Görüş Bildir

Prof. Yüzbaşıoğlu: Yetkisini azaltmak isterken daha güçlendirdik

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasayı değiştirecek çoğunluğu istemesini, "Bizim Cumhurbaşkanı yetkilerini azaltmamız gerekirken, gittik 'halk seçsin' diye onu daha güçlü konuma götürdük" diyerek eleştirdi.

Prof. Yüzbaşıoğlu: Yetkisini azaltmak isterken daha güçlendirdik
Kastamonu Barosu'nca Adliye Konferans Salonu'nda 'Türkiye'nin Anayasal anlamda dünyadaki yeri ve Başkanlık sistemi' konulu konferans düzenlendi. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu,2007'de tarafsız Cumhurbaşkanı seçmek adına kriz yaratıldığını, o dönem de Ak Parti içinden de Türkiye'den de tarafsız cumhurbaşkanı olabilecek çok sayıda kişi bulunduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanını 'halk seçsin' ihtirası yüzünden sistemin iyice bozulduğunu belirten Yüzbaşıoğlu, şöyle dedi:
"Halkın seçtiği Cumhurbaşkanı bir garabet, seçimlerde de yaşadık bu garabeti. Yetkisiz, sorumsuz Cumhurbaşkanı meydanlarda nasıl taahhütlerde bulunur. Anayasayı ihlal orda başladı daha. Nasıl taahhüte bulunabilir. Sen kimsin? İki Cumhurbaşkanı arasındaki seçim yarışındaki dengesizlikte ayrı bir konu. Demokrasi eşit koşullarda yarışla olur. Böyle mi yaptık Cumhuribaşkanı seçimini? İçimize sindimi? Bundan böyle Cumhurbaşkanı seçimi böylemi olsun? İktidar partisini alacaksınız arkanıza, bütün devlet imkanlarını, yerel yönetim imkanlarını kullanacaksın. 5 sene sonradamı böyle yapalım? Bu hakikaten demokrasiye yakışan yarışmıdır? Yani 'bizim sempati duyduğumuz kişi Cumhurbaşkanı seçildi' diye bunu içimize nasıl sindireceğiz? Şimdi ne oldu; yanlış 2007 yılında başladı. 2007'de biz Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini azaltmak gerekirken, gittik 'halk seçsin' diyerek onu daha güçlü konuma götürdük ve bugünde Cumhurbaşkanı, 'Madem beni seçtiniz bu parlamenter sistemi biraz ona dayandırıyor bekleme odasına aldık bu seçimde Anayasasayı değişterecek çoğunluk verin tarafsız Cumhurbaşkanı' diyor. Kime verilecektir bu çoğunluk? Ve beni Başkan yapın. Kendisi için istiyor Cumhurbaşkanı olduğuna göre. Böyle bir şey görülmüş değil. İstiyor, ben hiç kızmıyorum. İster de hep ister. Demirel'de isterdi, Turgut Özal'da isterdi. Kabahat isteyen de değil kabahat veren de."
Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi