Seçim sonrası ÖTV darbeleri

Seçimlerin ardından başlayan zam yağmuru, özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) üzerinden gelmeye devam ediyor.

Seçim sonrası ÖTV darbeleri

Önceki gece akaryakıta gelen zammın ardından doğal gaz üzerinden alınan tutarda da yüzde 224 oranında artışa gidildi.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Mallara İlişkin ÖTV Tutarlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, ÖTV tutarı standart metreküp başına doğal gazda 0,0747 lira, motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılan doğal gazda ise metreküp başına 2,7944 lira oldu.

Doğal gazda bir önceki ÖTV oranı standart metreküp başına 0,0230 lira, motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılan doğal gazda 0,8599 lira olarak belirlenmişti.

Seçimlerden sonra başlayan vergi artışlarına ve zamlara dün gece de akaryakıt dahil edilmiş ve halktan sert tepki gelmişti.

BENZİNE ZAM

Kararda gaz, yağ ve akaryakıtda ilişkin de ÖTV artışına gidilmişti. Düzenleme öncesi benzinde litre başına 2,52 TL olan ÖTV tutarı, 7,52’ye; motorinin litresinden alınan 2,05’lik ÖTV tutarı ise 7,05’e yükseldi. LPG otogazdan alınan litre başı ÖTV tutarı ise 5,77 TL olarak belirlendi.

Benzinin litre fiyatı 35,90 liraya, motorin 33,18 liraya yükselirken, otogaz 15,91 lira oldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz