Silah bırakma için heyet şartı

HDP, çözüm sürecinin kaldığı yerden devam etmesi için daha önce Hükümet ile üzerinde anlaşılan izleme heyetinin İmralı’da görüşmelere katılması gerektiği görüşünde. Heyet, İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurdu.

Silah bırakma için heyet şartı

7 Haziran seçimleri sonrasında çözüm sürecinin akibeti koalisyon senaryolarının gölgesinde kaldı. HDP, Hükümet kanadından gelen “Örgüte silah bırakma çağrısı yap” açıklamalarına yeniden İmralı’ya gitmek için yaptığı başvuruyla yanıt verdi.

“Mekanizmalar oluşturulursa

Ankara’da bir basın toplantısı düzenleyen HDP İmralı heyeti adına konuşan Sırrı Süreyya Önder, sürecin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın izleme heyeti ve Dolmabahçe açıklamasına tepki gösterdiği tarihten bu yana dondurulmuş durumda olduğunu söyledi. Önder’e göre Cumhurbaşkanının açıklamaları ve Hükümet’in attığı adımlara sahip çıkmaması ile devrilen masa, seçim sonuçları ile halk tarafından yeniden dört ayağının üzerine oturtuldu.

“Bu 2.5 yıllık süreç Sayın Öcalan'ın büyük bir kararlılık koyarak geliştirdiği demokratikleşme perspektifiyle bugüne geldi. Bu hafızayı yok saymıyoruz, kimsenin sıfırlamasına da izin vermeyeceğiz. Çok şey konuşuldu, ama seçimle birlikte ne yapacağını bilememe haliyle bu süreç bizzat Sayın Cumhurbaşkanı tarafından itibarsızlaştırıldı. Masa devrildi fakat Türkiye halkları bu seçim sonuçları ile o masayı tekrar dört ayağının üzerine oturttu. Verdiği oylarla da barış sürecinin mimarının, teminatının kimler olduğunu mühürledi.”

Önder basın toplantısında, sürecin kaldığı yerden devam etmesi yani PKK’nın silah bırakma kararı almak üzere kongre düzenlemesi için şartlarını sıraladı.

“Hükümet ve devlet bu ciddiyeti gösterirse, sorumluluklarını yerine getirirse biz zaten bunun eşiğindeydik. Sayın Öcalan bu sağlanan mutabakat ışığında izleme heyeti buraya geldiği gün ben silahsızlanma kongresi için tarih vereceğim ve çağrı yapacağım demişti. Bunu duyunca Hükümet o masayı devirdi. O insanlarla beraber biz İmralı'ya gitseydik, Öcalan bu çağrıyı yapacaktı. Yarın bu mekanizmalar işlerlik kazanırsa kendisinin yarın bunu yapacağını düşünüyoruz.”

“Çağrıyı yapacak olan Öcalan”

Heyet oluşturulup adaya gitmeden PKK’nın silah bırakma gibi ciddi bir karar almasının söz konusu olmayacağı mesajını veren Önder, “Hükümet konuştuğumuz her şeyi yadsıyan tutum içine girdi. Bir tanığı olmadan böyle bir ciddi adım atılabilir mi? Bir izleme heyeti gelir, yapacağı şey olana bitene tanıklık, hakemlik etmektir. Biz kendimize güveniyoruz. Barışa dönük arzumuzda kararlıyız, ısrarla hükümet ile zamanında mutabık kaldığımız izleme heyetinin devreye girmesini istiyoruz. İmralı’ya gidemezsek ihtimalini kabul etmiyoruz. Çağrıyı yapacak olan orası.” diye konuştu.

Çözüm sürecinin bir Hükümet değil devlet politikası haline geldiğini de belirten Sırrı Süreyya Önder, tüm siyasi partilere çağrı yaptı. Önder, “Topyekûn bir ulusal koalisyon oluşturulmalı.” dedi.

“Kaldığımız yer orasıydı, orası ülkenin barışına saplanmış bir diken gibiydi, diken de battığı yerden çıkar. Bu dikeni devletin tüm organları, önümüze sıkıntılar doğurabilecek alanları çoğaltmadan, zaman kaybetmeden barış konusunda topyekûn bir ulusal koalisyon gerçekleştirmeliyiz. Biz İmralı heyeti olarak gerek hükümete gerek devlet kurumlarına başta da tüm siyasal partilere bu gerçekliğin kıymetinin bilinmesi, böyle yapılması durumunda çok kısa bir sürede savaş olgusunu bu ülkenin gündeminden çıkarabileceğimizi hatırlatmayı tarihi bir borç sayıyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz