Operasyonda 'Fırtına' etkisi

Harekatta yerli üretim "Fırtına Obüsleri", hedefleri imhada önemli rol alırken, etkisiz hale getirilen örgüt üyesi 712"ye çıktı. dün gerçekleştirilen roketatarlı saldırılarda, iki sivil hayatını kaybetti.

Operasyonda 'Fırtına' etkisi

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Suriye'nin Afrin bölgesindeki PKK/KCK/PYD-YPG'li ve DEAŞ'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için başlatılan 'Zeytin Dalı Harekatı'nın 13'üncü gününde çatışmalar sürüyor. TSK, harekatın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısını, 712 olarak açıkladı. Zeytin Dalı Harekatı'nda yerli üretim Fırtına obüsleri de önemli rol üstleniyor.

Harekatın 13'nci gününde, Suriye'nin Afrin bölgesindeki terör örgütü mevzilerinden ateşlenen 1 roket, Hatay'ın Reyhanlı ilçesi Gültepe Mahallesi'nde bulunan Maraşlı Çıkmaz Sokak'taki 2 katlı eve isabet etti. Roketin düşmesinin ardından bölgeye sağlık ekipleri sevk edildi. Patlamada ilk belirlemelere göre evdeki 1 kişi yaralandı. Polis ekipleri ise olay yerinde güvenlik önlemi aldı. Roketin ateşlendiği bölge, sınırdaki askeri karakollardan ateş altına alındı.

TSK: 712 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Öte yandan Genelkurmay Başkanlığı'nca, 'Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bilgilendirme yapıldı. Harekatın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısının 712 olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir. Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 22 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan uçaklar emniyetle üslerine dönmüşlerdir. Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında bölgeden elde edilen bilgilere göre 63 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 712 olmuştur. Zeytin Dalı Harekâtı kapsamında, hava harekâtı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir."

İHA'LAR TESPİT ETTİ, JETLER İMHA ETTİ

Suriye'nin Afrin kenti ile Kilis arasında bulunan Darmık Dağı çevrelerindeki terör örgütü PKK/YPG'lilerin gizlendiği beton kule ve mevziler, İnsansız Hava Araçları (İHA) ile tespit edildikten sonra koordinatları Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bildirildi. Belirlenen hedefler, Türk savaş uçakları tarafından 2 saati aşkın süre havadan bombalandı. Jetlerle art arda ateş altına alınarak, imha edilen beton kule ve mevzilerdeki bazı teröristlerin etkisiz hale getirildiği belirtildi.

TERÖR ÖRGÜTÜ MEVZİLERİ HAVADAN BOMBALANDI

Suriye'nin Afrin kenti ile Kilis arasında bulunan Darmık Dağı'nın arkasındaki Minnak Havaalanı'nın çevresiyle Maranez ve Bafelyun tepelerindeki terör örgütü PKK/YPG mevzileri, havadan bombalandı. Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı jetler, belirlenen hedefleri sortilerle ateş altına aldı. Bombalanan bölgeden yükselen dumanlar, Kilis'ten de görüldü.

FIRAT OBÜSLERİNİN ETKİSİ BÜYÜK

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin'deki terör hedeflerine yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nda yerli üretim Fırtına obüsleri de önemli rol üstleniyor.

Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin terörle mücadeleye yönelik kararlarıyla BM sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak yürütülen harekat kapsamında, terör hedefleri vurulmaya devam ediliyor. Harekatın icrasında sadece teröristler ve terör örgütüne ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereçler hedef alınıyor. Sivillerin zarar görmemesi için her türlü dikkati harcayan Türk Silahlı Kuvvetleri, hedefleri belirlerken hassas davranıyor.

HEDEFLERE NİŞAN ALINIYOR

Harekat kapsamında insansız hava araçları sürekli gökyüzünden hedefleri tarıyor. Belirlenen hedefler kara birliklerine bildiriliyor. Yapılan atışlarla terör örgütüne ait hedefler imha ediliyor. Savaş uçaklarının yanı sıra silahlı insansız hava araçları da hedeflerin vurulmasına önemli rol oynuyor. Terör örgütüne ait hedeflerin vurulmasında kullanılan önemli unsurların arasında çok namlulu roketatarlarla Fırtına obüsleri de yer alıyor.

AA ekibi Fırtına obüslerinin terör örgütü hedeflerine yönelik atışlarını görüntüledi. Belirlenen hedefler obüs bataryalarının komuta ekibine bildiriliyor. Koordinatlar tek tek kontrol edilerek doğru hedeflere nişan alındığı teyit ediliyor. Sonrasında verilen "ateş" emriyle hedefler Fırtına obüsleri tarafından "dövülüyor".

MKE VE ASELSAN ÜRETİYOR

Otomatik atış kontrol ve mermi doldurma sistemlerine sahip yerli üretim T-155 Fırtına obüsünün en önemli özelliğini farklı namlu açılarından art arda yaptığı üç atışı hedefe aynı anda ulaştırabilmesi oluşturuyor. Bu özellik, Fırtına obüsüne üç obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilme imkanı sağlıyor.

Otomatik doldurma sistemi sayesinde dakikada 6 atım yapabilen Fırtına obüsü, tam zırh özelliğiyle mürettebatını da koruyor. Fırtına obüsünün namlusu Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumundan, atış kontrol sistemleri Aselsan'dan, güç grubu dışındaki diğer sistemler ise yurttaki üreticilerden tedarik ediliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz