Paralel Tasfiyesi!

FETÖ ile irtibatlı kamu personeline yönelik operasyon, tüm kurumları sardı. Polis, Asker ve Yargı'nın yansıra, MEB, Diyanet ve YÖK başta olmak üzere diğer kurumlarda, "paralel" tasfiyesi başlatıldı.

Paralel Tasfiyesi!

Darbe girişiminin ardından bakanlıklar ve kamu kurumlarında on binlerce personel görevden alındı. Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı, MİT, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nda toplam 28 bin 321 kişi görevden alındı. Bunun yanında Milli Eğitim Bakanlığı özel eğitim kurumlarında görev yapan 21 bin öğretmenin lisansını da iptal etti. Toplamda ise 49 bin 337 kişi görevden alınmış oldu.

BAŞBAKANLIK

Başbakanlık'ta, FETÖ darbe girişiminin ardından Çankaya'daki Başbakanlık ek binada görevli 257 personelin görevden uzaklaştırıldığını ve kimliklerinin alındığını bildirdi. Görevden uzaklaştırılan personelden 230'unun raportör, 19'unun uzman, 6'sının müşavir, 2'sinin hukuk müşaviri olduğu belirtildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

İçişleri Bakanlığı’na bağlı 8 bin 777 personel görevden uzaklaştırıldı. 7 bin 899 emniyet personeli ile 614 jandarma, 30 vali ve 47 kaymakamın listede olduğu öğrenildi.

MİLLİ EĞİTİM VE YÖK

Milli Eğitim Bakanlığı, 15 bin 200 personelin açığa alındığını duyurdu. Ayrıca özel eğitim kurumlarında görev yapan 21 bin öğretmenin de lisansı iptal edildi. Böylece 36 bin 200 öğretmenin görevine son verilmiş oldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bütün devlet ve vakıf üniversitelerinin dekanlarının istifasını istediğini açıkladı. Buna göre, 1577 dekanın istifası istendi, bunların 1176’sı devlet, 401’i ise vakıf üniversitelerinde görev yapıyor.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatında her kademede görev yapan personelden, aralarında 3 il müftüsü, 1 daire başkanı, 1 Başkanlık müşavirinin de bulunduğu 492 kişi, görevlerinden uzaklaştırıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda görev yapan çeşitli unvanlardaki 393 personelin görevden uzaklaştırıldığı belirtildi.

MİT VE KALKINMA BAKANLIĞI

Maliye Bakanlığı'nda 1500'den fazla çalışanın açığa alındığını belirtti. Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) pasif görevde bulunan yaklaşık 100 personel görevden alındı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda (EPDK) görev yapan 25 personel, FETÖ/PDY ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle görevinden uzaklaştırıldı. Kalkınma Bakanlığı'nda, 16 kişiye görevden el çektirildi.

HABER MERKEZİ

Türkiye'yi kaosa sürükleyen FETÖ terör örgütü ve paralel yapılara ilişkin başlatılan kamu personellerine yönelik tasfiye operasyonu devam ederken, Polis, Yargı ve Asker'den sonra, MEB, YÖK, Diyanet ve diğer bakanlıklarda sayıları onbinleri aşan görevden alınmalar başladı.

MEB'TE 15 BİN PERSONEL AÇIĞA ALINDI

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), 15 bin 200 kamu personelinin açığa alınarak, haklarında soruşturma başlatıldığını duyurdu. MEB'in resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, bakanlık olarak 'FETÖ örgütü' ile irtibatlı kamu personeline yönelik kapsamlı bir çalışma yürütüldüğü belirtilerek, şöyle denildi:

BAKANLIKTAN YAPILAN AÇIKLAMA

"Bilindiği üzere, 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ/PDY terör örgütü bağlantılı cuntacı bir grup ülkemizin demokratik hukuk düzenine ve kamu kurum ve kuruluşlarının işleyişine yönelik bir darbe teşebbüsünde bulunmuş, bu teşebbüs devletimizin ve milletimizin ortaya koyduğu ortak dayanışma ve üstün gayret sayesinde bertaraf edilmiştir. Bu olay da göstermiştir ki, mezkûr terör örgütüyle bağlantılı tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla etkin bir şekilde mücadele edilmeli ve bu örgütün bütün faaliyet alanları ortadan kaldırılmalıdır. Bu kapsamda Millî Eğitim Bakanlığı olarak, bu yapıya ait tüm özel eğitim kurumları ve okullar ile barınma merkezlerinin yanı sıra, Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görev yapan FETÖ örgütüyle irtibatlı kamu personeline yönelik olarak kapsamlı bir çalışma yürütülmektedir. Bugün itibarıyla, Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 15 bin 200 kamu personeli açığa alınmış, bu kişiler hakkında soruşturma başlatılmıştır. Ayrıca Bakanlığımızın bu yöndeki çalışmaları devam etmekte olup, kamuoyu gelişmeler hakkında bilgilendirilecektir."

YÖK BÜTÜN DEKANLARIN İSTİFASINI İSTEDİ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bütün devlet ve vakıf üniversitelerindeki toplam bin 577 dekanın istifasını istedi. YÖK'ten yapılan açıklamada, YÖK'ün bütün devlet ve vakıf üniversitelerindeki toplam bin 577 dekanın istifasını istediği bildirildi. Dekanların bin 176'sının devlet, 401'inin vakıf üniversitesinde bulunduğu bildirildi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

Diyanet İşleri Başkanlığı FETÖ Darbe girişiminin ardından kurum içerisinde örgütle ilişiği olduğu iddiasıyla aralarında üç il müftüsünün de bulunduğu 492 görevlinin açığa alındığını açıkladı. Kurumun resmi sitesinde yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

GÖREVDEN ALINANLAR KİM?

"Diyanet İşleri Başkanlığı merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatında her kademede görev yapan personelden darbe girişiminde bulunan FETÖ/PDY ile ilişkili 492 görevli, din hizmetlerinin toplumsal hassasiyeti dikkate alınarak haklarında inceleme ve soruşturma yapılmak üzere görevlerinden uzaklaştırılmıştır. Bu kapsamda 3 il müftüsü, 1 daire başkanı, 1 Başkanlık müşaviri, 1 Başkanlık müftüsü, 5 il müftü yardımcısı, 31 ilçe müftüsü, 2 Diyanet İşleri uzmanı, 1 din hizmetleri ataşesi, 7 eğitim görevlisi, 65 vaiz, 5 uzman vaiz, 1 avukat, 7 cezaevi vaizi, 1 eğitim uzmanı, 187 imam-hatip, 95 Kur’an kursu öğreticisi, 5 memur, 11 murakıp, 40 müezzin kayyım, 1 öğretmen, 2 sayman, 1 şef, 9 şube müdürü, 2 uzman, 1 uzman imam-hatip, 7 VHKİ olmak üzere toplamda 492 personel açığa alınmıştır. Başkanlığımızın bu konuda oluşturduğu komisyonlar kapsamlı çalışmalarını sürdürmektedir. "

MİT'TE 100 KİŞİ AÇIĞA ALINDI

Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) pasif görevde bulunan yaklaşık 100 personel görevden alındı.

AİLE BAKANLIĞINDAN 393 PERSONEL

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında 393 personelin görevden uzaklaştırıldığı bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile irtibatlı kamu personeline yönelik yürütülen çalışma kapsamında, çeşitli unvanlarda 393 personelin görevden uzaklaştırıldığı belirtildi. Bakanlıkta yeni görevden uzaklaştırmalarla ilgili çalışmaların ise sürdüğü aktarıldı.

BATMAN TEAİŞ'TEN OPERASYON

Batman'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) 16. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğünde çalışan 2 memur görevden uzaklaştırıldı. Alınan bilgiye göre, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında TEİAŞ 16. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğünde görev yapan biri elektrik mühendisi 2 memur açığa alındı.

Kaynak: Diyarbakır Söz