Tarım fuarında "Silah" standı!

Diyarbakır'daki Tarım ve Hayvancılık Fuarında "silah stantı" açıldı. Skandal olay büyük tepki çekerken, Tüyap yönetimi geri adım atarak "satış" yapılmadığını öne sürdü.

Tarım fuarında

Kısa süre önce İnşaat Fuarında büyük bir organizasyon skandalı yaşatan TÜYAP, Tarıy ve Hayvancılık Fuarında da, skandala ve halktan tepki gören organizasyona imza attı.

SİLAH REYONU

Tarım fuarında, bir silah firmasının stant açması tepkiye neden oldu. Tarım Fuarında "silah satış stantının" açılması olurmu diye soran Diyarbakırlı vatandaşlar, büyük tepki gösterdi. Vatandaşlar, TÜYAP ve Oda yönetimlerine eleştiri getirdi.

GERİ ADIM ATILDI

Tüyap Fuarcılık Diyarbakır Bölge Müdürü Velat Ektirici geri adım atarak, "O silahlar görsel amaçlı. Burada silah satışı söz konusu bile değil" iddiasında bulundu.

FİRMA TALEP ÇOK

Ektirici'nin satış yapılmadığı yönündeki açıklamasının aksine stant açan Silah firmasının müşteri temsilcisi Aydın Dağ beklentilerinin üzerinde talep olduğunu belirtti.

DİYARBAKIR-Kısa süre önce İnşaat Fuarında büyük bir organizasyon skandalı yaşatan TÜYAP, Tarıy ve Hayvancılık Fuarında da, skandala ve halktan tepki gören organizasyona imza attı. Tarım fuarında, bir silah firmasının stant açması tepkiye neden oldu. Tüyap Fuarcılık Diyarbakır Bölge Müdürü Mehmet Velat Ektirici halktan gelen yoğun tepkiler üzerine geri adım atarak, "O silahlar görsel amaçlı. Burada silah satışı söz konusu bile değil" iddiasında bulundu.

SİLAH STANTI SKANDALI

Tüyap Fuarcılık tarafından düzenlenen ve salı günü kapılarını ziyaretçilereaçan 10'uncu Diyarbakır Tarım Hayvancılık Fuarı'nda yerli silah üretimi yapan Trabzon merkezli bir Silah Üretim firması stant açtı. Tarım Fuarında "silah satış stantının" açılması olurmu diye soran Diyarbakırlı vatandaşlar, büyük tepki gösterdi. Olayı skandal olarak değerlendiren vatandaşlar, TÜYAP Yönetimine ve Fuarın bileşenleri arasında yer alan oda yönetimlerine eleştiri getirdi.

Bölgenin hassasiyetinin dikkate alınmadığını ifade eden vatandaşlar, bu tür sergi ve fuarlardaki satışların silah merakını artırmaya neden olduğunu belirterek, şöyle dedi;

"Hangi çağdayız. Tarım fuarında, tabanca satışı yapılıyor. Stant açılmış. Toplum bu sergileri gördüğünde, silahlı merakına sarılıyor. Bir özenti. Bakınız fuarda herkes silah reyonunun önünde, ellerinde silah bakıp duruyorlar. Gençler, çocuklar, herkes var. Halka açık bir yer. Sektörel yönde bir uygulama olsaydı. Yani girişlerde, kriter yok. Bu toplumu silahlandırmaya tetiklediği gibi, fuarın ruhuna da uygun değil. Herkes silahla resim çekiyor. Demek ki bir özenti var. Bölgenin zaten hassasiyeti söz konusu. Tüyap Yönetimi bu skandala neden ve ev sahibliği yapmaması gerekirdi."

YÖNETİM GERİ ADIM ATTI

Öte yandan, tepki gören silah stantıyla ilgili Tüyap Fuarcılık Diyarbakır Bölge Müdürü Mehmet Velat Ektirici DHA'ya, silahların görsel amaçlı olduğunu, satış yapılmadığını iddia etti. Olayı küçümsemeyen bir tavır ortaya koyan Ektirici, "Bir genç, stanttaki silahı almış ve arkadaşına tutmuş. O sırada biri fotoğraf çekip, sosyal medyada paylaşmış. Bu da tepkilere neden oldu. Silahlar görsel amaçlı, içinde şarjör yok. Kaldı ki buraya günde binlerce insan geliyor. Burada silah satışı söz konusu bile değil" iddiasında bulanması dikkat çekti.

'HASSASİYET OLURSA'

"Bölge hassasiyeti olursa biz bu firmaları buraya almayız" savunmasında bulunan Ektirici, Ateşli Silahlar Kanunu'na göre 100'den fazla büyükbaş hayvanı ve ya 100 arı kovanı olan kişilerin silah satın alabileceğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Biz de şaşkın durumdayız. Türkiye’de Ateşli Silahlar Kanunu var. Buna göre hayvancılık sektöründe yüzden fazla büyükbaş hayvanı veya yüzden fazla arı kovanı olan, tarımla uğraşıp büyük arazi sahibi olan bir çiftçi silah alma hakkına sahip. Bu kanunlaştırılmış bir uygulama. Bu firmalar da son 10, 15 yıldır Türkiye’deki bütün tarım fuarlarına katılıyorlar. Bu tarım fuarlarında olan bir şey. Neden bu şekilde tepki aldı biz de bilmiyoruz. Türkiye'de düzenlenen yüzlerce tarım fuarına katılan firmalar bunlar. Bizim olmazsa olmazımız değiller. Bölge hassasiyeti olursa, biz bu firmaları buraya almayabiliriz. Bu herhangi bir zorunluluk veya hükümlülük değil."

SİLAH SATIŞ TEMSİLCİSİ

Ektirici'nin satış yapılmadığı yönündeki açıklamasının aksine stant açan Silah firmasının müşteri temsilcisi Aydın Dağ beklentilerinin üzerinde talep olduğunu belirtti. Dağ, "Trabzon Silah olarak katılım yaptık. Fuarda beklentimizin üzerinde talep oldu. Gelen katılımcılara silahlarının modellerini, emniyetli şekilde nasıl kullanacaklarını, nasıl silah ruhsatı çıkaracakları hakkında bilgilendirme yapıyoruz. Vatandaşlar silahlara nasıl sahip olacaklarını fazla bilemiyorlar. Genelde kaçak silah üzerine merakları olduğu için bizler ruhsatlı olarak silah edinebilmeleri noktasında elimizden geldiği kadar bilgi vermeye çalışıyoruz." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz