Görüş Bildir

Sur'a 3. Kez kayyum geldi

Sur Belediyesi, her seçim sonrasında "kayyum" dönemlerini geçirmede rekor ilçelerin başında gelirken, üçüncü kez kayyum ataması. Gözaltına alınan HDP'li Sur Belediye Başkanı Filiz Buluttekin'in yerine, Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi yine atandı.

Sur'a 3. Kez kayyum geldi

Sur Belediyesi, her seçim sonrasında "kayyum" dönemlerini geçirmede rekor ilçelerin başında gelirken, üçüncü kez kayyum ataması. Gözaltına alınan HDP'li Sur Belediye Başkanı Filiz Buluttekin'in yerine, Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi yine atandı.

1994 yılına kadar Diyarbakır Belediyesi tarafından yönetilen ilçe, bu tarihten sonra merkez ilçe oldu. 27 Mart 1994 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Refah Partisi’nden Cemal Toptancı yüzde 43 oy alarak belediye başkanlığına seçildi.

1999'DA HADEP KAZANDI

1994’ten 1999 yılına kadar Refah Partisi'nin elinde bulunan Sur Belediyesi, 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Halkın Demokrasi Partisi’nin (HADEP) adayı Cezayir Serin'in yüzde 69.41 oy almasıyla el değiştirdi. Sur’da, 28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimlerde ise bu kez Demokratik Toplum Partisi'nden (DTP) Abdullah Demirbaş yüzde 56.63 oranında oy alarak belediye başkanlığına seçildi.

2007'DE İLK KAYYUM

Belediyenin başlattığı “Çok dili belediye” projesinden dolayı Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, 2007 yılında görevden alınarak tutuklandı. Demirbaş’ın yerine ise dönemin Diyarbakır Valisi Efkan Ala’nın yardımcısı Ahmet Aydın kayyum olarak atandı. 2009 yerel seçimlerine 2 ay kala bu kez kayyum yetkisi Sur Kaymakamı Erdoğan Aydın’a devredildi.  İki ay sonra 29 Mart 2009’da yapılan seçimlerde eski belediye başkanı Abdullah Demirbaş yüzde 65 oy alarak tekrar belediye başkanlığına seçildi.

2016'DA İKİNCİ KAYYUM

30 Mart 2014’te Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) adayları Seyit Narin yüzde 55 oy olarak seçildi. Bu dönemde "Öz Yönetim" ve çıkır, barikat terörüyle Narin'de görevirden alırarak 23 Ağustos 2015’te tutuklandı. 26 Ağustos 2015’te ise İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Narin'in yerine 15 Temmuz darbe girişimi arından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 11 Eylül 2016 tarihinde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kayyum atandı. Diyarbakır Vali Yardımcısı Bilal Özkan görevlendirildi.

ÖZKAN YERİNE ÇİFTÇİ

Kayyum Özkan, son olarak 24 Haziran genel seçimlerinde AK Parti aday adaylığı için istifa etmesi üzerine yerine Diyarbakır Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi ikinci kayyum olarak atandı.

HDP, 31 Mart yerel seçimlerinde aldığı yüzde 60,76 oy oranıyla yeniden Sur Belediyesi yönenitimi ele geçirdi. Filiz Buluttekin Belediye Başkanı olarak seçildi.

ÇİFTÇİ YENİDEN KAYYUM

8 aylık bir süreden sonra Sur Belediyesi'ne bir kez daha İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandı. Belediye Başkanı Filiz Buluttekin terör soruşturması kapsamından gözaltına alınırken, yerine kayyum olarak, bir önceki kayyum Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi atandı.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Valilikten yapılan açıklamada, Sur Belediye Başkanı Feyme Filiz Buluttekin hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2019/17902 sayılı soruşturmasının derdest olduğu, bu dosya kapsamında gözaltına alındığı ve gözaltı sürecinin devam ettiği belirtildi.

Buluttekin'in, hakkında devam eden adli işlem süreci ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının söz konusu soruşturma dosyası kapsamında gözaltına alınmış olması göz önünde bulundurularak Anayasa'nın 127'nci maddesi ile Belediye Kanunu'na istinaden Bakanlığın 20 Aralık tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırıldığı bildirildi.

 Açıklamada, Belediye Kanunu uyarınca Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi'nin Sur Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiği kaydedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi