Sokaklar karıştı

BDP’nin düzenlediği izinsiz açlık grevi eyleminde olaylar çıktı. İşyeri ve araçlar ateşe verildi, polisler tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

Sokaklar karıştı

DİYARBAKIR-Diyarbakır'da BDP'nin isteğiyle dün başlayacak ve 48 saat sürecek olan kitlesel açlık grevi eylemi, İl Valiliğinin yasaklama kararına rağmen yapılmak istenmesi gerilim ve çatışmalara neden oldu.

Özellikle sabah saatlerinde eylem nedeniyle kentte adeta olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken, polis araçlarından ise gösterilerin yasaklandığı ve vatandaşların yasağa uymasıyla ilgili Türkçe-Kürtçe anonslar yapıldı.

ADETA SIKIYÖNETİM VARDI

Kent genelinde işyerleri kepenk açmadı. Eczaneler dışında kentin tümünde kepenkler açılmazken, Diyarbakır emniyet Müdürlüğü ise olağanüstü güvenlik önlemi aldı. Özel harekat timleri ve çevik kuvvet ekipleri kentin bir çok yerinde güvenlik önlemi alırken, caddeleri dolaşan bir polis aracından ise Valilik tarafından yapılacak eylem ve yürüyüşlerin yasaklandığıyla ilgili anonslar yapıldı.

TÜRKÇE-KÜRTÇE UYARI ANONSU

Polis aracından, " 17-18 Kasım tarihlerinde Koşuyolu parkı, Batı kent boş arazisine, Park ormanı, Dağkapı meydanı, Konukevi önü gibi yerlerde yapılacak eylem ve yürüyüşler Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklanmıştır. Söz konusu bu yerlerde yapılacak olan toplanmalara veya eylemlere kademeleri olarak müdahale edilecektir. Tüm Diyarbakır halkına önemli duyurulur" denildi.

YAPTIĞINIZ EYLEM BİR SUÇTUR

Polis araçlarından sürekli uyarı anonsları yapılırken, Kayapınar ilçesinin Bayındırlık semtinde bulunan BDP il binasında ise vatandaşlar toplanmaya başladı. BDP il binası çevresindeki cadde ve sokaklarda çevik kuvvet ekipleri panzerler eşliğinde önlem alırken, BDP il binası önünde toplananlara ise polis aracından Türkçe ve ardından da Kürtçe uyarı anonsu yapıldı. Polis aracından "ev bangaminî sêemîne. Ev Çalakî suçe. Bela bibin-3'üncü kezdir çağrı yapıyorum. Bu eyleminiz suçtur, dağılım" anonsu sürekli yapıldı.

PARTİ BİNASI ÖNÜNDE GERİLİM

Bunun üzerine BDP il binası önünde toplananların büyük bölümü parti binasına girdi. Kentin bir çok yerinde kapalı kepenkler önünde önlem alan çevik kuvvet ekiplerindeki bazı polislerin ise, verdikleri moladan istifade ederek çıkabilecek olaylar öncesinde karnını doyurması ise dikkat çekti.

BDP’LİLER POLİSLE TARTIŞTI, OLAYLAR ÇIKTI

Öğlen saatlerinde BDP önünden Park Orman’a gitmek isteyen ve aralarında BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ile İl Başkanı Zübeyde Zümrüt’ün de aralarında bulunduğu yaklaşık 150 kişilik gruba polis yetkilileri etkinliğin Valilik tarafından yasaklandığını toplanmalara ve eylemlere müsaade edilmeyeceğini bildirdi.

Polisin, "Lütffen buradan dağılın bize yönelik bir saldırı olacağına dair duyumlarımız var" sözlerine tepki gösteren BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, "Ne duyumu ya, ne duyumundan bahsediyorsunuz. Sizin istihbaratınız da doğru çalışmıyor. Aldığınız duyumlar da doğru değildir. Artık yeter" dedi.

KISA SÜRELİĞİNE OTURMA EYLEMİ YAPILDI

BDP il binasına kaydırılan grup bu kez burada oturma eylemi yaparken polis sık sık Türkçe ve Kürtçe anonslarla eylem ve toplanmaların Valilik tarafından yasaklandığını duyurdu. Oturma eylemi yapan gruba seslenen polis dağılmadıkları takdirde müdahale edileceğini anons etti. Yapılan uyarılar üzerine BDP’liler oturma eylemini bırakarak bina önünde basın açıklaması yaptı.

Milletvekili Nursel Aydoğan, açlık grevlerine destek vermek amacıyla düzenledikleri destek eyleminin sadece Diyarbakır’da yasaklandığını öne sürerek, "Buradan başlayacak ve dalga dalga yayılacak olan eylemin bütün Türkiye’nin yayılacağını ve buradaki direnişten moral alacağını biliyorlar. İşte bunun için yasaklıyorlar" dedi.

Diyarbakır’ın ayakta olduğunu söyleyen Aydoğan, "Şu anda Diyarbakır’ın bütün sokakları ve meydanlarını halk doldurmuş evinde, dükkanlarda, yaşadığı her yerde ve mekanda açlık grevine girerek cezaevindekilerle dayanışma eylemini fiilen sivil bir eylemlik olarak başlatmıştır" diye konuştu.

DAĞILIRKEN OLAY ÇIKARDILAR

Daha sonra grup dağılırken, merkez Bağlar İlçesi’ndeki Emek ve Öğretmenler Caddesi üzerinde yüzleri kapalı grup yola barikat kurdu. Lastik yakarak yola barikat kuran eylemciler, polise taş ve el yapımı bomba atmaya başladı. Bunun üzerine polis saldırganlara basınçlı su ve biber gazı sıkarak müdahale etti. Kentin bir çok noktasında olaylar sürerken çok sayıda kişi gözaltına alındı. Bağlar ilçesi Emek Caddesi’nden geçmekte olan 21 GN 202 plakalı araç göstericilerin arasında kalınca bir grup gösterici aracı ateşe verdi. Alevleri polisin TOMA araçları ile söndürülürken, otomobil kullanılamaz hale geldi.

GÜNEYDOĞU İLLERİNDE

Öte yandan, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) çağrısı üzerine Siirt, Şırnak ve Mardin'de 48 saat sürecek olan açlık grevleri başlatıldı. Bu arada bölgedeki bazı il ve ilçelerde, cezaevlerindeki açlık grevlerini bahane ederek olay çıkaran ve polise taşlı saldırıda bulunan gruplara tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Olaylarda bazı göstericilerin gözaltına alındığı bildirildi.

GERGİNLİKLER YAŞANDI

Öte yandan sokak olaylarının yaşandığı söz konusu il ve ilçelerde kepenklerin de kısmen kapalı olduğu gözlendi.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde ise izinsiz gösteri yapan bir grup, 23 Nisan İlköğretim Okulu'na taş ve molotofkokteylli saldırıda bulundu. Okulun özellikle ana sınıfların bulunduğu kısmında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu söndürüldü. Polis, saldırganların yakalanması için çalışma başlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz