Siyasi saikli açıklama kınıyoruz

Türkiye, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili siyasi saikli açıklamaları kınadı

Siyasi saikli açıklama kınıyoruz

Dışişleri Bakanlığı, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili bazı ülkelerin hükümet ve yetkililerince yapılan siyasi saikli açıklamaları kınayarak "dar görüşlü siyasi hesaplara hizmet eden ve tarihten husumet çıkarmaya çalışan çevreleri" Türkiye'nin öncülük ettiği bölgesel barış ve işbirliği çabalarına katkıda bulunmaya çağırdı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu Ermeni iddialarını gündeme getiren bazı hükümet ve yetkililerine tepki gösterildi.

Gerçeklerle ve uluslararası hukukla bağdaşmayan talihsiz açıklamalar için "tarihi siyasi saiklerle yeniden yazmaya yeltenen beyhude çabalar" nitelendirmesi yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Hiç kimse unutmamalıdır ki 1915 olayları siyasetçilerin kendi gündemlerine ve iç siyasi mülahazalarına göre tanımlanamaz. Böyle bir yaklaşım, ancak tarihin tahrif edilmesine yol açar. Bu taraflı tutumlarını sürdürmekte ısrar edenler, tarihte ucuz siyasi fırsatçılar olarak anılacaktır. Bizim açımızdan hükümsüz olan bu açıklamaları reddediyor, bu yanlışta ısrar edenleri en şiddetli şekilde kınıyoruz."

Açıklamada hiç kimse ve hiçbir kuruluşun, Türkiye'ye kendi tarihiyle ilgili ders veremeyeceği vurgulanarak "Dar görüşlü siyasi hesaplara hizmet eden ve tarihten husumet çıkarmaya çalışan bu çevreleri, yaptıkları bu vahim hataları düzeltmeye, önerdiğimiz Ortak Tarih Komisyonu'nu desteklemeye ve ülkemizin öncülük ettiği bölgesel barış ve işbirliği çabalarına katkıda bulunmaya çağırıyoruz." denildi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU DA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin açıklamalarına, "Tarihi çarpıtmaya yeltenen siyasi şarlatanlar yine sahnede! Siyasi açıklamalarla tarih yeniden yazılamaz." ifadeleriyle tepki göstermişti.

Çavuşoğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, şunları kaydetmişti:

"Tarihi çarpıtmaya yeltenen siyasi şarlatanlar yine sahnede! Siyasi açıklamalarla tarih yeniden yazılamaz. Bu tutumlarında ısrar eden fırsatçılar, art niyet ve iki yüzlülükleriyle hatırlanacaktır. Yüce Türk Milleti'ne tarih dersi vermek kimsenin haddi değildir."

ABD Başkanı Biden, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunda yaptığı yazılı açıklamada "soykırım" ifadesini kullanmıştı.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI

Milli Savunma Bakanlığı, 1915 olaylarına ilişkin Türk milletine iftira atmaya çalışanları şiddetle kınadı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Ulusal ve yabancı arşivlere göre Ermeni terör örgütleri yaşlı, kadın, çocuk demeden 1915 yılında binlerce Türk'ü vahşice katletti. Tarihi vesikalarla tüm gerçekler ortadayken milletimize iftira atmaya çalışanları şiddetle kınıyor, Ermeni teröristler tarafından katledilen Türklere Allah'tan rahmet diliyoruz."

KILIÇ’TAN TEPKİ GELDİ

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, "1915 olaylarının, ABD Başkanı Joe Biden'ın daha önce yaptığı gibi yanlı bir tutum sergilenerek siyasi çatışma konusu haline getirilmesi kabul edilemez." ifadesini kullandı. Kılıç, tarihi olayların ulusal ve uluslararası siyasete araç kılınmasının ve konjonktürel olarak ele alınmasının vahim bir hata olduğunu, bu durumun da sorunu, kimsenin yararına olmayan yeni bir jeopolitik boyut ve uluslararası tartışma zeminine taşıdığını vurguladı. Kılıç, "Beyaz Saray ve çeşitli Ermeni lobileri tarafından ortaya atılan mesnetsiz iddialar, Dağlık Karabağ savaşı sonrasında meydana gelen gelişmeler neticesinde Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki normalleşme inisiyatiflerinin yanı sıra Türkiye-ABD ikili ilişkilerinin geleceği, transatlantik ittifakın ve bölgemizin istikrarı gibi konuların hiçbirine olumlu bir katkı sağlamamaktadır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz