Teşviki onlar anlatacak

Hükümetin yeni teşvik sisteminde "aslan payını" Güneydoğu'ya verirken, Bakan Eker ve Şimşek bugün "Yeni teşvik" sistemini, iş dünyasına ve STK'lara anlatacak.

Teşviki onlar anlatacak

Hükümetin hayata geçirdiği ve Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı "teşvik sistemi" olarak değerlendirilen pakette Güneydoğu illerinin 6'ıncı bölgede yer alarak "aslan payına" sahip edilmesi, bölgede olumlu karşılanırken, detaylarını anlatmak üzere, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Gıda, Tarım ve Hayancılık Bakanı Dr. Mehmet Mehdi Eker bugün Diyarbakır'a geliyor.

BAKAN EKER VE ŞİMŞEK

Maliye Bakanı Şimşek Batman'dan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Eker Ankara'dan, Diyarbakır'a gelecek. AK Parti Milletvekillerinin de, tam kadro hazır olması beklenen Diyarbakır çıkarmasında, Bakan Eker ve Şimşek yoğun bir programı takip edecekler.

ENGELLİLERİ ZİYARET EDECEK

Bakan Eker ilk olarak Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve Milletvekilleriyle birlikte, Diyarbakır Engelliler Derneğini ziyaret edecek. Burada mesleki kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikalarını verecek. Bakan ihtiyaç sahibi bazı engellilere de engelli aracı dağıtacak.

İŞ DÜNYASI VE STK'LAR OLACAK

Bakan Eker ve Şimşek, daha sonra birlikte Teşvik sistemini İş adamları ile Sivil Toplum Örgütü ve Meslek grupları başta olmak üzere, yatırımcı kuruluşların temsilcilerine anlatacak.

Konuya ilişkin İl Valisi Toprak'ın yaptığı yazılı açıklamada, şöyle denildi: "Her iki bakan Cahit Sıtkı Tarancı kültür Merkezi’ndeki teşvik sistemini meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, sanayici işadamları ile kurum amirlerinin de katılacağı toplantıda açıkladıktan sonra Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’ne geçerek bazı üretim tesislerinde incelemelerde bulunacaklardır. Her iki bakanın yatırımlar için önerilecek yeni alanlar üzerinde inceleme yapmaları bekleniyor"

GÜNEYDOĞU'DA HERKESİN İHMALİ VAR

Doğu ve Güneydoğu'daki iş dünyasında ve yatırımcılarda sevinçle karşılanan Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşvik paketinde, Güneydoğu için, neler yer alıyor. Başbakan Erdoğan geçtiğimiz hafta, teşvikleri açıklarken bölge için "aslan payı" diye tanımlanan teşvik getirilerini şöyle aktardı.

"Bölgeler arasındaki iller arasındaki gelişmişlik farklarını bu sistemle daha iyi göreceğiz. Yani batı doğu arasındaki farklılık, kuzey güney arasındaki farklılık giderilmiş olacak. Biraz önce sizlere illerimizin sosyo ekonomik durumlarını gösteren bir harita gösterdim. Doğu ve Güneydoğu illerimiz, blok halinde kahverengine boyanmış durumda. Elbette burada on yılların ihmali var. Elbette burada, devletin, hükümetlerin, kurumların, sivil toplumun, sanayicinin, yatırımcının ihmali var.

BÖLGELER ARASI FARKLARI İNDİRECEĞİZ

2023'e yürüyen bir ülke olarak, bu yeni teşvik sistemi, inanıyorum ki Türkiye genelinde yatırımı daha da özendirecek; üretim, istihdam, ihracat noktasında Türkiye;yi çok farklı bir boyuta taşıyacaktır. Önceki teşvik uygulamalarında olduğu gibi, bu teşvik uygulamasında da inşallah hedeflerimizi tutturacağız. Bütün bunların ötesinde, bölgeler arasındaki, iller arasındaki gelişmişlik farklarını bu sistemle daha da indireceğiz.

Bu teşvik sisteminin, yatırımcıları, hatta uluslararası yatırımcıları artık bölgeye (Doğu ve Güneydoğu) daha fazla çekeceğine inanıyorum"

TEŞVİK PAKETİNDE NE VAR

6'ıncı bölgede yer alan Doğu ve Güneydoğu'daki illerde yatırım yapacak olanların, ödemeleri gereken sigorta primi, işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden tutarı 10 yıl süreyle (31 Aralık 2013 tarihinden sonraki yatırımlarda 7 yıl), yatırımların organize sanayi bölgelerinde yapılması halinde ise 12 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacaktır. 6. bölgede yatırım yapacak olan yatırımcı sigorta primi, işveren payını, sigorta primi işçi payını ve gelir vergisi stopajını ödemeyecek. Bir işçinin yatırımcıya maliyeti sadece net asgari ücreti olacak. 6. bölgede yatırım yapacak firmaların yatırımlarının yüzde 50'sine, organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlar için ise yüzde 55'ine tekabül eden tutar kadar vergi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulacak. Yeni teşvik sisteminde OSB'lere ek kolaylıklar getiriliyor. Bu sistemle bölgemize yönelik yatırım taleplerinin artacağını öngörüyoruz. Bu yatırımları çekmek ve doğru yönlendirmek için OSB'lerimizin altyapılarını ve kapasitelerini geliştirmeliyiz."

Kaynak: Diyarbakır Söz