Savcı dosyaları birleştiriliyor!

Diyarbakır'da FETÖ'den işlem yapılan hakim ve savcı dosyaları Ankara'ya gönderilirken, HSYK 184 hakim ve savcıyı açığa aldı

Savcı dosyaları birleştiriliyor!

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında haklarında işlem yapılan hakim ve savcıların dosyaları Ankara'ya gönderildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlattığı FETÖ/PDY soruşturması kapsamında bugüne kadar 580'i tutuklu toplam bin 200 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Haklarında işlem yapılan hakim ve savcıların dosyalarının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma ile birleştirilmesi için gönderildiği öğrenildi.

SAVCILARIN SORUŞTURMASI

Savcılık kaynakları, Kaymakam ve Vali yardımcıları ile ilgili dosyaların da önümüzdeki günlerde Ankara'ya gönderileceğini belirtti. Hakim, savcı ve mülki idare amirlerine ilişkin soruşturma ve yargılamaların Ankara'da devam edeceği, diğer şüphelilerin ise bulundukları illerde yargılanacağı ifade edildi. Savcılık kaynakları, FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik soruşturmaların kısa sürede tamamlanarak, iddianamelerin yazılma işlemine başlanacağını ve yargılamalara kısa sürede başlanmasının planlandığını belirtti.

184 HAKİM VE SAVCI

Öte yandan, HSYK 2. Dairesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında, "ByLock" programı kullandığı tespit edilen 184 hakim ve savcıyı daha açığa aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı FETÖ soruşturması kapsamında haklarında inceleme yapılan 184 hakim ve savcı hakkında HSYK 3. Dairesi tarafından soruşturma izni verildi.

MÜFETİŞLERİN TAKİBATI

Söz konusu hakim ve savcılarla ilgili başlatılan soruşturma için HSYK müfettişleri görevlendirildi.  HSYK 2. Dairesi de haklarında yürütülen soruşturma tamamlanana kadar 184 hakim ve savcının geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verdi. Hakim ve savcıların telefonlarında, FETÖ mensuplarının kullandığı şifreli mesajlaşma uygulaması "ByLock"un bulunduğu öğrenildi. Hakim ve savcıların, haklarındaki müfettiş raporu tamamlandıktan sonra meslekten ihraç edilip edilmeyeceklerine karar verilecek. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ soruşturması kapsamında HSYK tarafından şu ana kadar 3 bin 456 hakim ve savcı meslekten ihraç edilmişti.

FETÖ VAKFINA OPERASYON

Buarada, Elazığ'da, FETÖ/PDY terör örgütüne finans ve üye sağlanması ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında kapatılan Balakgazi Orta ve Yüksek Eğitim Vakfı'nda 3 kişi gözaltına alındı.

Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak ve finansman sağlamak suçları kapsamında yürütülmekte olan soruşturmayla ilgili olarak, dün KHK kapsamında kapatılan Balakgazi Orta ve Yüksek Eğitim Vakfına operasyon düzenlendiği belirtilerek şöyle denildi:

3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

"FETÖ/PDY terör örgütüyle bağlantısı olduğu, vakfın gerçekte bir vakıf yapılanması olmadığı, FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne maddi destek sağlayan, üye kazandırmaya çalışan ve örgütün amaçlarına hizmet eden bir yapılanma olduğu tespit edilen Balakgazi Orta ve Yüksek Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Mütevelli Heyete başkanlık yapan toplam 5 şüpheli şahsa yönelik eş zamanlı operasyon yapılmış olup 3 şüpheli şahıs yakalanarak gözaltına alınmış, diğer 2 şahsın yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir."

13 İMAM'A GÖZALTI

Van merkezli 3 ilde Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik operasyonda 18 imam gözaltına alındı.  İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, FETÖ soruşturması kapsamında Van, Manisa ve Bitlis'de operasyon düzenlendi. Haklarında yakalama kararı bulunan 24 imamdan Van İpekyolu İlçe Müftülüğünde görevli olan 18'i gözaltına alındı. Manisa ve Bitlis'teki operasyonun sürdüğü bildirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz