Türkiye, hiçbir şekilde siviller hedef alınmamıştır

Duhok vilayetinin Zaho bölgesinde düzenlenen saldırıda ikisi çocuk en az 9 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine ülkede ulusal yas ilan edilirken, olayla ilgili bazı çevrelerin Türkiye’yi suçlaması dikkat çekti.

Türkiye, hiçbir şekilde siviller hedef alınmamıştır

Kuzey Irak Kürt Federal Bölgesinde, Zaho’da sivil katliamı yapıldı. 2’si çocuk 9 kişinin öldüğü saldırıyı bir çok ajans PKK’nın yaptığını duyururken, örgüte yakın sosyal medya hesapları ve bazı siyasi partiler, bölgeyi Türkiye’nin bombaladığına dair iddialarda bulundu. Irak hükümetinden bazı isimlerin de benzeri mesajlar paylaşması üzerine açıklama yapan Dışişleri, gerçek faillerinin açığa çıkarılması için Irak’ı iş birliğine davet etti.

Kuzey Irak’ın Dohuk vilayeti Zaho ilçesinde, önceki gün karadan düzenlenen bombalı saldırıda piknik yapmak üzere toplanan sivil halktan 2’si çocuk 8 kişi hayatını kaybetti, 23 kişi de yaralandı.

Saldırının duyulmasından hemen sonra dikkat çekici bir şekilde, PKK’ya yakın sosyal medya hesapları ile bazı siyasi parti ile örgülü yapılar, bölgeyi Türkiye’nin bombaladığına dair asılsız haberleri dolaşıma soktu.

Irak hükümetinden bazı isimlerin de benzeri mesajlar paylaşılması üzerine Türkiye Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, saldırının terör örgütü kaynaklı olduğunun değerlendirildiği ve bu gibi saldırılarla ülkemizin terörle mücadeledeki haklı ve kararlı tutumunun hedef alındığı vurgulandı.

FAİLLERİ BİRLİKTE BULALIM

Türkiye’nin sivilleri hedef alan her türlü saldırının karşısında olduğunun altı çizilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: Türkiye terörle mücadelesini uluslararası hukuka uygun şekilde, sivillerin, sivil altyapının, tarihi ve kültürel varlıklar ile tabiatın korunmasına azami hassasiyet göstererek yürütmektedir. Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır. Irak hükümeti yetkililerini hain terör örgütünün söylem ve propagandasının etkisi altında açıklamalar yapmamaya, bu elim hadisenin gerçek faillerinin açığa çıkarılması için iş birliği yapmaya davet ediyoruz. Saldırının PKK tarafından düzenlendiğini kaydeden güvenlik kaynakları da Irak’ın kuzeyindeki operasyonlar sonucu dağılma aşamasına gelen terör örgütünün, bu durumdan çıkabilmek için dezenformasyon gibi ahlak dışı yöntemlere başvurduğunu vurg

IRAK DIŞİŞLERİ: BU EGEMENLİK İHLALİDİR

Bu arada Irak Dışişleri’nden yapılan açıklamada, "Irak hükümeti, turistik bölgeye yönelik saldırıyı şiddetle kınıyor. Bu, Irak topraklarının egemenliğinin ihlalidir” denildi. Açıklamada, saldırının egemenlik ihlali olmasının yanı sıra, sivil vatandaşların huzur ve istikrarının da açık bir şekilde hedef alınması olduğu vurgulandı.

KBY: ÇATIŞMALAR BİR TEHDİT KAYNAĞI 

Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükümeti, Zaho'daki bombardımanı kınayarak, “Kürdistan Bölgesi sınır bölgelerinde Türk güçleri ile PKK'liler arasında çıkan çatışmalar, vatandaşlarımız için sürekli bir tehdit kaynağı haline geldi. Bir kez daha Kürdistan Bölgesi'nin bölgesel çekişmelerden uzak tutulması çağrısında bulunuyoruz" açıklamasını yaptı.

BAŞBAKAN KAZIMİ HEYET GÖNDERİYOR

Ölenlerin Arap turistler olması nedeniyle, Irak Başbakanı Mustafa-el Kazımi'nin bakanlar ve komutanların yer aldığı üst düzey bir heyeti incelemeler yapmak üzere bölgeye gönderdi.

ÇATIŞMALARI KABUL EDİLEMEZ GÖRÜYORUZ, ARTIK DURMALI'

Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, bombardımana ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Irak’ın çeşitli kentlerinden Zaho’ya gelen sivillerin ölümüne ve yaralanmasına neden olan bombardımanı şiddetle kınıyoruz.

Süreklileşen bombardımanlar ve sınırda Türk ordusu ile PKK’liler arasında yaşanan çatışmaları tamamen reddediyor ve kabul edilemez olarak görüyoruz. Bu çatışmalar, Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın uluslararası sınırlarının istikrar ve güvenliğini zedeliyor. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”

MESUD BARZANİ: IRAK İLE İŞ BİRLİĞİNİN ZAMANI GELMİŞTİR 

Mesud Barzani, Zaho’daki bombardımanına ilişkin yaptığı açıklamada "Hangi taraf olursa olsun masum sivillerin şehit edilmesi ve yaralanması bir suçtur ve kabul edilemez. Bu tür olayların tekrarlanmaması için bir sınır konulmalı ve vatandaşlarımız taraflar arasındaki çatışmalara kurban olmamalıdır. Bu tür felaket ve suçlara karşı ciddi ve kalıcı bir çözüm için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti’nin iş birliği yapmasının zamanı gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Kazımi’nin Ortak Harekat Komutanlığı'na Irak-Türkiye sınırındaki duruma ilişkin bir rapor hazırlaması ve "gerekli tüm adımları atması" talimatı verdiği de Başbakanlık’ın açıklamasında yer aldı. Saldırıdan sonra acil toplanan Irak Ulusal Güvenlik Kurulu, BM Güvenlik Konseyi’ne şikayette bulunma kararı aldı.

ABD VE ALMANYA'DAN TEPKİLER

Beyaz Saray olayı kınayarak gelişmelerin yakından takip edildiğini açıklarken Almanya'dan da saldırının soruşturulması çağrısı yapıldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Alman hükümeti Irak’ın egemenliğine ve uluslararası hukuka saygıya büyük önem atfediyor” denildi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise saldırıyı kınadıklarını belirterek ''İran, Irak'ın güvenliğini kendi güvenliği olarak görüyor ve bu hususta herhangi bir yardımı esirgemeyecektir" ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz