“Rantın ortasında kaldık”

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan ve UNESCO'nun "Dünya Kültür Mirası" olarak tescillediği Hevsel Bahçeleri'ne bakan tarihi mesire alanlarından olan Kırklar Dağı'nda inşa edilen konutlardan 4 blokun inşaatı yapan firmanın ruhsat süresi dolduğu gerekçesi ile yıkımına iş makineleriyle başlandı.

“Rantın ortasında kaldık”

Yıkımın olacağı dairelerin hemen yanında bulunan 137 daireye sahip Hevsel Terasları Sitesi sakinleri, yıkıma dair kararın kesinleşmeden belediyenin uygulamaya giriştiğini ileri sürdüler.

 “Baydemir’in olanlardan bilgisi vardı”

Mağduriyet yaşayanlardan Galip Yanar, “Ufuk Eser Subaşı ile beraber burayı yaptık. Ufuk Eser Subaşı’nın önünü kapattılar, çalışmasını engellediler. Namık Avşar, Arsa sahipleri ve belediyeden bazı kimseler önünü kestiler. Ondan alınınca buradaki FETÖ’cülere vermişler. Konutları alanlar ve taşeron işçiler olmak üzere biz burada 80 kişi mağdur olduk. Yeni gelenler haklarımızı vereceklerini söyledi ancak ruhsatı alınca tekmeyi attılar. Sözleşme dahi yaptık ancak hakkımızı vermediler. Mahkeme süreci başladı. Hakkımız verilmeden konutlar nasıl yıkılır? Yaklaşık 1 trilyon zararım var. Ben hem burada çalıştım hem konut aldım. Osman Baydemir’in tüm yapılanlardan bilgisi vardı.”  diye tepki gösterdi.

“Örgüt, cemaat derken anamızı ağlattılar”

Mehmet Demir ise “2010’dan beri daire benimdir. Hak sahibiyim ancak ne devlet beni aradı ne de mağdur edenler aradı. Kırklar vadisi Kurtlar vadisine dönüştü. Buradan daire almak için 2 dairemi sattım. Biri şu örgütten, biri şu cemaatten geldiğini söylüyordu. Örgüt, imam, cemaat bilmem ne derken anamızı ağlattılar. Şimdi yıkım geldi. Yıksınlar ama hakkımı versinler.” diye konuştu.

Demir konuşmasında devamla, “Belediyeden Abdullah Demirbaş, bize arkadaşlar Ufuk bu saatten sonra devam etmiyor. Mal sahibi olduğumu söyledim. Namık Avşar ve Cavit Alkan ile beraber yapacaklarını söylediler.  Cavit Alkan hakkımızı vereceğini belirtti ama bitirdiğinde bana üzerine su içmemi söyledi. Cavit bey neredesin?  Namık Aşar neredesin? Ufuk’u kovdular ama kovulmayacak adamdı. Herkes yandaş mütaahhitlerini getirdi. Allah hakkımızı bırakmasın.” dedi.

“Tapulu evlerimiz yıkılıyor ama bilgi vermiyor”

Diyarbakır’ın en güzel yerinde daire sahibi olmak için 2011 yılında Ufuk Eser Subaşı’nın projesi kapsamında daire aldığını belirten Aydın Dumlupınar, “O günden bu yana mağdur olduk. Tapularımız var ancak mağduruz. Evlerimiz yıkılıyor ama belediye bize bilgi vermiyor. Acele bir şekilde işi bitiriyorlar. Paramız buhar oldu. Yetkililerden hakkımızın iadesini istiyoruz.” dedi.

Başka bir ev sahibi ise “Nereden bulaştık, bilmiyorum. Rantın ortasında kaldık, işler içinden çıkılmaz bir hale geldi. Tek istediğimiz hakkımızı vermeleri, yıkarsa yıksınlar.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz