Sorudaki odak: 'JİTEM'in işleyişi'

Ape Musa cinayetinte "tetiği" çeken ve 20 yıl sonra yakalanan tetikçi Hamit Yıldırım, Diyarbakır'da "özel ekip" tarafından sorgulanırken, polis "JİTEM'in işleyişi" üzerinde duruyor.

Sorudaki odak: 'JİTEM'in işleyişi'

Halk arasında "Ape Musa" diye anılan Kürt Yazar Musa Anter cinayetinde tetiği çeken ve 20 yıl sonra yaşadığı Şırnak'ın Kumçatı Beldesi'ndeki evinden gözaltına alınarak Diyarbakır'a getirilen tetkçi Hamit Yıldırım'ın sorgusu Emniyet Müdürlüğü Terörle Şube Müdürlüğü'nde özel bir ekip tarafından yürütülüyor.

EK GÖZALTI SÜRESİ

Hamit Yıldırım için Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın ek 4 gün gözaltı süresi verdiği öğrenildi. Hamit Yıldırım'ın Musa Anter cinayeti dahil, öldürülen kapatılan HEP İl Başkanı Vedat Aydın cinayeti başta olmak üzere bölgede işlenen faile meçhul cinayetler, Yeşil kod adlı kontrgerilla elemanı Mahmut Yıldırım ve JİTEM işleyişi sorgulanıyor.

ÖZEL SORUŞTURMA

Özel Yetkili savcı gözetiminde yürütülen soruşturmada elde edilecek bilgilerin, Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu'daki bir çok faili meçhul cinayetve olayın, aydınlatılmasına yardımcı olacağı gözüyle bakılıyor. Polis özellikle, 20 yıl süreyle Şırnak'ta barınması sağlanan Hamit Yıldırım'ı kimlerin koruyup-kolladığı yönündeki soruya da cevap arayacak.

KAYIP YAKINLARI ANLATTI

Öte yandan,  İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla her hafta gerçekleştirdikleri oturma eylemi 177’inci haftasını geride bıraktı. Kayıpların ve faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan İHD Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetler Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek, 1992 yılında katledilen Musa Anter'i öldürdüğü ileri sürülen Hamit Yıldırım'ın yakalandığını belirterek, Yıldırım'ın sadece Anter cinayetini değil birçok cinayetin faili olduğunu söyledi. Bunlardan birinin de 26 Mart 1993 tarihinde Şırnak'tan Cizre'ye giderken Cemal Özkurt ile birlikte katledilen Ömer Güven cinayeti olduğunu belirten Perinçek, bu cinayette kullanılan silahın sahibi korucu Osman Ertak'ta bulunduğunu, Osman Ertak'ın da silahı Hamit Yıldırım’dan aldığını itiraf ettiğini söyledi.

AZMETTİRENLER KİMLER?

Hamit Yıldırım’ın yakalanmasının tek başına anlam ifade etmediğini kaydeden Perinçek, asıl önemli olanın tetikçileri azmettirenler ve organize edenler olduğunu dile getirdi. Kayıp yakınları olarak katledilenlerin faillerinin peşini bırakmayacaklarını sözlerine ekleyen Perinçek, hükümetin yaşanan bu katliamların perde arkasını araştırması gerektiğini belirterek, ve bu konuda daha etkin bir soruşturma yürütmesini istedi. Yapılan konuşmaların ardından 1993 yılında katledilen Ömer Güven ve Cemal Özkurt anısına 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz