Suriye Kürtleri bir halktırlar

Diyarbakır'da oluşturulan Suriye Kürtleriyle Dayanışma Komitesi, geçen hafta Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelen Suriyeli muhalefet gruplarının, Türkiye'nin baskısıyla Kürtleri bir halk olarak görmeyip sadece Suriye vatandaşı olmaktan kaynaklı haklarından bahsetmesini eleştirdi. Komite, "Türkiye kendi Kürt politikasını, Beşar Esad sonrası Suriye'sine ihraç etmek istiyor" iddiasında bulundu.

Suriye Kürtleri bir halktırlar

Diyarbakır'da Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR), Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Dicle Fırat Diyalog Grubu, Azadi İnisiyatifi, Devrimci Demokratlar Grubu'nun oluşturduğu Suriye Kürtleriyle Dayanışma Komitesi, 2-3 Temmuz tarihlerinde Mısır'ın başkenti Kahire'de Suriye Muhalefet Gruplarının düzenlediği ve Kürt grupların bir halk olarak tanınmadığı için terk ettiği toplantıyı eleştirdi.

 

SURİYE POLİTİKASI

 

ÖSP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıda konuşan Genel Başkan Yardımcısı Aziz Mahmut Ak, Suriye'den çeşitli Kürt partilerinin oluşturduğu ve aralarında PKK'nın Suriye uzantısı Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) destek verdiği Batı Kürdistan Halk Meclisi'nin bulunduğu grupların katıldığı Kahire'deki toplantıda Kürtlerin bir halk olarak değil, Suriye vatandaşı olmasından kaynaklı demokratik haklarından bahs edildiği için Suriye Demokratik Güç Birliği dışındaki diğer Kürt grupların toplantıyı protesto ederek terk ettiğini söyledi.

 

KÜRTLERİN SORUNLARI

 

Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerin baskıları ve Suriye Ulusal Konseyi içindeki şöven kesimin de karşı çıkması üzerine, Suriye Kürtlerinin millet olmaktan kaynaklanan meşru taleplerinin kabul edilmediğini ve sonuç bildirgesine de yansıtılmadığını belirten ÖSP Genel Başkan Yardımcısı Aziz Mahmut Ak, "Türkiye bir taraftan Baas rejiminin meşru olmadığını ilan ederken, diğer taraftan Suriye Kürtlerinin statüsüz ve hukuki güvencelerden yoksun kalmalarına yol açacak politik tavır ve girişimleri desteklemektedir. Kendi Kürt politikasını Beşar Esad sonrası Suriye'sine de ihraç etmek istediğini ortaya koymaktadır" iddiasında bulundu.

 

TAMPON BÖLGEYİ

 

Suriye Kürtleri İlerici Demokrat Partisi sözcüsü Varoj Temo ise Kürtçe yaptığı konuşmada, Suriye'deki Kürtlerin, Türkiye'nin kendi başına sınırda bir tampon bölge oluşturmasına karşı olduğunu belirterek, "Ancak, Suriye Kürtleri, NATO'nun tampon bölge oluşturarak güvenliklerini sağlamasından yana" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler