Sancar’dan çağrı: 6-8 Ekim’i sivil bir komisyon araştırsın

Katıldığı televizyon programında 6-8 Ekim Kobanê eylemleri gerekçesiyle yöneticilerinin tutuklanmasına ilişkin konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Gerçekte ne oldu? Efkan Ala’nın işaret ettiği güvenlik güçlerinin içindeki karanlık odaklar kimdi? Sivil bir komisyon araştırsın" çağrısı yaptı.

Sancar’dan çağrı: 6-8 Ekim’i sivil bir komisyon araştırsın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, gazeteci İsmail Küçükkaya’nın Çalar Saat programına katıldı. HDP'ye yönelik Kobanê tutuklamalarına dair konuşan Sancar, "6-8 Ekim’de Kobanê’ye bir bakan eşliğinde gittik. Akil İnsanlar Heyeti üyesi olarak beni Mürşitpınar’dan Kobanê’ye geçiren bir bakandı. 6-8 Ekim’den bir hafta önceydi. Sırrı Süreyya Önder 48 saat İçişleri Bakanı’nın odasındaydı" dedi.

"6-8 Ekim’de çok karmaşık 3 gün yaşandı" diyen Sancar, "52 insan yaşamını kaybetti. Birçok insan vahşice katledildi. Gerçekte ne oldu? Efkan Ala’nın işaret ettiği güvenlik güçlerinin içindeki karanlık odaklar kimdi? HDP'nin sorumluluğu var mı? Sivil bir komisyon araştırsın" çağrısı yaptı. HDP’ye yönelik operasyonlara rağmen partilerinin gençler için birinci parti olduğunu dile getiren Sancar, “Biz gençlere barış vaat ediyoruz. Siyasetteki varlık nedenimiz bu" diye belirtti.

SAYIŞTAY RAPORLARI

Sayıştay'ın köprü ve otoyol raporunu da değerlendiren Sancar, "Sayıştay 30 milyar açık tespit etmiş ki baskı altında çalışan bir kurum olarak ancak bu kadarını söyleyebilmiş. Tüm bu yolsuzlukların sorumlularını açığa çıkarmak bizim sorumluluğumuzdur” ifadelerinde bulundu.

Sine-i Millet tartışmalarının olup, olmadığına ilişkinde Sancar, “Bunu sadece HDP’nin yapması iktidarı etkilemez. Baskılar karşısında çekilmek, bizi işlevlerimizden iddiamızdan uzaklaştırır. HDP’nin baskıya uğraması sadece HDP’nin meselesi değildir. Muhalefet gerçekten bu gidişatı durdurmak için meclisten çekilmeye karar verilirse bu düşünülür. Ancak çekilme gündemimizde yok” diye konuştu.

ÖN ŞARTSIZ DİYALOGA HAZIRIZ

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Akşener ile ilgili kahvaltı açıklamasını da değerlendiren Sancar, şunları söyledi: “Demirtaş’ın önerdiği aslında bir diyalog yoluydu. İnsanlar farklılıklarını konuşarak, çözebilirler. Bu da öyle bir açıklamaydı. Gidişatı değiştirmenin tek yolu geniş bir demokrasi ittifakıdır. Bizim önümüzdeki dönem yeni mücadele programının önemli bir başlığı tüm muhalefet liderleriyle görüşmek. Biz muhalefetle ön şartsız diyaloga hazırız.”

Muhalefet liderlerini tek tek değerlendirmenin doğru olmadığını da vurgulayan Sancar, şöyle dedi: “Tek tek tartışmak Türkiye için iyi değil. Önemli olan ortak bir bakış açısıyla bir yol açabilir miyiz, önemli olan bu.”

Sancar, "HDP'yi kapatsalar da kapatmasalar da partimiz ayakta" ifadelerini kullanarak AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın Kobanê’ye ilişkin “Düştü, düşecek” ifadelerini hatırlattı. Sancar, gerçekleri araştıracak bir komisyon kurulmasını yineledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler