Sorunun çözümü Erdoğan'da

Zana’nın ardından Yurttaş da “Gelmiş geçmiş en güçlü Başbakanın Erdoğan olduğu tespitine katılıyorum. Başbakan’ın, kurumlar üzerindeki etkinliğini Kürt sorununu çözmede kullanması gerekiyor” dedi.

Sorunun çözümü Erdoğan'da

DEP ESKİ MİLLETVEKİLİ SEDAT YURTTAŞ

 

KÜRT siyasetinin etkili isimlerinden, kapatılan DEP’in eski milletvekili avukat Sedat Yurtdaş da Leyla Zana’nın “Kürt sorununu Erdoğan çözer” tespitine katıldı. Yurtdaş “Gelmiş geçmiş en güçlü Başbakanın sayın Erdoğan olduğu tespitine katılıyorum. Başbakan’ın kurumlar üzerideki etkinliğini Kürt sorunu çözmek için kullanması gerekiyor” dedi. Yurttaş, çözüm olarak genel affı işaret etti.

 

O talepler ortak talep

 

Oslo’dan sonra barış arayışlarının tıkalı olduğu zamanda Erdoğan - Zana görüşmesini olumlu bulduğunu ifade eden Sedat Yurtdaş, Zana’nın Başbakan’a ilettiği taleplerin aslında Kürtlerin ortak talebi olduğunu söyledi. Yurtdaş, Kürt meselesinin bugüne kadar çok konuşulduğunu artık konuşulmadık bir şey kalmadığını dile getirerek, somut adımların atılmasını istedi.

 

BDP yerine önemli figürler

 

Başbakan Erdoğan’ın BDP’nin kurumsal kimliği ile diyalog başlatma yerine Demokratik Kürt mücadelesinin önemli bir figürüyle temasta bulunmayı tercih ettiğini aktaran Yurdaş, “Bu tercihte çeşitli Başkentlerin etkisi vardır. Bu Başkentler Washington’dur. Strasburg’dur, Erbil’dir işte Ankara’dır. Fakat bütün bunlar İmralı’yı da etkileyecek. Bütün bunların trafiği İmralı’dan geçtiği varsayılıyor. Veriler de bunu gösteriyor” dedi.

 

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, ‘Kürt sorununu Erdoğan çözer’ diyen Leyla Zana’yı eleştirirken sarf ettiği, ‘Leyla’yı Leyla yapan Mecnun’un aşkıdır’ sözünü hatırlatan Yurtdaş şöyle konuştu:

 

Leylasız mecnun olmazdı

 

“Leyla olmazsa Mecnun’da olmazdı. Mecnun, Kays olarak yaşayacaktı ve biz onu bilmeyecektik. Belki de kimse onu bilmeyecekti. En güçlü örgütlerde bireylerden oluşur. Bireyin oraya taşıdığı bilgi, tecrübe, güç etkili güce dönüşür. Bireylerin toplum hayatı içerisinde önemli olduğu önümüzdeki süreç bu tartışmayla şekillenecek.”

 

Dilimizi kontrol etmeliyiz

 

Zana’nın da dâhil olduğu Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nin yaptığı açıklama ile Zana’yı hainlikle suçlamasını ise isabetsiz bir karar olarak değerlendiren Yurttaş, “Sert açıklamalar ve kesinlikle isabetsizdir. Şiddetin bitirilmesi için çaba içerisinde olmalıyız. Dilimizi kontrol etmemiz lazım. Başbakan ile görüşmesinde Leyla Hanımın net talepleri vardır. Leyla Hanım ağır eleştirileri hak etmiyor. Bu barış diline katkıda bulunmak daha iyi olacaktır” şeklinde konuştu.

 

Evet, en güçlü Başbakan

 

Başbakan-Zana görüşmesi sonrası hangi somut adımların atılması gerektiğiyle ilgili olarakta “Şimdiye kadarki politikaya bakarsak umut var” diyen Yurtdaş şöyle devam etti: “Leyla Zana’nın girişimi toplumsal siyasette karşılığı olup olmadığı atılacak adımlar belirleyecek. Kürtler anayasada yurttaşlığı, eğitimi nasıl yer alacak. Anayasanın başlangıç ilkeleri kaldırılacak mı? Ama burada en önemli adım dağdaki insanı siyasete katmaktır. Genel affı getirecek adımlar atmaktır. Kürt sorunu çözmedeki en önemli isim Başbakan’dır. Gelmiş geçmiş en güçlü Başbakan tespitine katılıyorum. Ama şurada kurumlar üzerideki etkinliğini Kürt sorunu çözmek için kullanması gerekiyor.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler