Sulhu onlar sağlayacak

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, çocuk kaçırma, konut dokunulmazlığı, ticari sır ve taksirle yaralama suçlarında şüpheli sanık ile mağdurların uzlaştırması için hukuk eğitimi almış 53 kişiyi görevlendirdi. Ücret karşılığı taraflarla görüşerek uzlaşı sağlayacaklar arasında bölgede deneyimli 4’de imam bulunuyor.

Sulhu onlar sağlayacak

DİYARBAKIR- Adalet Bakanlığı, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun 253. Maddesi’nin uzlaşma kapsamına giren suçlarda şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören kişi veya özel hukuk tüzel kişisi arasında uzlaştırma işlemlerini yapmak üzere hukuk öğrenimi gören uzlaştırıcıların alınmasına karar verdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da aralarında savcılık ve mahkeme kâtipleri ile 4 imamın bulunduğu 53 kişinin başvurusunu kabul etti.

200 İLE 300 TL ARASINDA ÜCRET

İlahiyat fakültesi yanı sıra hukuk öğrenimi gören; Diyarbakır’ın Bismil İlçesi Billal-i Habeş Cami imamı Cengiz Eroğlu, Akpınar Cami imamı Mehmet İhsan Aslan, Şentepe Cami imamı Mesut Kayhan ve Hz.Yusuf Cami imamı Ahmet Kalkan uzlaştırmacı seçilmeleri dikkat çekti.

Uzlaştırmacı imamlar CMK 253. Madde kapsamına giren; kasten yaralama, taksirle yaralama, konut dokunulmazlığının ihlali, çocuğun kaçırılması-alıkonulması ve ticari sırlar konusunda anlaşmazlık yaşayanlar arasında uzlaştırmacı olarak bakacak. Uzlaştırmacılar taraflar ile görüştükten sonra raporunu ilgili cumhuriyet savcısına sunacak. Rapor karşılığında ise 200 ile 300 TL arasında ücret alacak.

“BARIŞ KONUSUNDA DENEYİMLİYİZ”

Uzlaştırmacı olarak kabul edilen cami imamları tarafları barıştırma konusunda deneyimli olduklarını söylüyor.

İlahiyat ve işletme fakülteleri mezunu olan Bilal-i Habeş Cami imamı Cengiz Eroğlu, “Aralarında husumet olan onlarca aileyi İslam hukukuna göre barıştırdık. Bundan böyle mahkeme kararıyla resmi olarak yapacak olmamız önemlidir. Cumhuriyet savcıları henüz bu konuda bizi görevlendirme yapmadı, çok heyecanlıyız” dedi.

“ADALETE YARDIMCI OLACAĞIZ”

Adalet Bakanlığı bünyesinde uzlaştırmacı olarak görevlendirilen Hz.Yusuf Cami İmamı Ahmet Kalkan “Din görevliliği mesleğimizden ötürü görev yaptığımız camilerdeki mahallerde barışık olmayan veya kavgalı olan tarafları bir araya getirerek Allah adına uzlaştırıyoruz. Bu işin yabancısı olmadığımızdan ötürü başvuru şartları tutunca müracaat ettik. Bundan böyle resmi olarak bu işi deneyimimizi katarak en iyi şekilde adaletin sağlanmasında yardımcı olacağız ”diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz