Silopi Özgür!

Silopi'de halk 36 gün sonra sokağa çıktı, göç edenler dönüyor

Silopi Özgür!

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde sokağa çıkma yasağının 36 gün sonra, gündüz saatlerinde kaldırılmasıyla çatışmaların izleri ortaya çıkarken, ilçeden ayrılan vatandaşlar da evlerine dönmeye başladı. Şırnak Valisi  Ali İhsan Su, Silopi'de kamu düzeninin tesis edildiğini, hendek ve barikatların kaldırıldığını belirterek, "Silopi İlçemizde kamu düzeni tesis edilmiş, barikat ve hendekler bertaraf edilmiş teröristler etkisiz hale getirilmiş ve vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerini rahatça kullanacağı huzur ortamı sağlanmıştır" dedi.

Silopi'de 14 Aralık'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının bugünden itibaren 05.00- 18.00 saatleri arasında kaldırılmasının ardından, ilçeyi terkeden vatandaşlar evlerine dönmeye başladı. Hendek ve barikatların kaldırılması, PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için güvenlik güçlerininin düzenlediği operasyonlarda, çıkan çatışmaların izleri de bu sabahtan itibaren ortaya çıkmaya başladı. Çatışmalar sırasında bazı ev ve işyerleri zarar görürken, teröristlerin yerleştirdiği patlayıcıların imhası sırasındaki patlamalar nedeniyle yollarda çukurların oluştuğu görüldü.

AİLE SAĞLIK MERKEZİNİ YAKTILAR

Nuh Mahallesi'nde bulunan 3 Nolu Aile Sağlık Merkezi, PKK'lılar tarafından tahrip edildikten sonra ateşe verilerek yakıldığı görüldü. Silopi Devlet Hastanesi'nden sonra en önemli sağlık merkezi olan ve 7 doktor ile çok sayıda hemşirenin görev yaptığı merkez kullanılamaz hale geldi.

İŞYERLERİ TEMİZLENİYOR

Çatışmalar sırasında işyerleri hasar gören esnaf ise yaralarını sarıp, işyerlerini temizlemek için çalışmalara başladı. İlçede berberlik yapan ve hendeklerdeki patlayıcıların imhası sırasında işyeri zarar gören Mesut Bilişik, "Patlamadan dolayı işyerim zarar gördü. 36 gündür evde olduğum için erzakım tükendi. Biz de mecburen dükkana gelip çalışmak zorundayız. Eve ekmek götürmek zorundayız. İnşallah artık böyle şeyler yaşanmaz" dedi.

BANKALAR ÖNÜNDE KUYRUK

Silopililer, 36 gün aradan sonra evlerinden çıkarken, bazıları bankalar önünde para çekmek için uzun kuyruklar oluştururken, bazıları da alış veriş yaptı.

Günler sonra evine dönen Mehmet Adan ise olası bir patlayıcı tuzaklanmasına karşı mutfaktaki buzdolabının kapağını ip bağlayarak açtığını belirterek, "Olası bir patlamaya karşı böyle bir önlem aldım" dedi. Silopi belediyesi ekipleri de günlerdir biriken çöpleri toplamaya başladı.

VALİ SU: KAMU DÜZENİ TESİS EDİLDİ

Şırnak Valisi Ali İhsan Su, düzenlediği basın toplantısında Silopi'de yasağın kısmen kaldırılması, Cizre'de ise sürmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.  Vali Su, "İlimizin Cizre ve Silopi ilçelerinde kamu düzeninin sağlanması, bölgede faaliyet gösteren PKK/KCK terör örgütü mensuplarının etkisiz hale getirilmesi, tuzaklanmış ve patlayıcı yerleştirilmiş hendek ve barikatların kaldırılarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için ilan edilen sokağa çıkma yasağı; Silopi ilçemizde 19.01.2016 yani bugün itibari ile her gün sabah saat 05.00 ile akşam saat 18.00 arasında kaldırılmıştır. Sokağa çıkma yasağı süresince yürütülen operasyonlar başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz