Görüş Bildir

Sınıra yeni kapı geliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Suriye ve Irak sınırına güvenlik nedeniyle duvar ördüklerini belirterek, "Geçişleri kontrol altına almak istiyoruz. Bu bağlamda oradaki insanlarımızın karşı ülkelerle ticaretini yavaşlatmama adına yeni kapıları da hayata geçiriyoruz." dedi.

Sınıra yeni kapı geliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Sur ilçesindeki otelde düzenlenen "İmam Hatip Okulları Platformu" toplantısına katıldı. Tüfenkci, toplantıya verilen arada gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tüfenkci, Sur esnafının 50 bin lira faizsiz kredi talebi olduğunu anımsatarak, bununla ilgili Başbakan'ın talimatları doğrultusunda çalışmanın tamamlandığını kaydetti.

Bakan Tüfenkci "Suriye ve Irak sınırına güvenlik nedeniyle duvarlar örüyoruz. Geçişleri kontrol altına almak istiyoruz. Bu bağlamda oradaki insanlarımızın karşı ülkelerle ticaretini yavaşlatmama adına yeni kapıları da hayata geçiriyoruz. Sınır ticaretlerinde gümrük vergilerini sıfırlayacağız. Dolayısıyla artık kaçak yollardan eşya getirmeye gerek kalmayacak" dedi.

Sur ilçesindeki otelde düzenlenen "İmam Hatip Okulları Platformu" toplantısına katılan Tüfenkci, toplantıya verilen arada gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Sur ilçesinin çukur siyasetinin getirdiği izlerle Türkiye'nin gündemine geldiğini belirten Tüfenkci, bununla ilgili vatandaşların zararlarının karşılanması noktasında hükümetin elinden gelen gayreti gösterdiğini ve göstermeye devam edeceğini söyledi.

Tüfenkci, Sur esnafının 50 bin lira faizsiz kredi talebi olduğunu anımsatarak, bununla ilgili Başbakan'ın talimatları doğrultusunda çalışmanın tamamlandığını kaydetti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) ve Halk Bankası üzerinden bu kredilerin gelecek haftadan itibaren verilmeye başlanacağını belirten Tüfenkci, bunun faizini TESKOMB'un üstleneceğini ifade etti.

Tüfenkci, Sur esnafına yeniden hayat bulma veya can suyu anlamında önemli destekler sağlanacağını ve esnafın bu destekleri gelecek haftadan itibaren kullanmaya başlayacağını vurguladı.

Bir yandan PKK, DAEŞ ve FETÖ terör örgütleriyle mücadele ettiklerini kaydeden Tüfenkci, diğer yandan da bölgedeki vatandaşların iş bulması, bölgeye yatırım yapılması, esnafın ticaretinin geliştirmesi, ihracatın artırılması ve istihdama katkı sağlamak için çalıştıklarını aktardı.

Tüm saldırılara rağmen Türkiye'nin büyüdüğüne dikkati çeken Tüfenkci, sözlerine şöyle devam etti:

"Ülkemiz, bütün bu terör örgütlerinin koalisyonlarına ve saldırılarına, iç ve dış mihrakların Türkiye'yi geriletme çabalarına rağmen son 27 çeyrektir büyüyen ender ülkelerden birisidir ve Türkiye, Avrupa Birliği'ne üye 21 ülkeden daha fazla büyüyen bir ülkedir. OECD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre büyüme oranları çok yüksektir. Özellikle dünyadaki ticaretin ve iç talebin daralmasına rağmen bizim bu büyüme oranlarını yakalayabilmemiz, esasında milletin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra demokrasisine sahip çıktığını hem de ekonomisine sahip çıktığının göstergesidir."

Güneydoğu ve Doğu'da sınır ticaretinin arttırılması yönünde bakanlıkça çalışmalarının sürdüğünü anlatan Tüfenkci, "Suriye ve Irak sınırına güvenlik nedeniyle duvarlar örüyoruz. Geçişleri kontrol altına almak istiyoruz. Bu bağlamda oradaki insanlarımızın karşı ülkelerle ticaretini yavaşlatmama adına yeni kapıları da hayata geçiriyoruz. Sınır ticaretlerinde gümrük vergilerini sıfırlayacağız. Dolayısıyla artık kaçak yollardan eşya getirmeye gerek kalmayacak." diye konuştu.

Tüfenkci, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Üzümlü Sınır Kapımızı Ağustos'un 24'ü itibarıyla faaliyete geçirdik. Esendere Gümrük Kapısı, güvenlik nedenleriyle kapalıydı. Orada çok modern bir kapı yaptık. Fiilen şu anda Esendere Gümrük Kapımız da işlemeye başladı. Bakanlığımızın çalışması doğrultusunda yeni kapılara da ihtiyaç duyuluyorsa, İçişleri Bakanlığıyla koordineli bir şekilde yeni kapıların da açılması noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Burada amaç, yasal olmayan geçişlerin önlenmesi ama yasal ticaretin de önünün sonuna kadar açılması noktasında çalışma yapmaktır. Özellikle sınıra yakın iller ve ilçelerin ticaretinin bu yolla geliştirilmesini ve oradaki refah düzeyinin arttırılmasını istiyoruz. Bu noktada sınır ticaret merkezlerini oluşturmak önemlidir."

Basına kapalı toplantıya Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Ebubekir Bal ve AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi