PKK kongresine tarih beklentisi

Öcalan’ın Nevruz’da vereceği mesaj tartışılıyor. HDP kanadının ısrarına rağmen Hükümet mesajın görüntülü olmasına sıcak bakmıyor. Hükümet, “Yeni bir mesaj olacaksa bu Dolmabahçe açıklamasını ileriye taşıyacak, somutlaştıracak bir mesaj olmalı” görüşünde.

PKK kongresine  tarih beklentisi

Dolmabahçe’de Hükümet ile HDP’nin yaptığı ortak açıklama ve Abdullah Öcalan’ın silah bırakma şartı ile birlikte 10 maddelik talep listesinin okunması çözüm süreci için yeni bir milat, yeni bir başlangıç oldu. Hükümet cephesine göre 2013 yılı Nevruzu'nda Öcalan’ın yaptığı geri çekilme çağrısı bir “ufuk çizme” niteliğindeydi. 28 Şubat’ta Dolmabahçe Sarayı’nda okunan açıklama ise “bir eylem planı” niteliğinde olduğu için çok daha anlamlı.

Mesaj görüntülü olmayacak 6-7 Ekim olaylarından sonra irili ufaklı bir dizi kriz atlatılarak gelinen Dolmabahçe aşamasından sonra şimdi gözler bundan sonra atılacak adımlarda. HDP-Kandil kanadının beklentisi Nevruz’da Öcalan’ın mesajını daha anlamlı hale getirmek üzere kamuoyuna görüntülü olarak seslenmesi.

bdullah Öcalan’ın mesaj verip vermeyeceği kesin değil. Üstelik bu mesaj verilecekse bile görüntülü olma ihtimali çok zayıf. Hükümet çevreleri görüntülü mesajı HDP’nin bir talebi olarak değerlendiriyor ancak bu süreçte Öcalan’ın İmralı’da çekilecek bir video üzerinden mesaj vermesine ihtimal verilmiyor, sıcak bakılmıyor.

Mesaj beklentisi: Kongre için somut tarih Abdullah Öcalan’ın Nevruz’da yeni bir mesaj verip vermeyeceği de kesin değil. Devlet yetkilileri ile Öcalan arasında bu başlık altındaki görüşmeler hala sürüyor. Hükümet kanadının beklentisi bir mesaj verilecekse Abdullah Öcalan’ın daha önce PKK’ya yaptığı, “kongreyi toplayın” çağrısını somutlaştırması. Yani ya “kısa bir süre içinde Kongre’yi toplayın” demesi ya da yine Kongre için “net bir tarih vermesi”. Aksi takdirde yeni mesajın 28 Şubat’ta Dolmabahçe'de okunan mesajın ötesine geçilmesi söz konusu olamayacağı için bir anlam ifade etmeyeceği belirtiliyor.

Hafta sonunda İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşmeyi bekleyen HDP heyetinin bir diğer beklentisi ise Dolmabahçe açıklaması sonrasında yapılacak bu görüşmenin İzleme Heyeti ve Sekretarya eşliğinde yapılması. Sekretarya konusunda sorun yok. Bir iki gün içinde daha önce isimleri üzerinde anlaşılan hükümlüler adaya gönderilecek ve ismi “Sekretarya” olarak konulan yapı devreye girecek. Üzerinde anlaşılan sistem çerçevesinde Sekretarya bünyesindeki hükümlüler görüşmeleri kayıt altına alacak.

Sekretarya tamam İzleme Heyeti belli değil Ancak İzleme Heyeti’nin ne zaman devreye gireceği net değil. Bu hafta sonu yapılma ihtimali olan İmralı görüşmesinde bu heyetin Ada'ya gitmesine ihtimal verilmiyor. İzleme Heyeti daha önce basına yansıdığı gibi 12-16 kişilik bir yapıdan da oluşmayacak. Çok kalabalık olmayan, 6-7 kişilik bir heyet oluşturulması gündemde. Bu isimler Akil İnsanlar Heyeti’ndeki bölge başkanları arasından seçilecek. 

Hasta tutuklular konusunda adım haftaya Hükümet ortak açıklama ile gelinen noktanın ardından gelecek hafta içinde önemli bir adım daha atacak. Hasta tutuklular konusunda zaten daha önce hazırlanan düzenlemenin gelecek hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirilmesi bekleniyor. Bu düzenleme çözüm sürecinin başından bu yana HDP kanadının en önemli şartları arasında yer alıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz