Görüş Bildir

Sen misin açıklayan

Batman Rektörü Durmuş, öğrencilerin "kılık-kıyafetleriyle" ilgili yasaklama ve inceleme başlattığına dair skandal yazısını paylaşan Dekan yardımcısını "sen misin açıklayan" diyerek, açığa aldı. Üniversite müfettiş olurken, Rektör'e yönelik tepkiler arttı.

Sen misin açıklayan

Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Davut Okçu, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş’un İslami İlimler Fakültesine gönderdiği "öğrencilerin giyim-kuşamı hakkındaki" konulu tepki çeken skandal yazısının basına yansımasından sorumlu tutarak "Vay sen misin, paşlaşan" denilerek, görevinden uzaklaştırıldı.

REKTÖRÜN SKANDAL YAZISI

Üniversite yönetimi tarafından skandal yazışmaları kamufle etmek amaçıyla açılan soruşturma kapsamında görevinden uzaklaştırılan Okçu, basına sızan belgeden sorumlu tutulup, suçlu ilan edildi. Üniversite Rektörlüğü tarafından söz konusu yazının geri çekilmesi beklenirken, üniversite yönetimi İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Okçu'yu görevinden uzaklaştırması büyük tepki çekti.

Batman Üniversitesi Rektörü Vekili Prof. Dr. Gülriz Kozbe’nin imzasını taşıyan ve  Üniversitenin OHAL Koordinasyon Bürosu adına Okçu’nun görevinden uzaklaştırma yazısında şu ifadelere yer verildi:

UZAKLAŞTIRMA YAZISI

“Üniversitemiz birimleri arasında yapılan yazışmaları öğrencilere, sosyal medyaya ve basına servis ederek öğrencilerin ayaklanmasına, üniversite yönetimine karşı tavır almasına ve eğitim imkânları ellerinden alınıyormuş algısı yaratılmasına sebebiyet verilme suçu kapsamında, hakkınızda yürütülmekte olan soruşturmanın selameti açısından,, 2547 sayılı kanunun 62. Maddesine istinaden, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 137. Maddesi ‘Görevden uzaklaştırma, Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbirdir. Görevden uzaklaştırma tedbiri, soruşturmanın herhangi bir safhasında da alınabilir.’ Uyarınca 19/12/2017 tarihinden itibaren görevinizden uzaklaştırılmış bulunmaktasınız.”

REKTÖRLÜĞÜN YAZILARI

Batman Üniversitesi, İslami İlimler Fakültesi Dekanlığına gönderdiği 1 Aralık 2017 tarihli yazısında, "Üniversitemizin Batı Raman Kampüsünde günün değişik saatlerinde ve farklı mekânlarda tamamıyla kapalı, pardösülü, peçeli ve gözlüklü vaziyette, bayan olduğu net olarak anlaşılamayan öğrencilere çok sayıda kişilerin şahit olduğu ve bu durumun endişe ve tedirginliğe yol açtığı; bu tur giyim tarzı için çözümün tespiti ve ilgili mercilerce ve Dekanlığınıza bilgi verilmesi talep edilmiştir. Bahse konu öğrenciler, Dekanlığınıza bağlı bölümlerde öğrenim gören öğrenciler olduğundan, Dekanlığınızca, 'Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Kılık Kıyafet Yönetmeliği' kapsamında gerekli işlemlerin yapılması hususunda; Gereğini rica ederim." demişti.

BATMAN ÜNİVERSİTESİNE İNCELEME

Öte yandan, YÖK, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş imzası ile İslami İlimler Fakültesi Dekanlığı’na gönderilen peçe ve pardösü yasağına ilişkin inceleme başlattı.

MUSTAZAFLAR CEMİYETİNDEN AÇIKLAMA

Buarada, Mustazaflar Cemiyeti Batman Şubesi, Batman Üniversitesinde yaşanan “Kılık-Kıyafet Yasağı” olayı ve bu olayın basına yansımasından sorumlu tutularak görevinden uzaklaştırılan İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Davut Okçu hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Hiçbir kurum ve şahsın Müslümanların kutsallarına dil uzatamayacağı belirtilen açıklamada, “Bu memleket Müslüman memleketidir. Bu çocuklar (öğrenciler) Müslüman evladıdır. Hiçbir gerekçe ile hiçbir kurum ve şahıs, kutsallarımıza dil uzatamaz, mukaddesatımızla uğraşamaz, ellerindeki yetki ve otoriteyi kendi şahsi düşünce ve emellerine alet edemez. Yanlış inisiyatif kullanan, yetkilerini aşan bütün kurum ve şahıslar asli vazifelerinin millete hizmet etmek olduğunu unutmamalı, yetkilerini aşmamalı, adaletten ayrılmamalı ve milletle uğraşmaktan bir an önce vazgeçmelidirler.” ifadelerine yer verildi.

PROJE ÜRETMELERİNİ İSTİYORUZ

Yanlışta ısrar edilmemesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, “Bu konu hakkında ilgili kurum ve mercileri daha duyarlı olmaya, yanlışlarda ısrar etmemeye, Müslüman halkın hassasiyetlerine kıymet vermeye, Üniversitemizi daha ileriye taşıyacak projeler üretmeye, Batman’ımızı bu türden polemiklerle gündem etmemeye ve toplumu germemeye davet ediyoruz.” denildi.

SAADET PARTİSİNDEN TEPKİ

Saadet Partisi Batman İl Başkanı Mehmet Fırat, Batman Üniversitesinin "Kılık-Kıyafet Yasağı" ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Batman Üniversitesinin almış olduğu karara tepki gösteren Fırat, okullarda özellikle üniversitelerde kılık kıyafet ile ilgili yasakların tekrar baltalamak istenmesinin asla kabul edilemez olduğunu belirtti.

Fırat, "28 Şubat darbesinden kalan bu zulmün Batman Üniversitesinde ve İslami İlimler Fakültesi bölümünde uygulanmak istenmesi büyük bir zülümdür. Müslümanların en kutsal değerlerine saldırıldığı, Kudüs'ün işgal edildiği, İslam coğrafyasında katliamların sürdüğü bir dönemde insanların kılık kıyafeti ile uğraşmak, yasaklar getirmeye çalışmak abesle iştigaldir." dedi.

Uygulamayı bir çağdışı karar olarak niteleyen Fırat, "Biz böyle ilkel ve hukuk dışı bir uygulamanın yapılabileceğine inanmak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

KARAR GERİ ÇEKİLSİN

Tesettür Seferberliği Platformu (TESSEP) Batman Koordinatörlüğü, Batman Üniversitesinde yaşanan 'tesettür' düşmanlığına tepki göstererek konu hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "Batman Üniversitesinde tesettür ve tesettürlü öğrenciler üzerinde bir takım planlar uygulanmak istenmektedir. Bu olay başta Müslüman Batman halkı olmak üzere tüm İslami camiaları rahatsız etmiştir. TESSEP olarak bizleri de derinden üzen bu olayın takipçisi olup tesettür mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Anayasal güvence altında olmayan 'tesettür' her daim kişi ve kurumlar tarafından istismara açıktır. Yetkililere tavsiyemiz bir an önce Batman Üniversitesindeki olayı araştırıp, soruşturmaları ve tesettürü ivedilikle anayasal güvence altına almalarıdır." denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi