Görüş Bildir

Tahliye edilmeden tutuklama çıkarıldı

Diyarbakır'da tutuklu iken avukatların itirazı üzerine tahliye kararı çıkarılan ve 24 Haziran seçimlerinde Hakkari'den Milletvekili seçilen Leyla Güven, savcının itirazı üzerine tahliye edilmeden ikinci kez tutuklama çıktı.

Tahliye edilmeden tutuklama çıkarıldı

HDP'nin Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde tutukluyken aday göstermesiyle Hakkari'den milletvekili seçilen Leyla Güven hakkında, avukatlarının yaptığı başvurudan sonra verilen tahliye kararı gerçekleştirilmeden savcının itirazıyla üst mahkemece yeniden tutuklama kararı verildi.

TAHLİYE EDİLMEDEN YENİDEN TUTUKLAMA KARARI

Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında, yargılandığı 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nce avukatlarının başvurusu üzerine tahliye kararı verildi. HDP'li vekiller ve avukatları cezaevine gidip, Leyla Güven'in çıkmasını beklerken savcının, bir üst mahkeme olan 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, tahliye kararına itiraz etmesi sonucu Güven hakkında yeniden tutuklama kararı verildiği öğrenildi.

​'3 HAKİM, 5 DAKİKADA 4 KLASÖRÜ OKUYUP TUTUKLAMA KARARI VERDİ'

Leyla Güven'in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, karara tepki göstererek, savcılık itiraz ettiği için tahliyenin gerçekleştirilmediğini ve bunun 'hürriyeti tahdit' suçu olduğunu kaydetti. Baydemir, "Savcılık, mahkeme kararına rağmen tahliyeyi engellediği için sorumludur. Olması gereken, müvekkilimin tahliye edilmesi ve eğer savcılık itirazı sonrası 10'uncu Ağır Ceza kararını değiştirirse yeniden tutuklama kararı çıkarılmasıydı. Olmadı gereken buyken, tahliye gerçekleşmedi. Şu saate kadar tarafımıza yazılı karar verilmedi. Sadece sözlü olarak 10'uncu Ağır Ceza 'Yeniden tutuklama verildi' dedi. Bu arada dosyayı bilmeyen başka mahkemenin 3 hakimi, 5 dakika içinde 4 klasörü okuyup, tutuklamanın gerekli olduğuna karar verdi. Karar henüz verilmedi; ama sözlü olarak söylendi. Tekrar pazartesi itiraz edeceğiz. Bir mahkeme kararına uyulması herkes için zorunludur, bağlayıcıdır. Saat 11’de verilen tahliye kararı şu saate kadar uygulanmamıştır. İtiraz sonraki bir meseledir. İtiraz hakkımızı biz de kullanacağız" diye konuştu.

VİRANŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde 2011 yılında Belediye Başkanı olan, KCK ana davasında yaklaşık 5 yıl hapis yatıp tahliye olduktan sonra, 7 Haziran 2015 seçimlerinde Şanlıurfa'dan HDP Milletvekili seçilen Leyla Güven, 1 Kasım 2015'te aday gösterilmedi. Yaklaşık 6 ay önce hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne gönderilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Güven, 24 Haziran seçimlerinde HDP'den Hakkari 1'inci sıra milletvekili adayı gösterildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi