Görüş Bildir

Reddi hakim talebine red

PKK'nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) ana davasının duruşmasında sanık avukatlarından Mehmet Emin Aktar, reddi hakim talebinde bulundu. Değerlendirme yapan mahkeme heyeti, talebi reddetti.

Reddi hakim talebine red

152 sanıklı KCK/TM ana davasının 49'uncu duruşması bugün Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, tutuklu 99 sanıktan, 38'i raporlu oldukları gerekçesiyle katılmadı. Sanıklardan Tuncay Korkmaz'ın delil ikamesinin yapılacağı sırada avukatlardan Mehmet Emin Aktar, söz alarak reddi hakim talebinde bulundu.

'SANIKLARDAN NEFRET EDİYORSUNUZ'

Aktar, Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz'ın tarafsızlığını yitirdiğini savunarak, İHD Diyarbakır Şubesi eski Başkanı Muharrem Erbey'in kayınpederinin cenaze törenine katılmasına ilişkin izin talebinin reddedilmesine tepki gösterdi. Ergenekon davası sanığı Mehmet Haberal'in annesinin cenaze törenine katılması ile ilgili emsal karardan Erbey'in de faydalanmasını beklediklerini ifade eden Aktar, Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz'a suçlama getirerek şunları söyledi: "Aldığınız kararlar sanıklara olan öfkenizden değil nefretinizdendir. Nefret ediyorsunuz. Bu kararlar nefretinizin bir sonucudur. Siz tarafsızlığınızı yitirmiş durumdasınız. Bu nedenle Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz'ı reddediyoruz. Bunun da tutanaklara geçirilmesini talep ediyoruz."

Aktar'ın reddi hakim talebine ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Levent Kaya, talebinin reddine karar verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, reddi hakim talebinin görüşülerek karara bağlanması için duruşmaya ara verdi.

'MAHKEME BAŞKANI HEDEF GÖSTERİLDİ'

Mahkeme heyeti duruşmanın öğleden sonraki oturumunda reddi hakim talebi ile ilgili kararını açıkladı. Muharrem Erbey'in kayınpederinin vefatı nedeniyle 16 Mayıs tarihinde yapılan izin başvurusunun güvenlik gerekçesiyle reddedildiği belirtilen kararda, avukat Mehmet Emin Aktar'ın bunu öne sürerek Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz'ı hedef gösterecek şekilde reddi hakim talebinde bulunduğu ifade edildi. Kararı okuyan Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, şöyle dedi:

 

HAKİMİN SANIĞI SEVME ZORUNLUĞU YOK

"Yapılan incelemeye göre reddi hakim talebi hukuki gerekçelere dayanmamaktadır. Muharrem Erbey'e kovuşturmanın selameti açısından güvenlik gerekçesiyle izin verilmemiştir. İddia edilen husus hakimin dosyadan çekilmesine veya reddi hakim talebine gerekçe olarak yeterli değildir. Mahkeme Başkanı tarafsızlık ilkesine göre hareket etmektedir. Sanık avukatı usulüne uygun talepte bulunması gerekirken, Mahkeme Başkanı'nı hedef gösterecek şekilde davranmıştır. Hakimin sanığı sevmek gibi bir zorunluluğu yoktur. Ancak tarafsızlık ilkesine göre nefret te etmez. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz'ın sanıklardan nefret ettiği söylenmiştir. Ancak diğer duruşma hakimine yönelik bir talepte bulunulmamıştır. Bu mahkeme başkanına karşı bir tavırdır.Duruşmayı uzatmak için yapıldığı değerlendirilmektedir."

Reddi hakim talebin reddeden mahkeme heyeti, duruşmaya Tuncay Korkmaz'ın delil ikamesi ile devam etti. Hakkında okunan delillere karşı Kürtçe savunma yapan Korkmaz'ın mikrofonu kapatıldı. Ardından duruşma, cuma gününe ertelendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi