Görüş Bildir

Polis, FETÖ'nün şemasını ortaya çıkardı

Polis, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) şemasını çıkardı. Piramidin en tepesinde 'kainat imamı', altında sırasıyla 'coğrafi bölge imamı', 'ülke imamı', 'bölge imamı', 'il imamı', 'ilçe imamı', 'mütevelli heyeti', 'ev imamı', 'ser rehber', 'belletmen' ve 'örgüt sempatizanı' yer aldı.

Polis, FETÖ'nün şemasını ortaya çıkardı

Zonguldak Valiliği Ohal Bürosu'nca yapılan yazılı açıklamada örgütün şeması ile ilgili bilgi verildi. Açıklamada, Fethullah Gülen'e doğrudan bağlı olarak 'Tayin heyeti', 'İstişare kurulu', 'Mollalar grubu' ve 'Meclis' olarak adlandırılan birimlerin bulunduğu, örgütün bu üst ogranlar tarafından sevk ve idare edildiği belirtildi. Alınan kararların hiyerarşi içerisinde yer alan 'coğrafi bölge imamı, 'ülke imamı', 'bölge imamı', 'il imamı', 'ilçe imamı', 'ev imamı', 'ser rehberler', 'belletmenler', 'öğrenci' ve 'cemaat mensupları' tarafından gizliliğe, istihbarata ve sır saklamaya özen gösterilerek koşulsuzca yerine getirildiği kaydedildi. Örgütün mali kaynaklarının ne şekilde kullanılacağının 'Mütevelli heyeti' tarafından belirlendiği bildirilen açıklamada, şöyle denildi:

"FETÖ/PDY Örgütü; 'coğrafi', 'sektörel' ya da 'kurumsal' anlamda, 'imam' olarak ifade edilen sorumlulardan oluşan bir çalışma ve hiyerarşik düzene sahiptir. FETÖ/PDY mensuplarınca 'Kâinat İmamı' ve 'Mehdi' olarak kabul edilen Fethullah Gülen'in  liderliğini yaptığı örgüt; danışman kadrosu, kıta imamları, ülke imamları, bölge imamları, il imamları, ilçe imamları, esnaf imamları, semt imamları, ev imamları üzerinden örgütlenmiş ve tabana yayılmıştır. Kıta, ülke, bölge, şehir, ilçe, semt ve ışık evi sorumlularının yanı sıra kamuda (Bakanlıklar ve taşra teşkilatları, yerel yönetimler, üniversiteler, kamu iktisadi teşebbüsleri) ve özel sektörde (Hukuk büroları, bilişim şirketleri, muhasebe firmaları vb.) faaliyet gösteren kurumların her birinin başına örgüt tarafından 'imam' olarak adlandırılan ilgili kurumların hiyerarşik yapıları dışında sorumlular atanmaktadır."

GİZLİ HABERLEŞME

Açıklamada örgüt üyelerinin 17 Aralık 2013 sürecinden sonra takip edilmeyi önlemek ve deşifre olmamak için yapı içerisindeki emniyet mensupları ile karşılıklı iletişim sağlamak amacıyla 'Line', 'Tic Toc', 'Kakao', 'Viber' isimli programları kullandıkları, sonrasında 'Bylock' programını kullandıkları, bu programların deşifre olduğunu düşününce ise 'Eagle' uygulamasını kullanıp, bunu 'Tango', 'Gmail', 'Whatsapp' amblemleri ile kamufle ettikleri belirtildi.

Açıklamada, Zonguldak'ta şimdiye kadar 367 kişinin tutuklandığı, 49 kişinin gözaltında olduğu, 49 kişinin arandığı, 67 kişinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı, 453 kişinin kamu görevinden uzaklaştırıldığı, 396 kişinin kamu görevinden çıkarıldığı, 28 kurumun da kapatıldığı bildirildi. Örgütün kentteki dinamik yapısının ortaya çıkarıldığı vurgulanan açıklamada, "Örgütün dinamik yapısı ortaya konularak milatanlarının büyük bölümü yakalanmıştır. Batı Karadeniz Bölge imamı, eski ve yeni il imamları, il ablası-abisi, ilçe imamları, mütevelli heyetleri, sohbet imamları, belletmenler, ser rehberler tespit edilmiş ve bir çoğunun yakalanması sağlanmıştır" denildi.

ÜNİVERSİTE YAPILANMASI

Örgütün Bülent Ecevit Üniversitesindeki yapılanmasının da çözüldüğüne işaret edilen açıklamada şöyle denildi:

"Üniversite öğrencilerinin örgüte ait yurt ve evlerde barınmalarını sağlandığı, ev ablası-ev abilerinin evde kalan öğrencilere örgüt liderinin kitaplarını okuma, Kuran-ı Kerim okuma, teveccüh namazı ve oruç tutup tutmadığı şeklinde bilgileri not olarak tuttukları, bu bilgileri bölge talebe mesulüne verdiği, bölge talebe mesulü olan şahısların evde kalan kişilerle ayrı ayrı görüşme yaptığı, bu bilgileri bir üstü olan büyük bölge talebe mesulüne ilettiği belirlenmiştir. Ev yapılanmasına lojistik destek sağlayan 'Bölgeci' adı altında şahısların olduğu, bu şahısların etkinlikler düzenleyerek evlere maddi destek sağladıkları tespit edilmiştir. Örgüt içerisinde İmam düzeyinde bulunan şahısların yaptıkları çalışmalar neticesinde ödüllendirilerek sorumluluk alanlarının genişletildiği örnek olarak bir şahsın hem emniyet yapılanmasında hem de üniversite yapılanmasında örgüt tarafından görev verildiği tespit edilmiştir."

Açıklamada ayrıca, "Yapılan çalışmalarda özellikle ilimizde bulunan örgüt ile irtibatlı özel eğitim kurumlarında çalışan bekar kişilerin bu özel eğitim kurumu yöneticilerinin talimatlarıyla örgüt içerisinde yer alan kişilerle zorla evlendirilmek istendiği veya evlendirildiği, ayrılmak istendiğinde tehdit ve korkutmayla vazgeirildikleri hususlarında bilgiler elde edilmiştir" denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi