Terörün alçak yüzü!

İstanbul Ortaköy’de bulunan eğlence mekanı Reina saat 01.30 sıralarında silahlı saldırıya uğradı. Silahlı saldırıda 1’i polis 39 kişi hayatını kaybetti, 4'ü ağır 65 kişi de yaralandı.

Terörün alçak yüzü!

İstanbul’un ünlü eğlence mekânlarından Ortaköy’deki Reina'ya yeni yılın ilk saatinde uzun namlulu silahla saldırı düzenlendi. Bine yakın kişinin içerisinde bulunduğu ve yılbaşı kutlamaları yapılan kulübe düzenlenen saldırıda, saldırgan ilk olarak uzun namlulu silahla önce kapıda bekleyen bir polisi ve bir kişiyi öldürdü, ardından da ateş ederek, eğlence mekanına girdi.

Saldırgan elindeki uzun namlulu silahla gece kulübünde bulunanları gelişi güzer taradı. Can pazarına dönen mekanda biri polis memuru 39 kişi hayatını kaybetti, 65 kişi de yaralandı. Saldırının ardından olay yerine çok sayıda ambulans ve polis ekibi yönlendirildi.

Özel harekat polislerinin gece kulübüne operasyonu sonrasında, sağlık ekipleri yaralılara müdahale etti. Yaralılar gece kulübünden çıkarılarak olay yerinde bekleyen çok sayıda ambulansla, başta Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmak üzere çevredeki hastanelere kaldırıldı. Saldırı sırasında 700 davetlinin olduğu öğrenilen gece kulübünün bulunduğu cadde çift yönlü olarak trafiğe kapatılarak geniş güvenlik önlemleri alındı.

Saldırı anında içeride bulunan bazı kişilerin denize atladığı ifade edildi. Görüntülerinin güvenlik kamerasına yansıdığı belirtilen saldırganın kaçtığı belirtildi.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin cansız bedenleri ambulanslarla İstanbul Adli Tıp Kurumu Morgu'na götürüldü. Olay yeri inceleme ekiplerinin eğlence mekanında delil çalışmaları yaparken, saldırının gerçekleştiği mekanın önünde bulunan bir ticari taksi ise çekici aracına yüklenerek incelenmek üzere polis merkezine götürüldü. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi ya da kişilerin bu taksi ile eğlence mekanına gelmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

SOYLU: 39 İNSANIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 07.50 civarında yaptığı açıklamada, “39 insanımız hayatını kaybetti. 69 kişi hastanelerde tedavi görüyor. Bunun dördü ağır olarak bize bildirildi. Teröristi arama çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah yakın zamanda ele geçeceğini ümit ediyoruz” dedi. Soylu, saldırıda hayatını kaybedenlerden 21'inin kimliğinin belirlenemediğini belirterek, "Henüz 18'inin kimliğiyle ilgili tespit çalışmaları devam ediyor. 16'sı yabancı uyruklu, 5'i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı" diye konuştu.

SAĞLIK BAKANI: 65 YARALIDAN 4'ÜNÜN DURUMU CİDDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ saldırının gerçekleştiği eğlence mekanı Reina’da incelemelerde bulunduktan sonra Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne geldi. Burada yaralıları ziyaret eden bakanlar çıkışta açıklamalarda bulundu.  Bakan Akdağ, hastanelerde 65 yaralının bulunduğunu ve 4 yaralının durumunun oldukça ciddi olduğunu söyledi. Yaşamını yitirenlerin kimliklerinin tespit edilmeye devam edildiğini söyleyen Akdağ, yaşamını yitirenler arasında çok sayıda yabancı uyruklunun olduğunu kaydetti.

SOYLU'DAN İKİNCİ AÇIKLAMA: SALDIRIYI 1 KİŞİ YAPTI

Soylu da Ortaköy'deki silahlı kişinin 1 kişinin gerçekleştirdiğini söyledi. Soylu, “Bu tür ihbarlar sürekli geliyor. Tüm ülkede de önemler alınıyor” dedi.

KURTULMUŞ: SALDIRIYI TEK BAŞINA YAPMAK KOLAY DEĞİL

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Reina'daki silahlı saldırı ile ilgili açıklama yaptı. Kurtulmuş, “Bir kişinin yaptığı anlaşılıyor. 2016 çok zor geçti. 2017 daha güzel olacak beklentisi içindeydik. 'Ama biz rahat vermeyeceğiz' diyorlar. Bunu ortaya koyanlarla mücadeleye korkmadan yılmadan devam edeceğiz. En kısa zamanda saldırganın yakalanması ve bağlantılarının ortaya konmasını temenni ediyoruz. Ümit ediyorum ki kısa süre içerisinde hem teröristin kimliği hem bağlantıları ortaya çıkar. Bu kadar profesyonel bir saldırıyı tek başına yapmak kolay değil" dedi.

EĞLENCE MEKANININ ÇALIŞANI ANLATTI

Beşiktaş'ta meydana gelen saldırının ardından Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelen bir eğlence mekanı çalışanı yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: "Birden panik, aşağı indik saklandık. Arkadaşımı getirdim. Panikledik atladım yere. İki kişilermiş birini gördüm. İçeride çok yaralı var. Mekanda 600-700 kişi kadar vardı.”

GÖRGÜ TANIĞI: BİRİSİ TARIYORDU, İKİ KİŞİ ATEŞ EDİYORDU

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen bir kişi de olay anını anlattı. Kulüpte eğlendikleri sırada birden ateş edilmeye başladığını söyleyen Sinem Uyanık, saldırıda eşi Lütfü Uyanık'ın (36) yaralandığını aktardı. Uyanık, şunları söyledi: “Oradaydık. Eğleniyorduk. Yılbaşı gecesi arkam dönüktü birden bire insanlar koşuşturmaya başladılar. Sonra eşim bana sakın korkma dedi. Üzerime atladı. İnsanlar üzerimden koştular. Eşim 3 yerinden vuruldu. Üzerimden insanları sıyırıp çıktım. Çok korkunçtu. Birisi tarıyordu. İki kişi silahla ateş ediyordu. Barut kokuyordu içerisi. Sonra bayıldım. Ayıldım. Eşim kanlar içinde. İnsanalar kanlar içindeydi. Sonra ambulans ve polisi aradık. Polisi aradım ‘Sakın kıpırdamayın yoksa kurban olursunuz’ dedi. Hiç kıpırdamadık. Sonra özel harekat girdi içeriye. Cam kırıkları vardı, insanalar üzerimize basarak geçtiler. Polis geldi ‘Yere yatın teslim olun elinizi başınızın üzerine koyun’ dedi. Özel harekat polisi yavaşça ‘Yerden ilerleyin’ dedi. Üst kata çıktık.”

REİNA’NIN SAHİBİ: ABD İSTİHBARATI BUNUN BİLGİSİNİ VERMİŞTİ

Çarpıcı bir bilgiyi paylaşan saldırının olduğu eğlence mekanı Reina’nın sahibi Mehmet Koçarslan Hürriyete yaptığı açıklamada, "İçeri giren şerefsizler Kalaşnikoflarla taramışlar. Amerikan istihbaratı bunun bilgisini vermişti. 1 hafta 10 gün süreyle buralarda deniz dahil güvenlik önlemleri alındı. Sonra ne oldu? Göz göre göre bu saldırı meydana geldi” dedi. Koçarslan, daha sonra bu açıklamasını geri alarak, kendisine bilgi verilmediğini öne sürdü.

YAYIN YASAĞI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan (RTÜK), İstanbul'daki saldırıya ilişkin Başbakanlık tarafından geçici yayın kısıtlaması getirildiğini bildirdi.

HASTANEYE AKIN ETTİLER

Bu arada, hastane bahçesinde bekleyen bazı vatandaşlar da yakınlarının durumuna ilişkin görevlilerden bilgi aldı.

Öte yandan Japonya'nın İstanbul Başkonsolosluğundan yetkililer de hastaneye gelerek yaralılar arasında vatandaşlarının bulunup bulunmadığını öğrenmeye çalıştı. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yanı sıra bölgedeki bazı özel hastanelere kaldırılan yaralıların tedavisi devam ederken, bazıları da sağlık ekiplerinin müdahalelerinin ardından taburcu ediliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz