Şehir yapısına şok operasyon

PKK/KCK'nın şepir yapılanmasına şafak operasyonu gerçekleştirildi. Dün 4 ilde, HDP, DBP, ESP ve PSK'da görev alan siyasi isimlerin yansıra, sendikacıların da olduğu 18 kişi gözaltına alındı. Operasyonun genişleyeceği bildirildi.

Şehir yapısına şok operasyon

Diyarbakır merkezli 4 ilde PKK/KCK'nın şehir yapılanması olan örgüte yönelik düzenlenen operasyonda, aralarında HDP'li yöneticilerin de olduğu 18 şüpheli, gözaltına alındı.

ÖRGÜTÜN ŞEHİR YAPILANMASI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın PKK/KCK'nın şehir yapılanmasına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında 18 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından şüphelilerin yakalanması için Diyarbakır, İzmir, Antalya ve Mardin'de çok sayıda adrese operasyon düzenlendi.

ŞAFAKTA OPERASYAN YAPILDI

İstihbarat Müdürlüğü, Özel Harekat timleri ve terör mücadele ekiplerinin katıldığı operasyonda, aralarında HDP, DBP, ESP ve PSK yöneticilerinin de olduğu 18 şüpheli, gözaltına alındı. Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda toplatma kararı bulunan çok sayıda yayın, dijital materyal ve örgütsel doküman ele geçirildi.

OPERASYONUN KAPSAMI GENİŞLER

Sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürülen şüphelilerin vereceği bilgiler doğrultusunda operasyonun genişleyebileceği belirtildi.

GÖZALTINA ALINAN İSİMLER

Buarada, gözaltına alınan bu isimleri şöyle: “HDP Diyarbakır İl Örgütü yöneticileri Mehmet Asana, Şeyhmus Yavuz, HDP Bağlar İlçe Eşbaşkanı Nasır Yelter ile İlçe Yöneticisi Hüseyin Baran, HDP Bismil İlçe Eşbaşkanı Şakir Demir, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Örgütü yöneticileri Yasemin Akengin, Mehmet Ali Alkan, Mehmet Süslü ve Abdullah Dengiz, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Erkan Keskin, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)  Şube Yöneticisi Gülhan Tekin, Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Arzu Koç, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Şube Yönetim Kurulu üyesi Arin Zümrüt, TÜM BEL-SEN Diyarbakır Şube Eş başkanı Baki Öndeş, Barış Anneleri Meclis üyesi Vesiye Yiğit, TUAYDER Yöneticisi Şehrat Uyanık ve Nazife Yiğit.” 

AVUKAT KISITLAMASI GETİRİLDİ

Emniyette şahısların sorgulamasına başlanılırken, savcılık kararıyla 24 saat süreyle avukat kısıtlaması getirildi. Emniyete giden avukatlar, avukat kısıtlaması olduğu gerekçesiyle müvekkilleri ile görüştürülmedi. 

GÖZALTILARA TEPKİ AÇIKLAMASI

Öte yandan, Amed Emek ve Demokrasi Platformu, 18 siyasetçi ve sendikacının gözaltına alındığı operasyona ilişkin basın açıklaması düzenleyerek tepki gösterdi. Sağlık ve Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube binası önünde yapılan açıklamada Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun, "Bize terörist muamelesi yapmayın. Bir telefon kadar yakınız, koçbaşlarıyla kapılarımızı kırmanıza gerek yok. Kamuya açık bir şekilde açıklamalar yapıyoruz. Biz bu ülkenin yüz akıyız" iddiasında bulunarak, gözaltılara tepki gösterdi.

‘GÖZALTILAR RUTİNLEŞTİ’

KESK Dönem Sözcüsü Nasır Demirkıran, "Gözaltı ve operasyonları ülkenin rutini haline getiren iktidar uygulamalarına , yanında yer almayan, yanlışını dile getiren sendika ve meslek odaları yönetici ve üyelerini, sivil toplum örgütlerini, parti temsilcilerini ve sivil toplum aktivistlerini baskı, tehdit ve gözaltına alarak, tutuklayarak sindirmeye çalışmaktadır. Tek bir farklı ses duymaya tahammül etmeyen iktidar, toplumu faşizan yöntemlerle yönetmeye çalışmaktadır" diye belirtti.

'ÇOCUKLAR DARP EDİLDİ'

Operasyonda 15 sendikalının gözaltına alındığını söyleyen Demirkan, "Demokratik eylem ve etkinlikler, gerekçe gösterilerek haksız ve hukuksuz bir biçimde gözaltına alınmışlardır. Çağrıldığı zaman ifade vermeye gidebilecek arkadaşlarımızın gecenin bir yarısı evlerinden apar topar gözaltına alınması toplumsal korku ve sindirme yaratmayacak tam tersine mücadelemiz büyüyerek devam edecektir" ifadelerini kullandı.

‘GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILSIN’

Avukat kısıtlamasına da tepki gösteren Demirkan, "Geçmişte nasıl ki boyun eğmedik bu günde bu haksız suçlamalarınıza karşı asla susmayacağız. Gözaltına alınan sendika ve meslek odası yönetici ve üyeleri, sivil toplum örgütü çalışanları, siyasi parti aktivistlerinin  derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu antidemokratik uygulamalar bizleri haklı mücadelemizden vazgeçiremeyecektir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz