Görüş Bildir

Şehr-i Amed çözüm diyor

3 Kürt kadın siyasetçinin Diyarbakır’daki kitlesel cenaze töreni, “samimiyet” sınavıyla geçerken, verilen mesajlarda “Barış’a ve sürecin devamına” vurgu yapıldı.

Şehr-i Amed çözüm diyor

DİYARBAKIR

-Fransa’nın başkenti Paris'teki Kürt Enformasyon Bürosu'nda 9 Ocak günü silahlı saldırıda öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'e Diyarbakır'da oluşan insan seliyle, cenaze töreni düzenlendi. Sağduyunun hakim olduğu cenaze törerinde, “barışa” vurgu yapılırken, sürece ilişkin provokasyon girişimlere karşı da duyarlı olunması istendi.

YAS VE BARIŞ SEMBÖLÜ

PKK kurucularından olan Sakine Cansız ile Kürdistan Ulusal Kongresi Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve örgütün gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez'in önceki akşam Diyarbakır'a getirilip, Özel Bağlar Hastanesi'ne konulan cenazeleri dün saat 09.30'da tören için alındı. Cenazeleri almak için Diyarbakır ve çevre il ve ilçelerden gelen binlerce kişi hastane önünde toplanırken, gelenlerin yası simgeleyen siyah elbiseler ile barışı simgeleyen beyaz kaşkollar takmaları dikkat çekti. Hastane önünde BDP'liler Cansız'ın annesi Zeynep Cansız'ın da boynuna beyaz kaşkol attı.

BDP’NİN OLUŞTURDUĞU KORDON

Cenaze töreninde herhangi bir provokasyonun olmaması için BDP tarafından görevlendirilen bin kişi hastane önünde düzeni sağladı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Demokratik Toplum Kongresi Genel Başkanı Ahmet Türk, Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ile bütün BDP milletvekilleri, belediye başkanlarının hazır bulunduğu hastaneden yeşil bezlerin sarıldığı tabutlar alındıktan sonra yürüyüşe geçildi. Üzerinde Sakine Cansız'ın fotoğrafı bulunan ve 'Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim. Bu bana ders oldu. Ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun' yazılı pankartı tutan milletvekili Aysel Tuğluk ile diğer BDP'li kadınlar birlikte yürüdü.

YÜRÜYÜŞ BİR SAAT SÜRDÜ

Cenazeler hastaneden 3 araçla Batıkent Meydanı'na bir saat süren bir yürüyüşle getirildikten sonra burada tabutlar PKK flamalarıyla sarıldı ve kadınlar tarafından BDP otobüsünün önünde yan yana dizildi. İnsan selinin oluştuğu meydanda barış güvercinleri uçuruldu.

"ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇILARI"

BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün konuşmasından sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, özgürlüğün ve barışın başkenti Amed (Diyarbakır) ve Mezopotamya'nın yasta olduğunu belirterek, "Bu mazlum Kürt halkının yasıdır. Yüzbinler Kürt evlatlarını uğurluyor. Ben özgürlük savaşçılarının önünde saygı ile eğiliyorum. Ben bu arkadaşları Diyarbakır Nevruz'una davet etmiştim. Sakine arkadaş Seyit Rıza'nın bayrağını almıştı ve bugünlere getirdi. Bizde bu bayrağı alıp özgürlük yolunda devam edeceğiz. Kürdistan şehitlerinin yolları açık olsun" dedi.

TÜRK: BİZ BARIŞI KONUŞURKEN

Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk ise, Kürtçe ve Türkçe yaptığı konuşmada yüzbinlerin Kürt ve Kürdistan şehitlerini uğurladığını belirterek, şöyle dedi:

"Anneler, aileleri ağlamayın gözyaşı dökmeyin. Onlar özgürlük ve Kürdistan şehitleridir. Bugün yüzbinler Kürdistan şehitlerini uğurluyor. Özgürlük mücadelesinde öldürüldüler ama, biz onrların mücadelesini devam ettireceğiz. Bütün dünyanın gözü bugün Amed'tedir. Özgürlük mücadelesinin bedelleri çok ağır oldu. Kürt halkı karar vermiştir özgürlükten başka bir şey istememektedir. Biz barış ve kardeşlik istedikçe bize teslimiyeti dayattılar. Kürt halkı bunu asla ve asla kabul etmedi. Barış, kardeşlik içinde eşitçe yaşamak istiyoruz. Kürt halkı onurlu barış için bir kez daha hazır olduğunu söylemektedir. Biz barışı konuşurken Kandil bombalanıyor. Hem başbakan hassasiyet diyor hem Kandil'i bombalıyor. Bu nasıl hassasiyettir bunu görmek gerekiyor. O hassasiyeti onlardan da bekliyoruz. Türk halkının bunu görmesi gerekir. Kimin barıştan yana kimin olmadığını görsünler. 3 canımızı ve 3 şehidimizi uğurluyoruz. Bütün Kürdistan şehitleri önünde saygı ile eğiliyoruz."

AYSEL TUĞLUK: YÜREĞİM CİĞERİM YANIYOR

Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, saldırının İmralı'da başlatılan görüşmelere, Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümüne yönelik yapıldığını belirterek Yüreğim, ciğerim yanıyor. 3 güzel fidanı katledenleri lanetliyorum. Şehitlere layık olmak için onların yolundan gideceğiz" dedi.

BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Kürdistan'ın 3 devrimcisini uğurladığını söyledi. Bu katliamı yapanların bu uğurlamayı görmesi gerektiğini belirten Tuncel, "Onlara sıkılan kurşunlar bu halkın geleceğine sıkılmıştır. Asla ve asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Amed'de Sakine arkadaş faşizmin yüzüne tükürmüştü, bizde katillerin yüzüne tüküreceğiz. Bu halklar mutlaka bu ülkede özgür , eşit ve birlikte yaşayacaklardır. Arkadaşlarımız barış için demokratik Cumhuriyet ve Özerk Kürdistan için mücadele ettiler. Türkiye'nin saldırganların ortaya çıkması için çaba sarf etmesi gerekir. Bu katliamın hesabını devrimciler soracaktır" diye konuştu.

DEMİRTAŞ: SİZE ÇOK ŞEY BORÇLUYUZ

Cenaze töreninde en geniş konuşmayı ise BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaptı. Yüz yıldır topraklarının işkencehaneye çevrildiğini belirten Demirtaş şunları söyledi: "Yüzyıldır maalesef ki topraklarımız köy köy, mezra mezra, sokak sokak, işkencehaneye çevrilmiş bir halkız. Bugün Kürt kadınının Ortadoğu'nun orta yerinde bütün dünyayı aydınlatacak bir meşale yaktığına tanıklık ederken, tarihin bu acılarından süzülüp gelirken, asla ve asla geçmişimi unutmadan geleceğimize bakacağız. Bir zamanlar bu topraklarda Kürt kadınının sofrada bile yeri yokken bugün 3 devrimci kadının milyonların huzurunda devrimin nasıl yapılacağını gösteriyor. Kürt kadınına Kürt kadın devrimcilerine selam olsun. Onlar ki bu karanlık içinde binlerce yıllık erkek savaş zihniyetine kafa tutmuş devrimcilerdir. Her birinizin önünde saygıyla eğiliyoruz. Bugün bu alanda meydandaysak, bugün bu otobüsün üstündeysek, bu mikrofon elimizdeyse sizin sayenizdedir. Başta Kürt kadınının Kürdistan şehitlerinin sayesindedir. Bizle var olamadı bu mücadele bizle son bulmaz. Bu 3 Kürt kadını gibi devrimcilerle bu mücadele var oldu. Onlar gibi yaşayarak, devrimci gibi yaşayarak ve gerekirse onlar gibi devrimci ölerek barışı onurlu bir geleceği bu ülkeye getirebiliriz. Ben Sakine, Leyla ve Fidan arkadaşlarımızın şahsında bütün şehitlerimizi bir kez daha anıyorum. Bütün yoldaşlarımıza başsağlığı diliyorum."

KÜRT HALKI BARIŞTAN KAÇMIYOR

Kürt halkının barıştan kaçmadığı görüşünü savunan Selahattin Demirtaş, "Biz Amed meydanında 3 devrimci kadınının cenazeleri önünde açıkça ifade ediyoruz. Bu halk hiçbir zaman barıştan kaçmadı. Kimse bizim halkımızı bu hareketi bu mücadeleyi barıştan uzak bir halk hareket olarak tanımlayamaz. Bu halka kimse acımasızlık yapmasın. Bu analar parçalanmış bedenleri ile evlatlarını toprağa verirken bile intikam yemini etmediler" dedi.

Bugün de öldürülen 3 kadının ailelerinin intikam yemini etmediğini vurgulayan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu onurlu duruşu bütün dünya ne zaman anlayacak. Bu Hükümet ne zaman anlayacak. Biz de halkımıza verdiğimiz sözün arkasındayız. Ne söylediysek arkasındayız. Barış sözümüz var. Bu topraklar artık barışa hasret, barışa susamış topraklar olarak kollarını açmış onurlu bir barışı kucaklamaya hazırlanırken, kimse farklı yöne çekmesin. Hiçbir kaygımız korkumuz yoktur. Özgüvenimiz tamdır."

Kürt ve Kürdistan sorunun çözmek isteyenlerin bu halkın yüreğine güvenebileceğini de kaydeden Demirtaş, "Bu halk Sayın Öcalan'ın arkasındadır. Bu meydan bunun tanıklığı bunun fotoğrafıdır. Artık barış zamanıdır diyoruz, cenazelerimizin önünde bunu haykırıyoruz. Bu kanı durdurabiliriz konuşarak sorunlarımızı çözebiliriz. Yıllardır tekrarladığımız bu duyguların arkasında milyonlar vardır" dedi.

KÜRTLER BURADAN SESLENİYOR

Barış isteyen halkı en büyük güvence gördüklerini anlatan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz barış isteyen halkımızı en büyük güvence olarak görüyoruz. Bizimle muhatap olmak isteyenler neyi güvence olarak ortaya koyuyorlar, onu görmek istiyoruz. Sizin ortaya koyduğunuz güvence nedir. Size güvenmemiz için bir adım atın somut politika koyun ortaya. Bakın işte Diyarbakır meydanı böyle bir şeye hazır olduğunun sinyalini veriyor. Bu cenaze töreninde verilmiş güçlü mesajı almak istiyorsanız. Kana doymuş bu topraklarda artık çiçekler açsın genç bedenler değil savaş zihniyetini gömelim diyorsanız biz hazırız. Bu yoldaşlarımızın şehitlerimizin bize talimatı özgürlük ve onurlu bir barıştır. Arkasında durdukları değerler bizim değerlerimizdir."

AİLELERİ HALKI SELAMLADI

Konuşmaların ardından 3 kadın PKK'lının aileleri BDP otobüsü üzerine çıkarak törene katılanları selamlayıp, gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ettiler. Daha sonra Sakine Cansız'ın cenazesi Tunceli, Fidan Doğan'ın cenazesi Kahramanmaraş'ın Nurhak İlçesi, Leyla Şaylemez'in cenazesi ise Mersin'e cenaze araçlarıyla konvoy halinde gönderildi. Cenazelere BDP milletvekilleri de eşlik etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi