Sağlık Bakanı Koca,mektupları ile bilim adamlarının fikrini çürüttü

Koronavirüs tedavisinde başarılı olduğu kanıtlanmasa da tedavi de başarılı sonuçlar sağlayan sıtma tedavisinde de kullanılan 'Hidroksiklorokin' için İngiliz bilim adamları daha çok ölüme sebebiyet veriyor açıklamasını yapmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'Hidroksiklorokin' kullanımı için yazdığı mektuplar ve yaptığı açıklamalar ile bilim adamlarıın açıklamalarını geri çekmesini sağladı.

Sağlık Bakanı Koca,mektupları ile bilim adamlarının fikrini çürüttü

Koronavirüs tedavisinde başarılı olduğu kanıtlanmasa da tedavi de başarılı sonuçlar sağlayan sıtma tedavisinde de kullanılan 'Hidroksiklorokin' için İngiliz bilim adamları daha çok ölüme sebebiyet veriyor açıklamasını yapmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'Hidroksiklorokin' kullanımı için yazdığı mektuplar ve yaptığı açıklamalar ile bilim adamlarıın açıklamalarını geri çekmesini sağladı. 

TÜRKİYE'de koronavirüs tedavisinde kullanılan ve geçmişte sıtma tedavisinde de başarılı sonuçlar elde edilen 'Hidroksiklorokin' adlı ilacın ölüm oranlarını artırdığına yönelik iddialar içeren uluslararası iki dergideki makaleler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın mektubu ve gelen diğer itirazlar üzerine geri çekildi. Prof. Dr. Canan Uluoğlu, verilerin güvenli olduğundan emin olmadıkları gerekçesiyle yazarların makalelerini geri çektiklerini belirtti.

Sıtma tedavisinde başarısı kanıtlanan, koronavirüsle mücadelede de büyük yararı görülen 'Hidroksiklorokin' adlı ilacın ölüm oranlarını artırdığına yönelik iddiaların yer aldığı 'New England Journal of Medicine' (NEJM) ve 'Lancent'te yayımlanan makaleler, tıp dünyasında tartışma yarattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Türkiye'den gerçek dışı verilerin de yer aldığı makalelere ilişkin itirazını, NEJM dergisine yazdığı mektupta dile getirdi. Bakan Koca, mektupta verilerin 'Hidroksiklorokin' adlı ilacın ölüm oranlarını artırdığına kanıt olarak sunulmasını eleştirdi ve iddiaları çürüten bilgiler sundu. Bakan Koca, mektubunda, Surgical Outcomes Collaborative (Surgisphere) adlı bir şirket tarafından toplanıp işlenmiş verilerin kullanıldığı söz konusu iki dergide yayımlanan makalelerin oldukça dikkati çektiğini ve bilim çevrelerince acilen yanıtlanması gereken bazı soruları ortaya çıkardığını belirterek "Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı olarak NEJM'de yayınlanan makaledeki hatalara dikkati çekmek isterim" ifadesini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz