisi Yüksekova halkında göçe sebep oldu, operasyonlar başlayacak mı?

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde de operasyon yapılacağı haberleri, yüzlerce ailenin Van ve çevre illere göç etmesine neden oldu.İlçeden göç başlaması nedeniyle bazı mahallelerdeki okullar da boş kaldı.

Operasyon söylentisi Yüksekova halkında göçe sebep oldu, operasyonlar başlayacak mı?

Güneydoğu'nun bazı ilçelerinde başlatılan operasyonlar devam ederken, bir çok hendek ve barikatın bulunduğu Yüksekova'da da kapsamlı bir operasyonun yapılacağı haberleri ilçede bir çok aileyi endişelendirdi. Yüzlerce aile ilçeyi terk etti. Ailelerin bir kısmı ilçeye uzak köylerde yaşayan yakınlarının yanına yerleşirken, bir kısmı ise Van veya çevre illere göç etti. Bazıları geçici olarak Yüksekova'dan ayrılırken, bazıları da tüm evlerini taşıdı.

OKULLARDA ÖĞRENCİ SAYISI AZALDI

Yüksekova'dan göç eden aileler, Sur ve Cizre'de yaşananların kendilerini korkuttuğunu, bu nedenle bu kararı aldıklarını söyledi.

Göç nedeniyle okullarda öğrenci sayıları azaldı. Yaklaşık 32 bin öğrencisi bulunan Yüksekova'da 10 binin üzerinde öğrencinin okula gitmediği kaydedildi. Yetkililer, bin 555 öğrencinin nakil olarak gittiğini, 9 bin öğrencinin ise gayrı resmi olarak okullardan ayrıldığını belirtti. Bazı aileler de çocuklarının okullarından geri kalmaması için ilçeden ayrıldığını kaydetti.

Yüksekova (Osmanlıca: کوار / Gevar), Hakkari ili'nin 3 ilçesinden birisi ve bu ilçenin yönetim merkezi olan şehir.

Ülkenin güneydoğu ucunda, Türkiye-İran-Irak sınırlarının kesiştiği nokta yakınlarında yer alan ilçe, İran'a açılan(Esendere sınır kapısı) ve ileride Irak'a açılacak sınır kapılarıyla Türkiye'nin stratejik öneme sahip ilçelerinden biridir.

Tarihçe[değiştir

Oldukça eski bir kent olan Yüksekova'da yerleşimin MÖ 7000'lere değin uzandığı kesin olarak bilinmektedir. MÖ 1000'de ise yörede Urartular yaşamıştır. I. Süleyman devrinde Osmanlı hakimiyetine giren kentin eski adı Gevar'dir.

Şehir, I. Dünya Savaşı sırasında Rus işgaline uğramışsa da 5 Mayıs 1918'de Rus işgalinden kurtulmuştur. 19. yüzyılda Van Vilayeti'ne bağlı Hakkari Livası'nın kazası olan Yüksekova, 1936'da ilçe durumuna getirilmiştir. İlçe merkezin eski adı o yıllardaki ismi ise Dize'dir.

1990'lı yıllarda yoğun bir göç dalgasına maruz kaldı.

Coğrafya

Yüksekova, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Hakkari bölümünde bulunur. Kuzeyinde Van'ın Başkale ilçesi, doğusunda İran, güneyinde Irak ve batısında Hakkari ana (merkez) ilçesi bulunur. Yüksekova, dağlar arasında bir çöküntü alanında kurulmuştur. Ovanın yükseltisi 2000 metreye yakındır. Genişliği 15 kilometre, uzunluğu 40 kilometredir.

İklim

Kapalı bir havza konumunda olan ova, kışın soğuk hava akımlarının üzerine çökmesi ile soğuk kışlar geçirir. İlçeye ve kente genel olarak sert bir kara iklimi hakimdir.

Nüfus

TÜİK in yayınladığı 2013 son sayım sonuçlarına göre ilçe merkezi nüfusu 67.000, ilçe nüfusu 116.327'dir ki Türkiye'deki diğer ilçe merkezleri ile karşılaştırıldığında nispeten büyük bir şehir sayılabilir. 1990'lı yıllara kadar kendi halinde küçük bir şehirken, bölgede o yıllarda yaşanan şiddet olayları ve köy boşaltma olayları nüfusun hızlı ve düzensiz artışına neden olmuştur. Bugün bile şehir bu nüfusu taşıyamamaktadır. Düzensiz yapılaşma, yetersiz altyapı, sağlık ve eğitim hizmetlerinin yetersizliği hala çözülememiştir. 2014 yılına göre nüfusu 116.327 olup halkın % 93 Kürt kalan % 7 ise Arap ‚Türkmen ve Acemdir. Ancak son zamanlarda Yüksekova'da iş imkanlarının artmasıyla halk ilçeye geri göç etmeye başlamıştır.

Kaynak: Diyarbakır Söz