Tehdit edilmiş!

Öldürülen 'Diyarbakırlı Ramazan Hoca'nın 2 hafta önceki paylaşımında; “dükkanıma gelip rahatsız ediyorlar” dediği ortaya çıkarken, saldırgan yakalandı. Cenazesi Diyarbakır’da toprağa verildi.

Tehdit edilmiş!

Diyarbakır ve yöresinde, özellik de de sosyal medyada ‘Diyarbakırlı Ramazan Hoca ya da Filozof Ramazan’ olarak tanınan ve önceki gün İstanbul Fatih’te bıçaklanarak öldürülen Ramazan Pişkin’in 2 hafta önce paylaştığı görüntüde, tarikatlarla ilgili söylediği sözlerden dolayı iş yerine gelen bazı kişiler tarafından rahatsız edildiğini, tehditler aldığını söylediği ortaya çıktı. Pişkin’in cenazesi Diyarbakır’da gözyaşları içerisinde toprağa verildi.

KENDİ İŞYERİNDE BIÇAKLANDI

Olay, önceki gün saat 14.00 sıralarında Cerrahpaşa Mahallesi'nde Ramazan Pişkin'e ait “Ramazan hocanın yeri” isimli çay ocağında meydana geldi. Pişkin'in bıçaklandığını gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı.

NAMAZ KILARKAN ÖLDÜRÜLDÜ

 İlk müdahalesi sağlık ekipleri tarafından olay yerinde yapılan Pişkin, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Pişkin yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Polis, olayın ardından kaçan saldırganın yakalanması için çalışma başlattı. Pişkin’in cenazesi otopsi işlemlerinin ardından yakınlarına teslim edilerek, Diyarbakır’a getirildi. 

ULU CAMİ’DE CENAZE TÖRENİ

Ailesi ve yakınları tarafından Diyarbakır Havalimanı'ndan alınan Pişkin'in naaşı, cenaze nakil aracıyla merkez Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami'ye getirildi.  Vatandaşların büyük katılım gösterdiği cenazede izdiham yaşandı. Namaz öncesi kardeşinin tabutuna sarılarak Kürtçe ağıtlar yakan ablası, kameralara tepki gösterdi. ”Namazın üstünde öldürdüler kardeşimi.. Siz tuttunuz bu kameraları.. Allah sizi kahretsin.. Sizin yüzünüzden öldürdü…” dedi.

ÇİFT HAVUZLAR MEZARLIĞI

Camide kılınan cenaze namazının ardından Pişkin'in cenazesi, tekbirler eşliğinde vatandaşlar omuzlarına alarak Sur ilçesindeki Çifte Havuzlar Mezarlığı'na götürüldü. Burada dualar eşliğinde defnedildi.

KATİLLERİN BULUNSUN, CEZASINI ALSIN

Burada Pişkin'in babası İsmail Pişkin, defin işleminin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, oğlunu katledenlerin yakalanmasını ve cezalandırılmasını talep ederek, "Devlete güveniyorum, Allah devlete zeval vermesin. Oğlum çok iyi biriydi. İnsanları seviyordu, çocuklar onun peşinden gidiyordu." dedi. Törene, HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Pişkin'in ailesi, yakınları, arkadaşları, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

‘GELİYORLAR MAALESEF BİZİ BURADA RAHATSIZ EDİYORLAR’

Şüphelinin yakalanması için polisin yaptığı çalışma sürerken, sosyal medyada, ‘Diyarbakırlı Ramazan Hoca’ olarak paylaşımlar yapan Pişkin’in 2 hafta önce yayınladığı görüntü ortaya çıktı. Pişkin, görüntülerde tarikatlarla ilgili söylediği sözler nedeniyle rahatsız edildiğini belirterek, “Benim üzerimde yoğun bir kampanya var maalesef. İsmi önemli değil. Kendini bilmez, edepten, terbiyeden, ahlaktan yoksun insanlarla benim hiçbir ilişkim olamaz. Ne dünyada ne ahirette. Ben tüm tarikatlar sapıktır dememişim. Bidat ve hurafeler var. Maalesef rant kapılarına dönmüş. Mutlak manada hepsi değil. Genel anlamda sıkıntıdırlar. Uyutma politikası var. Bunu sürekli söylüyoruz.

TARİKATLARIN HEPSİNE İTİRAZIM YOK

Topyekun hepsi sapıktır demiyorum. Tek tük bazı iyi hoca ve şeyhlerimiz var. Ama genel olarak tarikatlarda bidat ve hurafeler doludur. Tasavvuf ve tarikat bir yorumdur. Sizi bağlar. İslam’ın, Kuran’ın bir parçası değildir. Mezhep gibi bir yorumdur sizi bağlar. Biz topyekun alıp topyekun da atmıyoruz. Kimseye bir küfür ve hakaretimiz de olmamıştır. Kimseden bir korkumuz da yoktur. Güzel bir dille söylüyoruz. Ben bu yola yüce Allah’la geldim. Hiç kimseden korkum yok. Maalesef benim dükkanıma kendini bilmez bazı insanlar geliyor. Cahiller Allah onları hidayet etsin. Geliyorlar burada ortalığı karıştırıyorlar. Biz de diyoruz; arkadaşlar bu konuyu kapatalım, ya sükunetle oturalım veya lütfen dağılalım. Ortalığı karıştırıcı, provokatif eylemler yapmayalım. Geliyorlar maalesef burada bizi rahatsız ediyorlar. Yapmış olduğun yanlışların hesabını nasıl vereceksin kıyamet gününde. İki elim yakanıza yapışacak” dedi.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

İstanbul Valiliği, olayla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Ramazan Pişkin, saat 13.50 sıralarında Cerrahpaşa Mahallesi Kocamustafapaşa Caddesi 88 numaralı adreste bulunan ve kendisinin işlettiği çay ocağında, kimliği belirsiz bir şahıs tarafından bıçaklı saldırıya uğramıştır. Göğüs bölgesinden 3 bıçak yarası alan ve 112 ekiplerince hastaneye kaldırılan Pişkin, yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir.

SALDIRGAN YAKALANDI

Pişkin'i öldüren şüpheli Erkan Baykut (24) yakalandı. Şüphelinin Beyoğlu'nda oturduğu, 'Kasten yaralama', 'Tehdit', 'Mala zarar verme', 'Hırsızlık' suçlarından 9 kaydı olduğu öğrenildi. Olayda kullandığı bıçak ve kıyafetlerde ele geçirildi. 

YERLİKAYA YAKALANDIĞINI DUYURDU

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya,  Pişkin'in katil zanlısının yakalandığını kendi sosyal medya hesabından duyurdu. Yerlikaya, paylaşımında şunları kaydetti: "İstanbul Emniyet Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalar sonucu Ramazan Hoca'nın katil zanlısı E.B. yakalanmıştır. Kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Ramazan Hocaya Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun."

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Cinayet Büro Amirliği ekipleri, zanlının saldırıyı gerçekleştirdikten sonra Aksaray'a kadar yürüdüğünü, buradan otobüsle Beyoğlu Piyalepaşa Bulvarı'na gittiğini ve sonra Hacıhüsrev Mahallesi'ne geçtiğini tespit etti. Çalışmasını derinleştiren polis ekipleri, adresini belirlediği şüpheliyi operasyonla gözaltına aldı. Zanlının babasına ait iş yerinin de Pişkin'in iş yerine yakın bir bölgede olduğu öğrenildi.

Bu arada, şüphelinin yakalandığı ev basın mensupları tarafından görüntülendi. Zanlının bir süredir yalnız yaşadığı, annesinin iki hafta önce evden ayrıldığı öğrenilirken, iki katlı binanın giriş katında yer alan dairenin dağınık olduğu görüldü. Cinayet şüphelisinin komşusu Faruk Öztürk, olayı duyduğunda şoke olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

ANNESİ VE BABASI EVDE VAR

"Şahsı tanıyoruz. Komşumuzdu. Gerçekten kendi halinde bir çocuk. Bu nasıl oldu ilerleyen zamanlarda inşallah aydınlanacak. Madde bağımlısı olduğuyla ilgili bir şey görmedik, yalan olmasın. Evde annesi ve ablası da vardı. Ancak birkaç gündür annesi evde yoktu. Ailesiyle ilişkileri iyiydi, bir sıkıntı yoktu. Bazı tartışmalar oluyordu ama o kadar şiddetli değildi."

RAMAZAN HOCA KİMDİR?

1972 yılında Diyarbakır'da dünyaya gelen Ramazan Pişkin, kentte aynı zamanda “Filozof Ramazan" lakabıyla da tanınıyordu. 

Eski bir videosunda İslamiyet'le ilgili kitaplar okuyarak kendini yetiştirdiğini söyleyen Pişkin, bir süre sonra çevresinden kendisine "Deli" diyenler olduğunu ve hakaretlere uğradığını belirtti. 

2015 yılından beri başta Diyarbakır Ulu Cami olmak üzere camilerde yaptığı konuşmalarla tanınmaya başlayan Pişkin, sosyal medya platformlarında yayılan videolarıyla ünlü oldu. Pişkin'in öldürülmeden kısa süre önce İstanbul'a gelerek çay ocağı açtığı öğrenildi.

Pişkin, 2020 yılında haftada bir gün mezarlıklardaki ağaçları budayarak ve tespihçilere yardımcı olarak geçimini sağladığını söylemişti. 

Ramazan Pişkin, 2022 yılında gözaltına alındı ve Elazığ'da bulunan Fethi Sekin Şehir Hastanesi Psikiyatri Bölümü'ne yatırıldı. Diyarbakır 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 27 Mayıs 2020'de açıkladığı kararda, Pişkin'in 6 ayda bir muayene olması şartıyla serbest bırakılması kararlaştırıldı.

Söz konusu mahkeme kararı ise, 8 Ocak 2017 tarihinde, Ulu Cami'yi ziyaret eden bir kadına yönelik ''Bu şekilde dolaşamazsınız, ince giyinmişsiniz, içinizi görüyorum'' gibi sözlerle taciz, takip ve ifşa ettiği şikayetiyle başlatılan soruşturma ve "cinsel taciz suçu"ndan açılan davada verilmişti. 

Kaynak: Diyarbakır Söz