Görüş Bildir

Selahattin Demirtaş: "Öncelikli sorun güven problemidir"

Demirtaş, "Partimin baraj altında kalabilme riskini de alarak, eğer müzakere sürecine yeniden başlayacak, karşılıklı ateşkes konusunda bir irade ortaya konulursa, oy kaygısı taşımadan bunu destekleyeceğimizi ilan ediyorum" dedi.

Selahattin Demirtaş:

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Partimin baraj altında kalabilme riskini de alarak, eğer müzakere sürecine yeniden başlayacak, karşılıklı ateşkes konusunda bir irade ortaya konulursa, oy kaygısı taşımadan bunu destekleyeceğimizi ilan ediyorum" dedi.

Demirtaş Diyarbakır'daki iş çevresiyle buluştu. Geniş güvenlik önleminin alındığı toplantı Demirtaş'ın otele gelmesiyle başlandı. Toplantı öncesi katılımcıları tek tek selamlayan ve gazetecilerin hazırlanmasını bekleyen Selahattin Demirtaş, "Çokta kendinizi yormayın arkadaşlar, çoğunuzun televizyonu vermiyor zaten" diyerek espri yaptı.  Demirtaş, çatışmaların durmasını ve barışın tekrar yaşanmasını istediklerini söyledi. Savaş denince doğudakilerle batıdakilerin farklı şeyler anladığını savunan Demirtaş, savaştan herkesin aynı şeyi anlamadığını ve bunun da normal olduğunu aktardı.

40 YILDIR SÜREN SAVAŞ

Demirtaş, bunun bir çaresi olduğunu anlatarak, şunları kaydetti: "Yaklaşık 40 yıldır burada silah sesiyle, ölümle yaşayan bir halkın 'savaş' dendiğinde ne hissettiğini batıdaki kardeşlerimizin anlaması için en azından bir haftalarını burada geçirmeye davet ediyoruz. 'Barış' denince, bunu 'vatan hainliği, devletin bölünme girişimi' olarak tanımlayanları, bir hafta da olsa burada yaşamaya davet ediyorum. 'Biz bu işi daha fazla savaşla çözeriz' diyenleri bir gecesini polis kulübesinde nöbet tutmaya çağırıyoruz. Bunu diyen siyasetçileri de bir gecelerini askerle mevzide sabahlamaya davet ediyoruz."

ÇİFT TARAFLI Mağduriyet

Demirtaş, "savaşın bitmesi gerektiğini" belirterek, "Yaşanan sorunlar kesinlikle tek taraflı değil. Yaşanan savaştan dolayı çift taraflı Mağduriyetler yaşanıyor. Bunları görmüyor değiliz. Bu işin çözümü için muhatap olarak gördüğümüz, adım atmasını beklediğimiz bir muhatabımız var. Eğer tüm toplum olarak barış konusunda hemfikirsek, ilk talebimizi hükümete yöneltmek zorundayız. Bu işin doğal olanı bu" diye konuştu.

"Yaklaşık 150 yıllık bir sorunu, 'Biz bunu daha fazla askeri operasyonla çözeriz' diyen hükümete ilk olarak iğneyi batırmak zorundayız" diyen Demirtaş, bu konuda ilk olarak hükümetin eleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Selahattin Demirtaş, ortada bir güven problemi olduğunu anlatarak, zar zor oluşturulan barış ortamının genel seçimden sonra ortadan kalktığını, tekrar güven ortamını sağlayacak çözüm yollarının oluşturması gerektiğini kaydetti.

Demirtaş, "barış için yeni bir çağrıda bulunacağını" belirterek, şöyle devam etti:

SİLAH DIŞI BİR YÖNTEM

"Partimin baraj altında kalabilme riskini de alarak, eğer müzakere sürecine yeniden başlayacak, karşılıklı ateşkes konusunda bir irade ortaya konulursa, oy kaygısı taşımadan bunu destekleyeceğimizi ilan ediyorum. Bu riski almaya hazırız. Çatışmayla çözüm adına ilerleme olmuyor. Silah çözüm olmuyor. Silah dışı bir yöntemde ısrarcı olma görevimiz var. İnancımızı yitirmedik. Çünkü başka bir seçeneğin kalıcı barışa götüremeyeceğine inanıyoruz. Ölüm bu topraklarda kardeşliğimizi kuvvetlendirmiyor. Çatışma en çok da bizim istediğimiz bu ortama zarar veriyor."

Çift taraflı ateşkesin olmasını istediklerini dile getiren Demirtaş, "Müzakerelerin başlaması konusunda siyasi partiler en azından seçimden sonra hazır olduklarını ilan etsin. Seçimlerde sonuç ne çıkarsa çıksın kimse silah konusunda ısrarcı olamayacaktır. 1 Kasım'dan sonra Türkiye’nin önünde yeni bir çözüm süreci sayfası açılacaktır. Buna eminiz. Bu konuda gerekli girişim ve görüşmelerimiz de var" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi