Görüş Bildir

SES'ten dört kentte ‘Büyük Sağlık Buluşmaları’

SES, sağlıkta şiddete karşı ve emekçilerin özlük haklarına dair Ankara, İstanbul, Diyarbakır ve İzmir’de “Büyük Sağlık Buluşmaları” düzenleyecek.

SES'ten dört kentte ‘Büyük Sağlık Buluşmaları’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sağlıkta artan şiddete karşı ve sağlık emekçilerinin ekonomik, özlük ve demokratik haklarına dair mücadele programını açıkladı. Programa göre, SES Ankara, İstanbul, Diyarbakır ve İzmir’de “Büyük Sağlık Buluşmaları” gerçekleştirecek.

Sendika Genel Merkezi’nde yapılan basın açıklamasında konuşan SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, “Sözün bittiği yerdeyiz. Tahammülümüz kalmadı. Nefes alamıyoruz. Tükendik. Güvenli ortamlarda çalışmıyor, her an şiddet tehdidi altında inanılmaz bir stresle yaşıyoruz” dedi.

‘CEZASIZLIK POLİTİKASI’

İstanbul Kartal’da bir aile sağlığı merkezinde çalışan hemşire Ömür Erez’in silahlı saldırıya uğramasına dair konuşan Atabey, “Bu ülke kadınları korumuyor. Kadınlar her gün tanıdığı ve hatta tanımadığı erkekler tarafından şiddete maruz kalıyor ve gerekli mercilere başvurduklarında, hayatları için koruma istediklerinde bile yalnız bırakılıyor. Cezasızlık politikasından ve iktidarın kadın düşmanı politikalarından cesaret alan erkekler her gün en az 3 kadını katlediyor. Bu ülkede kadınlar her gün evde, işte, sokakta, erkek şiddetine maruz kalmakta, toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı her alanda saldırı gelişmekte. Bu ülke kadına yönelik şiddet faillerini cezalandırmıyor! Bu ülke kadına yönelik şiddeti teşvik ediyor” şeklinde konuştu.

‘SAĞLIK SİSTEMİNDE HERKES MUTSUZ’

Sağlık emekçileri olarak yaşamak ve yaşatmak istediklerinin altını çizen Atabey, “Nasıl bir sağlık hizmet düzenidir ki, resmi rakamlara göre bile her gün 50 sağlık çalışanı sözlü ya da fiziksel olarak şiddete maruz kalmaktadır. Hastaneler artık sağlıkla değil şiddetle anılmaktadır. Mevcut sağlık sisteminde herkes mutsuz, en çok da sağlık emekçisi mutsuzdur. Sağlıktan mutlu olan tek kesim sağlıkta dönüşüm sayesinde oylarımız artmıştır diyenlerdir” şeklinde vurguladı.

‘ŞİDDET YASASI GÖSTERMELİK’

Atabey, Sağlıkta Şiddet Yasası’nın göstermelik olduğunu belirterek, “Sağlık emekçilerinin tepkilerini sönümlendirmek içindir, üstelik etkin biçimde de uygulanmamakta, saldırganlar karakolun ön kapısından girip arka kapısından çıkmaktadır. Olan ‘şikâyetçi olduğum için yeniden saldırıya uğrar mıyım’ endişesiyle baş başa kalan, artık aracını park ettiği otoparka giderken can güvenliği kaygısı yaşayan sağlık emekçisine olmaktadır” dedi.

8 ŞUBAT’TA İŞ BIRAKMA

Atabey, tüm bu talepleri birlikte ele alıp işyerlerinde sağlık emekçileri ile buluşmalar, nöbet eylemleri, büyük sağlıkçı buluşmaları ve 8 Şubat’ta uyarı amaçlı iş bırakma eylemini gerçekleştireceklerini belitti. 28 Ocak’a kadar “sağlıkta şiddeti durduralım” temalı bir dizi eylem etkinlikler yapacaklarını söyleyen Atabey, “Bu süre boyunca işyerlerimizde siyah kurdele ve kokart takacak, şiddete karşı kitlesel basın açıklamaları gerçekleştirecek, bu açıklamalar sırasında şiddete karşı korunmadığımızı ifade etmek için baret, kalkan gibi sembolik koruyucu ekipmanlar giyeceğiz. Yine maskelerimize sağlıkta şiddeti protesto eden yazılar yazacak, üyelerimiz ve yöneticilerimiz tarafından hazırlanacak kısa videoları sosyal medyada yaygın dolaşıma sokacak, bu dönem içinde yapılacak tüm eylem ve etkinlikleri şube/temsilcilik hesaplarımız ve üyelerimize ait bireysel hesaplardan #SağlıktaŞiddetiDurduralım hashtagıyla etiketleyerek paylaşacağız” şeklinde açıkladı.

‘14 MART’TA KADAR DEVAM EDECEK’

Sağlıkta şiddet olayının iş sağlığı ve güvenliği kapsamına alınmasını isteyen Atabey, “Ekonomik, özlük,  demokratik haklarımız ve şiddetsiz çalışma ortamı için dün sağlık meslek örgütleri ile ortak ve bugün de SES olarak açıkladığımız 14 Mart haftasına kadar devam edecek programlarımızı 10-11 Şubat 2022 tarihinde yapacağımız Merkez Temsilciler Kurulu toplantımızda yapacağımız tartışma ve kararlaşmalarla daha da kapsamlı ve kararlı bir şekilde sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

‘ŞİDDETE KARŞI EYLEM PLANI’

Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çağrıda bulunan Atabey, “Bir an önce gerekli tedbirleri almak ve sorunun çözümü için işkolunda örgütlü emek ve meslek örgütleri ile birlikte acil bir toplantı organize edilmesini ve şiddete karşı acil eylem planı oluşturmaya çağırıyoruz” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi