Görüş Bildir

Şiddet çözüm dili olamaz!

Bildirgede; Kürt Meselesinin şiddet dışı araçlarla çözülmesi gerektiğine vurgu yapılırken, acil bir sivil anayasanan hayata geçirilmesi istendi.

Şiddet çözüm dili olamaz!

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi baro başkanlarının Hakkari’de yaptığı toplantının sonuç bildirgesi açıklandı. Sibar otelinde bir araya gelen Baro Başkanları adına yapılan açıklama Hakkari Barosu Başkanı Avukat Kutbetin Bayazit tarafından okundu.

Hakkari, Şırnak, Diyarbakır, Batman, Bitlis, Ağrı, Van, Muş, Bingöl, Mardin, Kars, Siirt, Şanlıurfa ve Tunceli Baroları adına yapılan açıklamada; Kürt sorunun çözümsüzlüğünün kaynaklı yeniden başlayan çatışmalar, ‘KCK’ operasyonları kapsamında tutuklanan avukatların durumu, cezaevindeki tutuklu milletvekilleri ve belediye başkanları, yeni anayasa hazırlıkları, Şırnak’ın Uludere İlçesininin Roboski Köyünde 34 sivilin bombalanarak öldürülmesi ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekildi.

“ŞİDDETLE KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEZ”

Kürt sorunun şiddetsiz çözülmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, “Çözümsüzlük politikaları nedeni ile yeniden ağır çatışma ortamına girilmiş, hergün yeni ölümlerin ve acıların yaşanmasını da beraberinde getirmiştir. Bu durumla beraber yaşanan çok sayıda tutuklama ve gözaltı vakaları da adil ve barışçıl çözüm konusundaki iyiniyet çabalarını maalesef cılız ve sonuçsuz kılmaktadır. Bizler bölge baroları olarak her dönemde Kürt Meselesinin şiddet dışı araçlarla çözülmesinin gerekliliğine vurgu yaptık, bundan sonra da bu çabalarımıza devam edeceğiz. Yaşanan gelişmeler karşısında hukukçu kimliğimizin de bir gereği olarak şiddettin sona erdirilmesi için daha aktif bir şekilde rol almayı da gerekli ve zorunlu görmekteyiz. Bu istem ve çaba çerçevesinde başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, hükümet yetkilileri, mecliste grubu bulunan siyasi partilerin yetkilileri ile sorunun çözümü için gerekli olan tüm kesimlerle görüşme konusunda çalışma yapma gayreti içerisinde olacağımız bir süreci başlatacağız.”denildi.

“BİRÇOK AVUKAT HAKSIZ YERE CEZAEVİNDE”

Bir çok avukatın mesleki faaliyetleri nedeniyle cezaevinde olduğu belirtilen açıklamada, “22 Kasım 2011 tarihinde Türkiyenin çeşitli barolarına mensup 36 meslektaşımız, hukuki dayanaktan yoksun ve politik kararlarla, haksız bir şekilde mesleki faaliyetleri nedeni ile tutuklanmıştır. Uluslararası ve ulusal düzenlemelere aykırı olan bu tutuklamalara son verilmesi amacıyla İstanbul Özel Yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan   16-17-18 Temmuz 2012 tarihlerindeki duruşmalara bölge baroları olarak etkin bir şekilde katılacağımızı bildirir, ulusal ve uluslararası hukuk örgütlerinin de davaya etkin bir şekilde katılmaya davet ederiz.”ifadelerine yer verildi.

"CEZAVİNDEKİ VEKİL VE BELEDİYE BAŞKANI

Cezevindeki seçilmişlerin durumuna dikkat çekilen açıklamada, “Seçme ve seçilme özgürlüğü ihlalilinin en acı örneği; cezaevinde tutuklu bulunan milletvekilleri, belediye başkanları ve siyasetçilere yönelik olarak en kısa zamanda hukuki, demokratik yaklaşım esas alınmalı, farklı kimliklere sahip birey, topluluk ve de halklara, özgür ve demokratik temelde siyaset yapma hakkı tanınmalıdır.”denildi.      

"EN ACİL İHTİYAÇ SİVİL BİR ANAYADASIR"

Yeni anasaya çalışmalarına da değinilen açıklamada, “Türkiye’nin gündeminde olan bir diğer konu ise “sivil anayasa” çalışmalarıdır. Düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğüne yönelik ağır ihlallerin yaşandığı bir ortamda demokratik, sivil bir anayasa yapma en acil ihtiyaçtır. Sivil anayasa yapma çalışmalararı toplumun tüm bileşenlerini kapsamalı, hazırlık süreci acil ihtiyaçları karşılayacak şekilde ele alınmalıdır. Siyasi partiler yasası, Terörle Mücadele Kanunu, Seçim Kanunu özgürlükçü ve demokratik bir anayasaya uygun olarak tekrar düzenlenmelidir."vurgusu yapıldı. Açıklamanın devamında şöyle denildi:

"ÖRTÜLMESİNDEN ENDİŞE EDİYORUZ"

"28 Aralık 2011 tarhinde Şırnak İli Uludere ilçesine bağlı Roboski Köyüden 34 sivil insanın ölümü ile sonuçlanan Roboski katliamına ilişkin olarak yürütülen adli sürece ilişkin olarak da kaygı taşımaktayız. Katliamın üzerinden 5 ay geçmesine rağmen bu güne kadar etkin ve adil bir soruşturma yürütülmemiştir. Soruşturmanın gizli yürütülmesi nedeniyle mağdurların ve avukatların soruşturma sürecine katılmaları engellenmekte, bunun sonucunda adil yargılanma hakkı ciddi bir şekilde ihlal edilmektedir. İdari ve askeri hiyerarşinin bilgisi dışında gerçekleşmesi mümkün bulunmayan bu trajedinin faillerinin henüz tespit edilememiş/edilmemiş olması, bu katliamın üstünün örtüleceği yönündeki kaygılarımızı güçlenmektedir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi