Görüş Bildir

TMMOB: YSK’nin kararı hak gaspıdır

YSK kararının adalete ve demokrasiye zarar verdiğini belirten TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Doğan Hatun, KHK’li adaylara mazbata verilmemesi kararının hak gaspı olduğunu söyledi.

TMMOB: YSK’nin kararı hak gaspıdır

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen belediye başkanlarına mazbatalarının verilmemesi kararına ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası’nda (İMO) basın toplantısı gerçekleştirdi.

Meslek odaları temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan TMMOB İKK Sekreteri Doğan Hatun, seçim hukukunun iktidarın kazandığı yerlerde farklı, kaybettiği yerlerde ise farklı işletildiği bir süreçten geçtiklerini söyledi. Bu sürece ilişkin en çarpıcı örneklerden birinin, YSK’nin KHK ile ihraç edilen belediye eşbaşkanları ve meclis üyesi seçilenlere mazbatalarının verilmemesi kararı olduğunu kaydeden Hatun, bu durumu “hak gaspı” olarak değerlendirdi. Hatun, YSK’nin aldığı kararla yürütmesini hiçe saydığını belirtti.

‘SEÇMEN İRADESİNE SAYGI GÖSTERİLSİN’

YSK’yi seçmen iradesine saygı göstermeye çağıran Hatun, “Her dönem sandığa ve milli iradeye işaret edenlerin seçmen iradesine ve sandıktan çıkan sonuca gösterdikleri ‘sözde saygı’, demokrasinin işleyişi açısından bizleri kaygılandırmaktadır. Halkın iradesini yok sayan, seçim kurullarını siyasi baskı altında tutan, hukuku işine geldiği gibi işleten anlayış, maalesef ülkeyi kaosa sürüklemektedir. Sürecin bu şekilde işlemesi seçmen iradesini yok saymaktır. Sürecin bu şekilde işlemesi, YSK’nin itibarsızlaşmasına sebep olacağı aşikardır. YSK’yi asli görevini hukuk çerçevesinde vermesi gerektiği belirtiyoruz. Bu ve buna benzer kararlar, hukuka, adalete ve demokrasiye zarar vermektedir” dedi. 

Hatun, son olarak toplumsal gerginliğin son bulması için halkın oylarıyla seçilen seçilmişlerin mazbatalarının verilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi