Sadak görevden alındı

10 aylık hapis cezası Yargıtayca onanan Siir Belediye Başakanı Selim Sadak, İçişleri Bakanlığının istemiyle, Danıştay tarafından görevinden düşürüldü.

Sadak görevden alındı

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen 10 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onaylanan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak’ın verilen hapis kararı nedeniyle seçilme yeterliliğini kaybettiği gerekçesiyle görevinden düşürülmesini isteyen İçişleri Bakanlığı, Danıştay’a başvurdu. İçişleri Bakanlığı’nın istemini değerlendiren Danıştaş 8. Dairesi, Sadak’ın Başkanlığının düşürülmesine karar verdi.

Siirt'in Bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak, 2008 yılında Şırnak'ın İdil İlçesi'nde güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülen PKK'lı Fatma Saka'nın taziyesine katılarak konuşma yaptı. Konuşması nedeniyle hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla dava açılan Sadak'a Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 10 ay hapis cezası verildi. Hakkındaki hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Sadak'ın görevden uzaklaştırılması için İçişleri Bakanlığı'na başvurdu.

“TERÖR ÖYLEMLERİNDEN HÜKÜM GİYENLER AFFA UĞRASALAR BİLE SEÇİLEMEZLER”

İçişleri Bakanlığı, Siirt Belediye Başkanı Sadak’ın ‘PKK Terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 10 ay hapis cezası ile cezalandırılmasıyla seçilme yeterliliğini kaybettiği gerekçesiyle Sadak’ın Belediye Başkanlığı görevinden alınması isteminde bulundu. Danıştay 8’nci Dairesine savunma veren Sadak, terör eyleminden mahkum olmadığını, terör suçu işlemediği gibi, cezanın infazının ertelendiğini ileri sürerek, İçişleri Bakanlığı’nın isteminin red edilmesini istedi. Savunma alan Tarafları dinleyen Danıştay aldığı kararında, “Affa uğramış olsalar bile ‘terör eylemlerinden’ mahkûm olanların milletvekili seçilemeyecekleri hükme bağlanmıştır” denildi.

BAŞKANLIĞI OY ÇOKLUĞU İLE DÜŞÜRÜLDÜ

Sanık Sadak’ın olayında da işlediği suçun niteliği gereği verilen ceza nedeniyle Milletvekili seçilme yeterliliğini kaybettiğinin tartışmasız olduğu belirtilen kararda, “Bu durumda seçilme yeterliliğini kaybeden Siirt ili Belediye Başkanı Selim Sadak’ın görev başında bulunmasına yasal olanak bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle seçilme yeterliliğini kaybeden Siirt ili Belediye Başkanı Selim Sadak’ın 5393 sayılı yasanın 44/b maddesi hükmü uyarınca Belediye Başkanlığı’ndan düşürülmesi isteminin kabulü oy çokluğu ile kabul edilmiştir” denildi.

SADAK; KARAR HUKUKİ DEĞİL

Danıştay tarafından görevinden düşürülen Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, barıştan rahatsız olan kesimlerin, hizmete alerji duyan kesimlerin bulunduğunu ileri sürdü. Görevinden düşürülme kararının eline ulaştığında aralarında husumet bulunan iki aileyi barıştırdığını ve barış konuşması yaptığını belirtti.

Sadak, hakkındaki kararın Danıştay'da teknik hakim ve bazı üyelerin görevden alınmaması yönünde görüş bildirmesine rağmen oy çokluğuyla alındığını söyledi. Sadak, göreve geldiğinde beri Siirt'in huzuru kente katkı sunmak, Türkiye siyasetine katkı sunmak, barışı ehlileştermek, akan kanın durmasına katkı sunmak için gecesini gündüzüne katarak yoğun bir tempo ile çalıştığını ifade ederek, şöyle dedi:

"Bu bir hukuksuzluktur, bu bir haksızlıktır. Kararın içeriğinde ne vardır, ben ne söylemişim ki Kürt sorunun çözümü için bilim adamlarının uğraşması için dağa çıkan insanların ne için çıktıklarının üzerine araştırmaların yapılması gerekiyordur. Bir olayın teşhisi doğru konulmazsa tedaviside doğru olmaz. Keşke Eruh, Şemdinli ilk olaylarında devlet ve siyaset iktidarları doğru teşhisi koysaydılarda bu kadar kanın akmasına müsaade etmeseydiler. Keşke Kürt gençlerin taleplerini dinleselerdi de bugün ülkemizde bu kadar kan akmasaydı. Bu kadar değerler yok olmasaydı, ekonomimiz sarsılmasaydı demiştim. Bunu herkes söylüyor ama bunları söylemem benim belediye görevinden alınmamıza vesile oldu. Maalesef ülkeyi buhrana götürmek isteyen bir anlayış vardır"

Sadak, hakkında alınan karırın hukuki olmadığını savunarak şöyle dedi:

"Dünyada hiçbir hukuk sistemi böylesi bir olaydan dolayı belediye başkanının görevden alınmasını göremez diye düşünüyorum. Hiçbir adalet bunu hukuki bulacağına inanmıyorum. Türkiye'nin barışa ihtiyacı var. Bugün yanı başımızda Suriye'nin durumu böyleyken Şemdinli'de durum böyleyken bu yanlış politikalar ülkeyi bu durumu getirdi, bu duruma soktu. Bunlar tarihe nasıl hesap verecekler? Hadi Selim Sadak görevden alındı. Birkaç belediye başkanı arkadaşım içeride, kimisi 2,5 yılı aşkın içeride, kimisi halen yargılanıyor. Yani çözüldü mü bu olay? 33 belediye başkanı 6 milletvekili içeride bu olaylar çözüldü mü? 8 bin insan siyaset ile uğraşıyor. Bunların 350-400'e yakını üst kurul tarafından seçilmiş ve üst kurullarda belediye başkanlıkları, il yönetimi, il teşkilatı, ilçe yönetimi, genel merkez yönetimi, genel başkan yardımcısı görevini yürütürken gözaltına alınmış içeriye tıkılıyorlar. Bu sorun çözüldü mü?"

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler