Tarihin en sıcak günü

Meteoroloji'den gelen bilgilere göre İstanbul dahil çok sayıda ilde tarihin en sıcak günü yaşandı. İstanbul'da hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi aştığı bildirilirken uzmanlar sokağa çıkmama uyarısı yaptı.

Tarihin en sıcak günü

Son yılların en sıcak yaz aylarını yaşayan Türkiye'de sıcaklıklar bugün bir çok ilde rekor kırdı. bekleniyor. İstanbul'da hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi aşarken sıcaklıklar bazı illerde 50 dereceye kadar ulaştı.

Sıcaklıkların mevsim normallerinin 2 ile 6 derece üzerine çıkacağı dile getiren Meteoroloji 13. Bölge Müdürü Ömer Faruk Kaya, “En yüksek sıcaklıklar 37 ile 40 derece, en düşük sıcaklıkların ise 20 ile 23 derece arasında olması tahmin edilmektedir” dedi.

Öte yandan artan sıcak havalar ile ilgili uzmanlardan açıklamalar geldi. Etlik Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari Sorumlusu Doç. Dr. Ahmet Burak Erdem, aşırı sıcaklardan dolayı özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması uyarısında bulundu.

Meteoroloji uzmanları, son 400 bin yılın en sıcak günlerinin geldiğini açıklarken, Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevli kardiyoloji uzmanları ise, "Kalp damar hastalığı olanlar, hipertansiyon hastası olanlar özellikle sıcaklara karşı tedbirli olunması istendi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, aşırı sıcaklıkların tarımsal üretimi etkilediğini, bitkileri strese sokarak verimde düşüşe yol açtığını bildirdi.

Sıcaklıklar ülke genelinde devam ederken sıcak altında çalışan işçiler ise zor anlar yaşıyor.

Meteorolojinin uyarı yaptığı sıcaklık, fırınlarda 5 katına çıkıyor. Fırıncılar sıcağı daha az hissetmek için zaman zaman ya kıyafetlerini ıslatıyor yada elini, yüzünü soğuk su ile yıkayarak serinlemeye çalışıyor. Ter içerisinde kalan fırıncılar, adeta ekmek gibi pişiyor.

Son günlerde yaşanan elnino sıcaklarının en yoğun yaşandığı illerin başında gelen ve termometrelerin 42 dereceyi gösterdiği ve hissedilen sıcaklığın 50 derece civarında olduğu Edirne’de işçiler asfalt sezonunu nedeni ile çalışmaya devam ediyorlar. 170-180 derecede asfalt döken işçiler, sıcağa rağmen çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor

Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki üzüm işçileri, rekor sıcaklıklara rağmen bağlarda zorlu mesaisini sürdürüyor. Termometrelerin 45 dereceyi gösterdiği kentte geçimini sağlamaya çalışan işçiler, sıcak havaya rağmen zorlu mesaisini sürdürüyor. Manisa'nın en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan üzümde de işçiler, hasat çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler